Τι κερδίζεις μαθαίνοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς

Μαθαίνω ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σημαίνει, μαθαίνω να χορεύω, να τραγουδάω και να εκφράζομαι, γνωρίζoντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Πολλές φορές τα καλοκαίρια πηγαίνοντας σε πανηγύρια, χόρευα ή μάλλον νόμιζα ότι χόρευα παραδοσιακούς χορούς. Αντέγραφα τα βήματα από τους υπόλοιπους στον κύκλο, χωρίς να ξέρω αν είναι σωστά, ενώ πολλές φορές έβαζα και δικά μου αυτοσχέδια. Ίσως να κάνεις κι εσύ το ίδιο…

Αν όμως γίνεις μέλος μιας χορευτικής ομάδας, θα καταλάβεις ότι μαθαίνοντας παραδοσιακούς χορούς, κερδίζεις πάρα πολλά…

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

Με την εγγραφή σου σε έναν σύλλογο, αρχικά διδάσκεσαι το αυτονόητο. Τα σωστά βήματα από πολλούς παραδοσιακούς χορούς. Μαθαίνεις το όνομα και τη γεωγραφική καταγωγή τους. Συγχρονίζεις τα βήματά σου με τις κινήσεις των χεριών και του σώματός σου και ταυτόχρονα μαθαίνεις να τραγουδάς. Παράλληλα, έρχεσαι σε επαφή με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

Με τη συμμετοχή σου σε παραστάσεις, σου δίνεται η ευκαιρία να φορέσεις παραδοσιακές φορεσιές. Μαθαίνεις από ποια κομμάτια αποτελούνται, ποια είναι η καταγωγή και η ιστορία τους, πώς ονομάζονται και πώς φοριούνται.

Καταλαβαίνεις πόσο διαφορετικά ήταν τα ρούχα από τα σημερινά, πόσο δύσκολα κατασκευάζονταν μερικές δεκαετίες πριν και πόσες ατελείωτες ώρες ξόδευαν για να τα κεντήσουν και να τα διακοσμήσουν. Έτσι, μαθαίνεις να σέβεσαι τη φορεσιά που φοράς και να την επιστρέφεις σε άψογη κατάσταση, όπως την παρέλαβες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Χορεύοντας στον κύκλο, αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι για την καλή απόδοση όλης της ομάδας κι όχι αποκλειστικά για τη δική σου. Η σκέψη σου φεύγει από το «εγώ» και περνάει στο «εμείς». Ενδιαφέρεσαι για το συλλογικό κι όχι για το ατομικό καλό.

Αν σκεφτείς ότι ο κύκλος στον χορό είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, σε μαθαίνει πώς πρέπει να φέρεσαι κι εκτός χορευτικής ομάδας, με αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια, αλληλοσεβασμό κι αλληλοβοήθεια.

Παρακαλώ πατήστε το παρακάτω λινκ για την συνέχεια του άρθρου

https://margaritaloli.gr/ti-kerdizeis-mathainontas-paradosiakous-xorous/?fbclid=IwAR2MfRBokTu3HMci-tq5F_V3ZW8AmadajqClzcuuReJ9CDaqYeUSjrqasGU

1 σκέψη για το “Τι κερδίζεις μαθαίνοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *