5η Διαδικτυακή εισήγηση του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού

  • από

17 Μαρτίου 2021, διαδικτυακή εκδήλωση,

5η δωρεάν διαδικτυακή εισήγηση από το Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού μέσω της εφαρμογής ZOOM. Την εισήγηση μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως.
Την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στις 20:00 ο Θεόδωρος Πιλαλίδης θα αναλύσει το θέμα:
“Μωμο(γ)έρεα (Κοτσ(ι)αμάνια)- Από τον Πόντο του χθες στην Ελλάδα του σήμερα”
Ο Θεόδωρος Πιλαλίδης γεννήθηκε στον Τετράλοφο Κοζάνης, το 1954, από γονείς που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λιβερά της Ματσούκας.
Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στο ποντιακό χορευτικό σχήμα του Κώστα Κυριαζή “Ξημίτ’” και μετά από λίγο και στο Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης.
Μεγάλωσε με τις αφηγήσεις της γιαγιάς του, που ήρθε σε ηλικία 35 χρονών από τη Λιβερά και οι οποίες του έχουν δημιουργήσει ψυχική ευφορία και υπερηφάνεια για την καταγωγή του.
Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ιδεολογικής κίνησης «Παρυάδρης» και συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις ενέργειες και παρεμβάσεις της.
Συμμετέχει και υπηρετεί, εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, το εθιμικό δρώμενο των Μωμό’ερεων (ή αλλιώς Κοτσ(ι)αμάνων), αποκτώντας μία καθαρά βιωματική σχέση μαζί του. Ξεκινώντας ως απλός θεατής και στη συνέχεια ως ενεργό μέλος/χορευτής του θιάσου, ταυτόχρονα με πολλούς μεγαλύτερους της 2ης γενιάς, άντλησε χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες ως προς τον τρόπο τέλεσης του εθίμου.
Τα τελευταία χρόνια και στα πλαίσια διάδοσης του δρωμένου εντός και εκτός συνόρων, συμμετείχε σε Διεθνή Φεστιβάλ, σε μεγάλες πολιτιστικές-λαογραφικές εκδηλώσεις (μεταξύ των οποίων και σε εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων στο Ηρώδειο Αθηνών), σε συνέδρια και ημερίδες, καθώς και στην κορυφαία εκδήλωση της αναβίωσης του εθίμου στον τόπο που γεννήθηκε, στη Λιβερά του Πόντου, αποτίνοντας φόρο τιμής στους προγόνους μας, που έμειναν εκεί. Τέλος, συνεργάστηκε, μέσω διαδραστικών μαθημάτων, με τα Τμήματα Παραδοσιακού Χορού του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς επίσης και με το Θέατρο «Δώρα Στράτου» των Αθηνών και με πολλούς ακόμη Συλλόγους. Ο σύνδεσμος της εισήγησης είναι:

https://zoom.us/j/3809847356…

και θα είναι ανοιχτός από τις 19:50Meeting ID: 380 984 7356
Passcode: SPEK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *