Σπετζοφάι με ψητές πιπεριές, λιαστή ντομάτα και γίδινο λουκάνικο

  • από

Πολλά γαστρονομικά θαύματα της χώρας μας, έχουν γεννηθεί από τις ανάγκες των χωρικών να φάνε κάτι γρήγορο και θρεπτικό μετά από μια κουραστική μέρα στο χωράφι. Ανάλογα με τα προϊόντα που έβγαζε ο κάθε τόπος και την ευρηματικότητα των ντόπιων ώστε να τα αξιοποιήσουν με διάφορους τρόπους, γεννήθηκαν μεζεκλίκια αλησμόνητα και αγαπησιάρικα για τη γεύση και τη σύλληψή τους ως ιδέα.

Το πηλιορείτικο σπετζοφάι, είναι ένα από αυτά τα σοφά επιτεύγματα της Ελληνίδας νοικοκυράς που η ευρηματικότητά της χτύπησε ¨κόκκινο¨ και εξελίχτηκε σε signature dish της περιοχής, αναδεικνύοντας το γαστρονομικό πλούτο της.

Τι είναι το σπετζοφάι ;

Η λέξη σπετζοφάι προέρχεται από το ιταλικό spezz(atino) που σημαίνει κοκκινιστό, και τη συνένωσή του με τη λέξη φαί. Σπέντζα όμως ήταν και το είδος της καυτερής πιπεριάς που υπήρχε στην περιοχή (σπεντζοφάι). Είναι καλοκαιρινό φαγητό και συνδυάζει το γίδινο ή πρόβειο λουκάνικο, ζώα εν αφθονία στην περιοχή με τις ντομάτες και τις πιπεριές (είπαμε, με τα διαθέσιμα…) που είναι στα καλύτερά τους την εποχή του θέρους.

Για να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο παρακαλώ πατήστε ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: www.serioustaste.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ