Το Χοροτράγουδο ως μουσικοκινητική διαδικασία διδασκαλίας του Δημοτικού Τραγουδιού σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

  • από

(η διδασκαλία του παραδοσιακού τραγουδιού από τις επιτελεστικές δράσεις των αγροκτηνοτροφικών κοινοτήτων στο σύγχρονο σχολικό πλαίσιο)

Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης έχει σαν στόχο την προβολή των αξιόλογων ανθρώπων που εργάζονται για την ανάδειξη της Ελληνικής Παράδοσης. Σε αυτό το πλαίσιο χαρήκαμε πάρα πολύ με το κείμενο που ακολουθεί. Πρόκειται για μια εξαιρετική εργασία του φίλου της ιστοσελίδας μας του Πάνου Σδούκου.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στη σύγχρονη διδασκαλία του Δημοτικού Τραγουδιού. Συγκεκριμένα, εκκινείται από τις βιωματικές προσεγγίσεις εκμάθησής του στις αγροκτηνοτροφικές κοινότητες, και έρχεται να συνεχίσει ή και να συμπληρώσει το μοντέλο αυτό μάθησης προτείνοντας το χοροτράγουδο ως μουσικοκινητική διαδικασία διδασκαλίας του παραδοσιακού τραγουδιού δια της κινησιολογίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού στις σχολικές βαθμίδες Γυμνασίου – Λυκείου Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε εκπαιδευτικές βαθμίδες Α΄& Β΄ Γυμνασίου & Λυκείου αντίστοιχα Δημοσίων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εντός Αθηνών, κατόπιν σύστασης μουσικού εργαστηρίου διδασκαλίας παραδοσιακού τραγουδιού εντός του σχολικού πλαισίου. Κατόπιν μαθητές απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο υπό μορφή πολλαπλής επιλογής. Οι απαντήσεις, που δόθηκαν αναλύθηκαν στατιστικά με σκοπό την αξιολόγηση της προτεινόμενης αυτής μεθόδου από μέρους των μαθητών. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας διαφαίνονται σε ανάλογο κεφάλαιο της παρούσης. Για την πορεία της εργασίας μου πολύτιμες συμβουλές ως προς τη δομή το περιεχόμενο και τη βιβλιογραφία μου παρείχε ο καθηγητής μας κος Χ. Σαρρής Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές μου του τμήματος του Μ.Π.Σ. της Ερμηνείας και Εκτέλεσης Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής τόσο του θεωρητικού όσο και του πρακτικού του μέρους για την εμπειρία τους και τιμή μου που υπήρξα μέλος αυτής της ομήγυρης. Τέλος, ευχαριστώ θερμά τους επιβλέποντες καθηγητές μου κους Λ. Λιάβα Λάμπρο και Χ. Σαρρή για την καθοδήγησή τους στην ολοκλήρωση της παρούσας διπλωματικής εργασίας.

Παρακαλώ, για να διαβάσετε την υπόλοιπη εργασία, κατεβάστε την πλήρη διπλωματική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ