Χρίστος Δανάκης

  • από

danakchris44@hotmail.com

Τραγούδι, Γκάιντα, Καβάλ, Παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική

Δανάκης Χρίστος

Ο Δανάκης Χρίστος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου μέσα σε πολύτεκνη οικογένεια. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με την παραδοσιακή και τη βυζαντινή μουσική. Σπούδασε την Ευρωπαϊκή μουσική και είναι κάτοχος του Πτυχίου της Αρμονίας και της Αντίστιξης. Συγχρόνως, η ενασχόλησή του με την Βυζαντινή μουσική υπήρξε συνεχής και είναι κάτοχος του Διπλώματος της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής.
Είναι πτυχιούχος Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε).
Συμμετείχε από μικρή ηλικία σε μουσικούς σχολικούς διαγωνισμούς όπου και διακρίθηκε με πρώτα πανελλήνια βραβεία στο Παραδοσιακό τραγούδι και τη Βυζαντινή μουσική.
Διετέλεσε, για πέντε συναπτά έτη, χοράρχης παραδοσιακής χορωδίας και για τρία έτη χοροδιδάσκαλος σε τοπικό νεανικό θρακιώτικο χορευτικό τμήμα στην Ορεστιάδα Έβρου.
Η ενασχόλησή του με τη γκάιντα ήρθε ως αποτέλεσμα της ενασχόλησής του με την θρακιώτικη παράδοση και τον παραδοσιακό χορό καθώς επίσης και ως συνέχεια της τοπικής και της οικογενειακής μουσικής παράδοσης. Ο παππούς του, ο Χρίστος, είναι κι αυτός λαϊκός οργανοπαίχτης, γκαϊντατζής, και από αυτόν κληρονόμησε την πρώτη του γκάιντα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με το θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι, το καβάλ και το «λάλημα» της γκάιντας προσπαθώντας να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό παίξιμο και τα ακούσματα που ο ίδιος από μικρός έλαβε στη γη της Θράκης.
Ως μουσικός συμμετέχει σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια και παραδοσιακά πανηγύρια ως τραγουδιστής, ως γκαϊντατζής είτε ακόμα και ως καβαλτζής, ενώ συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ελληνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως φοιτητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο τμήμα Ερμηνείας Ενόργανης και Φωνητικής μουσικής με ειδίκευση στο Παραδοσιακό τραγούδι.
Σήμερα ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως Τεχνικός Ήχου και Εικόνας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο ΜΠΕΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το σωματείο «ΒΑΚΧΑΙ» Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης σε συνεργασία με το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων ,…

Τα Χρονικά του Τόπου

Μουσικοχορευτική παράσταση, 28 Μαρ 2020, Ελληνικοί Χοροί Παραδοσιακή Φλόγα Το Σωματείο Ελληνικών Χορών ” Παραδοσιακή…

Χρίστος Δανάκης

danakchris44@hotmail.com Τραγούδι, Γκάιντα, Καβάλ, Παραδοσιακή και σύγχρονη μουσική Δανάκης Χρίστος Ο Δανάκης Χρίστος γεννήθηκε και…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *