Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης – ΧΟΦΕΘ

  • από

xofeth@windowslive.com

xofeth@windowslive.com

http://xofeth.blogspot.gr

http://www.youtube.com/user/xofeth

https://www.instagram.com/xofeth/


Το Νοέμβριο του 1979 μια παρέα νέων, ενοίκων των φοιτητικών εστιών, με διαφορετική καταγωγή αλλά με κοινή την αγάπη για τον τόπο τους και την παράδοση, και εξαιτίας της έλλειψης πολιτιστικών ομάδων και δραστηριοτήτων στις εστίες, δημιούργησε τη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Η ΧΟΦΕΘ δεν είναι σύλλογος. Είναι μία ομάδα όπου δεν υπάρχουν αρχηγοί ή πρόεδροι, παρά μόνο συνοδοιπόροι. Ανώτατο όργανό της είναι η Γενική Συνέλευση όλων των μελών. Στην ομάδα λειτουργούν τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Δάσκαλοι όλων των τμημάτων επιλέγονται αποκλειστικά από το Α’ τμήμα και καλούνται να διδάξουν τον παραδοσιακό χορό και το ήθος στους νεότερους, εθελοντικά. Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της ομάδας είναι το χορευτικό φεστιβάλ, μη διαγωνιστικού χαρακτήρα που διοργανώνει από το 1982. Έτσι κάθε χρόνο τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα έχουμε μια 8ήμερη γιορτή-αφιερωμα στην ελληνική παράδοση, γνωστή με το όνομα “Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής”. Στόχος αυτής της γιορτής είναι να αναδείξει και να προβάλλει ανόθευτα την ελληνική παράδοση από κάθε γωνιά της χώρας. Κάθε μέρα αφιερώνεται σε μία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος από την οποία καλούνται πολιτιστικοί σύλλογοι και ντόπιες ορχήστρες για να παρουσιάσουν, αυθεντικά και απαλλαγμένα από φολκλορικά στοιχεία και χορογραφίες, τραγούδια, χορούς ήθη και έθιμα του τόπου τους. Πέραν των προσκεκλημένων χορευτικών δυναμικό παρόν δίνουν και τα τρία τμήματα της ομάδας.
Με αυτόν τον τρόπο και με αυτούς τους στόχους η ΧΟΦΕΘ πορεύεται μέσα στο χρόνο, από γενιά σε γενιά και από τους παλιούς στους νεότερους…
Οι πρόβες για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν γίνονται στο Κινηματοθέατρο της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσ/νικης! Με χαρά σας περιμένουμε να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί!!!

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *