ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται. Αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που έχει παραδοσιακά ακούσματα κυριολεκτικά από τη στιγμή που γεννήθηκε. Την διακρίνει η ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση, το ήθος της και η μετριοφροσύνη της. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΥΚΟΘΕΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ».

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

          Τα ενδιαφέροντα μου εστιάζονται σε δραστηριότητες οι οποίες είναι και συγγενικές με το επάγγελμα μου. Με γοητεύει πολύ το Θέατρο, η ηθοποιία. Θα ήθελα εάν μπορέσω κάποια στιγμή να παρακολουθήσω ειδικά σεμινάρια είτε συγκεκριμένα για performance, είτε σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Μεγάλο μου όνειρο είναι να ταξιδέψω στη Νέα Ορλεάνη, διότι αγαπώ πολύ την Τζάζ μουσική! Θεωρώ ότι είναι σημαντικό για έναν μουσικό να ταξιδεύει και να έρχεται σε επαφή με τα μουσικά δρώμενα κάθε τόπου και όχι μόνο. Διευρύνονται οι ορίζοντες και αποκομίζεις σπουδαία οφέλη. Και το λέω αυτό γιατί είχα μια υπέροχη εμπειρία από ένα πρόσφατο μου ταξίδι στην Κούβα και είχα μαγευτεί με το πώς εκφράζονται οι άνθρωποι εκεί και τί αποπνέουν. Οι δρόμοι της μουσικής είναι μεγάλοι και αυτή η εμπειρία μου άνοιξε το δρόμο για να συνεχίσω τα ταξίδια.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Θα ήθελα να υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες, ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τομέα των τεχνών. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη με τις τέχνες, οπότε η πολιτεία είναι απαραίτητο να προωθεί τον πολιτισμό. Πιστεύω, σε αυτό το κομμάτι, υπάρχει ανάγκη για γενναία ενίσχυση, όπως και να διορθωθούν πολλά κακώς κείμενα. Επιπλέον, μέσω των social media μπορούμε να δούμε πως γίνονται πολύ ωραίες δουλειές από αξιόλογους ανθρώπους και θα ήθελα αυτές οι προσπάθειες να προβάλλονται περισσότερο στο ευρύ κοινό.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

          Καφέ απαραιτήτως, έπειτα βάζω να ακούσω playlist με αρχειακό υλικό όπου έχω ήδη ετοιμάσει και συνήθως παράλληλα κάνω φωνητικές ασκήσεις

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

          Συνήθως θα ακούσω κομμάτια που αφορούν τη δουλειά μου, ιδίως σκοπούς που δεν έχει τύχει να τραγουδήσω ακόμη. Έχω παρατηρήσει ότι αφομοιώνω καλύτερα τα τραγούδια εάν τα ακούσω προτού κοιμηθώ.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Πάντοτε είχα επαφή με το παραδοσιακό στοιχείο. Αυτό το κομμάτι βέβαια αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως όταν φοίτησα στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Παρ’ όλα αυτά, ένιωσα την ανάγκη να διευρύνω τους ορίζοντες μου και επέλεξα να σπουδάσω παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, Ιστορία/Αρχαιολογία και Διαχείριση Πολιτισμικών Αγαθών. Αυτό αποδείχθηκε πως βοήθησε πολύ την δομή της σκέψης μου και απέκτησα ευρύτερη κατανόηση της Ιστορίας και του Πολιτισμού, όπου έτσι κι αλλιώς αυτά τα δυο συνδέονται άρρηκτα με τη μουσική μας κουλτούρα.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Μεγάλη επιρροή σίγουρα έχει ασκήσει ο πατέρας μου, διότι λόγω της ενασχόλησης του, είχα το παραδοσιακό άκουσμα στα αυτιά μου από παιδί. Κυρίως με γοήτευσε η ιδιαίτερη τεχνική των παραδοσιακών τραγουδιστών, όπως και η ποικιλία στο ύφος που συναντούμε σε αυτό το είδος μουσικής.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

          Όλους. Θεωρώ σπουδαίο το γεγονός να ασχολείται κάποιος με τον τοπικό πολιτισμό, διότι χρειάζεται να αγαπάς πολύ το αντικείμενο ώστε να πεις πως ασχολείσαι επαγγελματικά με αυτό. Εάν θα μπορούσα να κατονομάσω κάποιους, αυτοί θα ήταν ο Παναγιώτης Λάλεζας και ο Αντώνης Κυρίτσης διότι, εκτός από σπουδαίοι τεχνίτες στο είδος, μου έχουν συμπεριφερθεί εκπληκτικά και μου έχουν δώσει υπέροχες συμβουλές στο ξεκίνημα μου.

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή και 10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

          Ετοιμάζω προσωπική δισκογραφία και επιπλέον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, ετοιμάζουμε και δυο πιο «διαδραστικά» πρότζεκτ. Για να μείνει «ζωντανό» ένα αντικείμενο, χρειάζεται να βρίσκουμε πάντοτε δημιουργικούς τρόπους να το αναδεικνύουμε. 

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Να δίνει βάση σε παλιές εκτελέσεις των κομματιών από τους «βετεράνους» του είδους όπως λέμε,  και να μη στηρίζεται στη στείρα μίμηση. Η αισθητική και η προσωπικότητα του καθ ενός χρειάζεται να αναδεικνύεται. Έτσι υπάρχει νόημα και επιπλέον αυτό θα έχει όμορφη και δημιουργική επίδραση στον ακροατή αλλά και φυσικά στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τη Λευκοθέα Φιλιππίδη  που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Της ευχόμαστε ο Θεός να της δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο έργο της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *