ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΦΑΪΑ

  • από

Χριστουγεννιάτικα έθιμα Βόρειας Θράκης
——————————————————-
ΤΑ ΕΝΝΙΑ ΦΑΪΑ
———————-
Την παραμονή των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές αφού τέλειωναν με τις άλλες δουλειές του σπιτιού ετοίμαζαν τα εννιά φαϊά {φαγητά} που συμβόλιζαν τους εννέα μήνες της κυοφορίας της Παναγίας.
Η νοικοκυρά αφού έστρωνε το τραπέζι με τα εννιά φαϊά μάζευε όλη την οικογένεια για φαγητό. Τα εννιά φαϊά ήταν απλά νηστίσιμα και αλάδωτα φαγητά όπως φασόλια, φακές, τουρσιά, κομπόστες, και το χριστόψωμο στολισμένο με σταφίδες και καρύδια.
Άναβε το κερί το έβαζε στη μέση του χριστόψωμου, έβαζε το θυμίαμα στο θυμιατό, και ο νοικοκύρης θυμιάτιζε πρώτα το τραπέζι, μετά περνούσε μπροστά από κάθε μέλος της οικογένειας με το θυμιατό, ύστερα θυμιάτιζε το εσωτερικό του σπιτιού και μετά πήγαινε στο στάβλο να θυμιατίσει και εκεί.
Ο μικρότερος της οικογένειας έλεγε το “Πάτερ ημών”, και ο πατέρας έπαιρνε το χριστόψωμο με τα δύο του χέρια, και το κρατούσε πάνω απ΄το κεφάλι του μικρού.
Εκείνος χοροπηδώντας τρείς φορές {που συμβόλιζε τον Τριαδικό Θεό} προσπαθούσε να το σπάσει με το κεφάλι του, κι΄αφού γινόταν αυτό, ο πατέρας έκοβε το πρώτο κομμάτι για τον Χριστό, το δεύτερο για το σπίτι και κατόπιν για όλα τα μέλη της οικογένειας. Μετά το φαγητό το τραπέζι παρέμεινε στρωμένο όλη τη νύχτα για να φάει και η Παναγιά.
{Ιστορία και παραδόσεις της Βόρειας Θράκης – Μηνούδη Θ.}

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *