Σύλλογος Απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας

  • από

Ο Σύλλογος Απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 1982 και αριθμεί πάνω από 500 μέλη με καταγωγή από την Οξυά Καρδίτσας. Σκοποί του είναι η διάσωση της πολιτιστικής ταυτότητας των Οξυωτών, η ανάδειξη και διατήρηση των σχέσεων με τον τόπο καταγωγής τους, η προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.


Στη μέχρι σήμερα πορεία του, ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει πλήθος δραστηριοτήτων όπως:
• Απέκτησε ιδιόκτητο χώρο, εκατόν σαράντα (140) περίπου τετραγωνικών μέτρων, για πολλαπλές χρήσεις και την εγκατάσταση των γραφείων.
• Ίδρυσε στην Οξυά, στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου το Λαογραφικό Μουσείο Οξυωτών.
• Διατηρεί βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών.
• Τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει και λειτουργεί χορευτική ομάδα νέων και ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, οι οποίες έχουν λάβει μέρος σε διάφορες παραστάσεις – φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, εκπροσωπώντας επάξια το σύλλογο και προβάλλοντας τον τόπο καταγωγής.
• Διοργανώνει με επιτυχία διάφορες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Οξυά, όπως ημερίδες, διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών, παρουσιάσεις βιβλίων, παραδοσιακές βραδιές, εκδρομές κ.α.
• Χορηγεί χρηματικούς επαίνους στους πρώτους εισαχθέντες σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ μαθητές, καταγόμενους από Οξυά και βραβεύει τους αριστούχους μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου.
• Τιμά σε ειδική τελετή κάθε χρόνο, Οξυώτες που έχουν διακριθεί στα γράμματα, στις τέχνες, στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στη μουσική.

Η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Απανταχού Οξυωτών Ν. Καρδίτσας «Ο ΄Αγιος Δημήτριος» ιδρύθηκε με σκοπό τη διάσωση, διατήρηση και εκμάθηση παραδοσιακών χορών – τραγουδιών, ηθών και εθίμων της Οξυάς Καρδίτσας, της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων αλλά και όλων των διαμερισμάτων της Ελλάδας.

Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου των Απανταχού Οξυωτών Καρδίτσας και συμμετέχει ανελλιπώς στις διάφορες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει. Παράλληλα έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, σε διαδημοτικά φεστιβάλ των Δήμων Αθηναίων, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Πειραιά, Νέας Ιωνίας, Κηφισιάς, σε χορευτικές εκδηλώσεις σε Καρδίτσα, Μουζάκι, Κόρινθο, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Πάτρα και σε άλλες περιοχές της χώρας μας,  σε παραστάσεις αφιερώματα, σε προγράμματα που διοργανώνουν σχολεία της Αττικής στα πλαίσια της ανταλλαγής μαθητών από ευρωπαϊκά σχολεία, σε εκθέσεις και  ημερίδες με σκοπό πάντα την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των Οξυωτών και τη διάσωση της μουσικής παράδοσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ