Τσιγγενόπουλος Δημήτριος

  • από

Ονομάζομαι Τσιγγενόπουλος Δημήτριος  και κατάγομαι από το Δάσκιο της ορεινής Ημαθίας. Γεννήθηκα στη Βέροια όπου και κατοικώ. Σπουδάζω Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Τεχνικών Εφαρμογών της Κοζάνης. Ασχολούμαι με την γκάιντα από τις 16/2/2014 που πήρα την απόφαση να μάθω αυτό το πανάρχαιο Ελληνικό μουσικό όργανο. Με την βοήθεια του Θανάση Γράτσιανου γκαϊντατζή από το  Δάσκιο, ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα. Τον ευχαριστώ για όλα τα μυστικά της τέχνης που μου εκμυστηρεύτηκε και πάντοτε θα τον έχω μέσα στην καρδιά μου. Τεράστια για μένα η προσφορά του  Μπαρμπαγιάννη  Σβαρνογιάννη  που μέσα από τις κασέτες και τα βίντεο που σύλλεξα, με έκανε να αγαπήσω τον συνδυασμό, γκάιντα και φωνή. Ήτανε πραγματικά ένας μοναδικός άνθρωπος και εξαίρετος καλλιτέχνης. Πολύτιμη είναι βεβαίως η βοήθεια της οικογένειας μου, των συγγενών μου, των συγχωριανών μου, των φίλων μου  που τους υπερευχαριστώ για την στήριξη από τα πρώτα μου κιόλας βήματα. Άφησα τελευταίο ένα πρόσωπο για μένα μοναδικό, σημαντικό και αξιαγάπητο, την γιαγιά μου την Βιργινία Τσιγγενοπούλου που με την πολύτιμη βοήθεια της μου προσέφερε τις γνώσεις και τα αξιοσέβαστα τραγούδια του χωριού μου που για 70 χρόνια τα κρατούσε μέσα της.

Να σημειώσω ότι ασχολούμαι και με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό μέσα από  την συμμετοχή μου στο λαογραφικό τμήμα εκπροσώπησης της ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας πάνω από δέκα χρόνια.

Από την ενασχόλησή μου με την γκάιντα και τους παραδοσιακούς χορούς πολλές ήταν οι συμμετοχές μου σε φεστιβάλ γκάιντας και χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη στην ετήσια (2020)  διοργάνωση Greek Folk Dance Festival (FDF) στον 44ο Διαγωνισμό Παραδοσιακών Χορών  στο Anaheim της Καλιφόρνιας, όπου συνόδευσα με την γκάιντα των Πιερίων την χορευτική ομάδα Σουλιώτες Αγίου Δημητρίου Σιάτλ.

Η φωτογραφία είναι από το 44o Greek Folk Dance Festival (FDF) στο Anaheim της Καλιφόρνιας