50 χρόνια CIOFF® – 50 χρόνια προσφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά και την συνύπαρξη των λαών

  • από

Στις 8 Αυγούστου 2020 με ένα διεθνή πολιτιστικό και διαδικτυακό μαραθώνιο, ο οποίος περιλάμβανε σεμινάρια χορού, μουσικής και χειροτεχνίας, με τη συμμετοχή 40 Εθνικών Τμημάτων CIOFF® και εκατοντάδων θεατών  από όλο τον κόσμο, εορτάστηκε η 50η επέτειος από την ίδρυση του CIOFF® (Διεθνές Συμβούλιο Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών). Του Οργανισμού με περισσότερα από 100 Μέλη στον κόσμο και με διοργάνωση περισσότερων από 300 φεστιβάλ στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες χορευτές, μουσικοί, παραδοσιακοί τεχνίτες, εθελοντές και θεατές. Του Οργανισμού που έγινε επίσημος εταίρος της UNESCO με συμβουλευτική θέση στον τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Σύμβαση 2003).

Όλα όμως ξεκίνησαν στην μικρή πόλη Confolens της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο πληθυσμός της οποίας δεν ξεπερνάει τους 3000 κατοίκους. Εκεί, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ λαϊκού πολιτισμού, παραδοσιακών χορών και μουσικής. Σε αυτή τη διοργάνωση που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, σπουδαίο ρόλο έπαιξε ο Henri Coursaget, (27 Απριλίου 1924 – 21 Μαρτίου 2011), ο οποίος έβαλε στόχο της ζωής του να κάνει τον παραδοσιακό χορό και τα φολκλορικά φεστιβάλ, ειρηνευτικές αποστολές.

Ως μέλος της αντίστασης στην Γαλλία κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου και ως μοναδικός επιζών μιας ομάδας αντιστασιακών, θέλησε να προσφέρει με όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Και αυτό το κατάφερε συγκεντρώνοντας χορευτές, μουσικούς, χειροτέχνες και άλλους ασχολούμενους με τον λαϊκό πολιτισμό, στην μικρή πόλη του. Εκεί έκανε την σκηνή των παραστάσεων, τόπο συμφιλίωσης και συνεργασίας όλων των λαών του κόσμου. Εκεί συναντήθηκαν πολιτισμοί και συνήθειες από κάθε σημείο της γης, γιορτάζοντας την φιλία και την αγάπη για προσφορά.

Αυτή η δράση του τράβηξε το ενδιαφέρον της UNESCO από την πρώτη στιγμή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος άλλοι διοργανωτές διεθνών φεστιβάλ στην Ευρώπη άρχισαν να συνεργάζονται μαζί του.

Έτσι, φτάσαμε στον Αύγουστο του 1970, ο Henri Coursaget διοργανώνει για άλλη μια φορά το διεθνές φεστιβάλ της πόλης του, όμως για εκείνη τη χρονιά προσκαλεί τους φίλους του από τα διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Ευρώπης και όλοι μαζί ξεκινούν συζητήσεις για την καλύτερη συνεργασία τους. Σκοπός τους είναι η αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των φεστιβάλ, η ανταλλαγή πληροφοριών για τις χορευτικές ομάδες, η δημιουργία αρχείου αξιολόγησης και η περαιτέρω αναβάθμιση των παροχών τους προς τους συμμετέχοντες χορευτές και θεατές. Οι συζητήσεις καταλήγουν στην ίδρυση της (τότε) Διεθνούς Επιτροπής Διοργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ (CIOFF®). Σε αυτή την ιδρυτική πράξη ορίζεται και το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρώτο Πρόεδρο τον Henri Coursaget. Για την ιστορία στην ιδρυτική διακύρυξη συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών φεστιβάλ από Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Πρώην Σοβιετική Ένωση, τότε Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.  Όλοι οι εκπρόσωποι, εκτός από τα διοικητικά θέματα που όρισαν για την δημιουργία του δικτύου των φεστιβάλ, ενστερνίστηκαν  τις σκέψεις και τα ιδανικά του Henri, για διοργανώσεις που στοχεύουν στην ειρήνη, την φιλία, την προσφορά και την αλληλοκατανόηση αλλά και την ανάδειξη, διασφάλιση και μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τα χρόνια αυτή η Διεθνής Επιτροπή άρχισε να αναπτύσσεται περαιτέρω και όλο και περισσότερα φεστιβάλ από άλλες χώρες γινόταν Μέλη της. Αποτέλεσμα ήταν να φτάσει στο σημερινό επίπεδο, ως διεθνής πολιτιστικός Οργανισμός, με 100 και πλεόν Μέλη και εκαντοντάδες φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο υπό την σημαία του, με δραστήρια Νεολαία και αναγνωρισμένος στον τομέα της λαογραφίας, της παράδοσης και των μέσων έκφρασής τους (χορό, μουσική, φορεσιές, τέχνες κλπ).

Το 1988 η ιδέα για την δημιουργία Τμήματος CIOFF® φτάνει στην Ελλάδα μέσω της κυρίας Μαίρης Θεολόγη, προέδρου τότε του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ Καρδίτσας, η οποία συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και μετέφερε την ελληνική παράδοση σε διεθνές κοινό. Σε ένα από τα πολλά διεθνή φεστιβάλ, την συναντά η πρώτη Αντιπρόεδρος του CIOFF® Maria Sampelayo, η οποία ενθουσιασμένη από την ελληνική παράδοση ζητά να εγγραφεί η Ελλάδα στον Οργανισμό. Η κ. Θεολόγη με το παιδικό φεστιβάλ της Καρδίτσας  θα έρθει σε επικοινωνία με άλλα 4 φεστιβάλ στην Ελλάδα, αυτά της Νάουσας, των Ιωαννίνων, της Κατερίνης και της Νέας Καρβάλης και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την οργάνωση Εθνικού Τμήματος CIOFF®. Στις συζητήσεις μαζί με την κα Θεολόγη, συμμετείχαν οι Μ. Βαλσαμίδης, Α. Γκατζόγιας, Κ. Γώτας, Κ. Κωνσταντινίδης, Κ. Ιωσηφίδης, ως βασικά ιδρυτικά πρόσωπα, μαζί με άλλους συνεργάτες τους. Μέσα από τις διαδικασίες το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® θα πάρει μορφή και υπόσταση και από το 1989 ήδη τα παραπάνω φεστιβάλ λειτουργούν με τους όρους του CIOFF®, ενώ το 1990 το ιδρυθέν Ελληνικό Εθνικό Τμήμα θα γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού. Από τότε και κάθε χρόνο τα πρώτα εκείνα ιδανικά και οι σκέψεις του Henri Coursaget παίρνουν σάρκα και οστά στις σκηνές των ελληνικών φεστιβάλ, τα οποία αυξήθηκαν και αναπτύχθηκαν περαιτέρω, με επιπλέον διοργανώσεις σε Κέρκυρα, Αριδαία, Κυπαρισσία, Σαλαμίνα, Νέους Επιβάτες, αλλά και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων σε όλη την Ελλάδα που είναι Μέλη του CIOFF® Ελλάδος.

Χορευτές, μουσικοί και άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν επισκεφθεί τις πόλεις αυτές, παρουσίασαν τις παραδόσεις τους στο ελληνικό κοινό, θαύμασαν τις περιοχές και απόλαυσαν την φολοξενία των ντόπιων. Έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευετές της χώρας μας όταν επέστρεψαν πίσω στις δικές τους, φιλίες δημιουργήθηκαν και διατηρούνται μέχρι σήμερα, συνεργασίες και αλληλοβοήθεια υπάρχει σε κάθε μέλος του οργανισμού και έτσι οι στόχοι των ιδρυτών μένουν ακέραιοι ως τώρα, τώρα που νεότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα θέματα του CIOFF®, με τα φεστιβάλ και τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μπορούμε να πούμε πλέον ότι ο CIOFF® διαμόρφωσε πολλούς χαρακτήρες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μέσα από τις δράσεις του και κυρίως μέσα από τα Διεθνή Φεστιβάλ του. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν προσφέρει εθελοντικά και έχουν κοπιάσει πριν και μετά τα φεστιβάλ, τρέχοντας να προλάβουν τις ετοιμασίες για την καλύτερη φιλοξενία. Πολλοί είναι αυτοί που θαύμασαν την πολιτιστική κληρονομιά χωρών που δεν θα είχαν την ευκαιρία διαφορετικά να γνωρίσουν. Πολλοί είναι αυτοί που ταξίδεψαν σε όλο σχεδόν τον κόσμο παρουσιάζοντας την κουλτούρα της περιοχής τους. Πολλοί είναι επίσης, αυτοί που καθημερινά προσφέρουν στην διατήρηση αυτής της σπουδαίας δράσης του CIOFF® και τέλος πολλοί είναι αυτοί που μεταφέρουν τις εμπειρίες τους σε νεότερους ανθρώπους ώστε στο μέλλον ο CIOFF® να συνεχίσει το έργο του. 

Κλείνοντας ας ευχηθούμε να συνεχίσουν να υπάρχουν άθρωποι που θα οραματίζονται και θα είναι διατεθιμένοι να προσφέρουν στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα την τοποθετούν στην πρώτη θέση της προσπάθειας να επικρατήσει η φιλία και η συνεργασία στον κόσμο.

Χρόνια πολλά CIOFF®!

Κώστας Ιωαννίδης

Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®

www.cioff.org

www.cioffhellas.gr

cioff-greece@cioff.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *