Σαντούτο 

  • από

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Το μουσικό σχήμα “ΣΑΝΤΟΥΤΟ” δημιουργήθηκε το 2015 μέσα από την κοινή αγάπη προς την παραδοσιακή μουσική και την ανάγκη για δημιουργική έκφραση και επικοινωνία μέσα από αυτή, αρχικά απο τους Βερόνικα Αλωνεύτου (σαντούρι), Χαράλαμπο Παντελή (λαούτο), Κωνσταντίνα Ξενοφώντος (τραγούδι) και Χρίστο Χριστοδούλου (Ηχοληψία). Από το 2016 εμπλουτίζει το σχήμα και ο Γιώργος Λάμπρου (βιολί). Το σχήμα συμπράττει κατά καιρούς με καταξιωμένους καλλιτέχνες για την πραγματοποίηση θεματικών συναυλιών και παρουσιάσεων.

‘Ηξερες: Το όνομα “ΣΑΝΤΟΥΤΟ” προέρχεται από τα πρώτα γράμματα των λέξεων σαντ-ούρι και λα-ούτο. Παράλληλα, παραπέμπει στον σύνδεσμο / πρόθεση σαν και την δεικτική αντωνυμία τοῦτο (οὗτος, αὕτη, τοῦτο).

Το ρεπερτόριό μας περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια, χορούς και οργανικούς σκοπούς από τις τοπικές μουσικές παραδόσεις της Κύπρου, νησιών του Αιγαίου, Μικράς Ασίας και παραλίων, αστικών κέντρων Κωνσταντινούπολης – Σμύρνης, περιοχές Θράκης, Μακεδονίας κ.ά. Πραγματοποιούμε και λαμβάνουμε μέρος σε ποικίλες εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο Εξωτερικό, όπως μουσικά και χορευτικά φεστιβάλ, χορευτικά γλέντια, γάμους, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, θεματικές συναυλίες και παρουσιάσεις.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Βερόνικα Αλωνεύτου – Σαντούρι

Η Βερόνικα Αλωνεύτου σπούδασε μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και σαντούρι με τον Μάριο Παπαδέα. Από το 2013 μέχρι σήμερα διδάσκει σαντούρι στα Μουσικά Λύκεια και Γυμνάσια της Κύπρου. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με τους Κυριάκο Γκουβέντα, Σόλων Λέκκα, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χρίστο Τσιαμούλη, Πάνο Δημητρακόπουλο, Στρατή Ψαραδέλη, Μιχάλη Κουλουμή, Μιχάλη Ττερλικκά, Κυριάκο Μαππούρα, Σάββα Λάμπρου, Δημήτρη Φανή, Γιώργο Καλογήρου και Βασιλική Χατζηαδάμου.

 Χαράλαμπος Παντελή – Λαούτο

 Ο Χαράλαμπος Παντελή έχει φοιτήσει στο Τμήμα Παραδοσιακής μουσικής του Ωδείου Αθηνών παρακολουθώντας μαθήματα σε Λαούτο και Τροπική Θεωρία με τον Στέλιο Κατσιάνη και τον Χρίστο Τσιαμούλη αντίστοιχα. Από το 2015 ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Συνεργάζεται ως καθηγητής με τη σχολή παραδοσιακής μουσικής “Αγιά Σοφιά”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ρωμηοσύνη”, τη σχολή παραδοσιακής μουσικής “Ρίζες” και διάφορα ωδεία. Την περίοδο 2016- 2019 διδάσκει λαούτο στα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς χορευτικούς και λαογραφικούς ομίλους όπως τον Χορευτικό Όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Προσφυγικό Λαογραφικό Όμιλο “Οι Αδούλωτοι” Σιακαλλή, τον Λαογραφικό Όμιλο Αγλαντζιάς και άλλους, λαμβάνοντας μέρος σε εκδηλώσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές και έχει συμπράξει με καταξιωμένους καλλιτέχνες της τοπικής μουσικής σκηνής, μεταξύ άλλων και με τους Μιχάλη Ττερλικκά, Κυριάκο Μαππούρα, Σάββα Λάμπρου, Βασιλική Χατζηαδάμου, Δημήτρη Φανή, Δημήτρη Μεσημέρη και Γιώργο Καλογήρου. Έχει επίσης συνεργαστεί ως μουσικός επί σκηνής με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου στις παραγωγές Δράκαινα του Δ.Μπόγρη (2020, σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, μουσική Τάκη Φαραζή) και Αχαρνείς του Αριστοφάνη (2020, σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, μουσική Κώστα Κακογιάννη).

Κωνσταντίνα Ξενοφώντος – Φωνή

Η Κωνσταντίνα Ξενοφώντος έχει σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχολή Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη και Θεατρολογία στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού στο Ωδείο Αθηνών με την Κατερίνα Παπαδοπούλου. Έχει συνεργαστεί με διάφορους Πολιτιστικούς και Λαογραφικούς Ομίλους και με καταξιωμένους μουσικούς της κυπριακής παράδοσης όπως ο Κυριάκος Μαππούρας και ο Σάββας Λάμπρου. Τα τελευταία πέντε χρόνια διδάσκει θέατρο στην Θεατρική Ομάδα “Παράβαση” Λυμπιών. Δημιούργησε και διηύθυνε την Παιδική Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Ομίλου “Ομόνοια” Αραδίππου για τρια χρόνια. Από το 2019 δημιούργησε και διευθύνει μέχρι σήμερα την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής “Λαλιά”.

Γιώργος Λάμπρου – Βιολί

Ο Γιώργος Λάμπρου σπούδασε κλασσικό βιολί στο Birmingham Conservatoire στην Αγγλία. Στη συνέχεια, έζησε για τέσσερα χρόνια στην Αθήνα όπου και σπούδασε παραδοσιακό βιολί με τους Γεώργιο Μαρινάκη και Στάθη Κουκουλάρη. Παράλληλα, ήταν μέλος του μουσικού σχήματος “Οι Δήθεν”, συμμετέχοντας στον πρώτο τους ψηφιακό δίσκο και παίζοντας σε πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες. Από το 2016 ζει στην Κύπρο όπου παίζει και διδάσκει βιολί. Έχει συνεργαστεί με διάφορους λαογραφικούς και χορευτικούς ομίλους, παίζοντας σε συναυλίες, εκδηλώσεις και τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Δημήτρη Φανή, τον Χορευτικό Ομιλο “Ρύμβος” και άλλους.

Χρίστος Χριστοδούλου – Ηχολήπτης

 Ο Χρίστος Χριστοδούλου σπούδασε Audio Engineering στη SAE Αθήνας, στην Ελλάδα. Διαθέτει πλούσια εμπειρία σε ζωντανές παραστάσεις και συναυλίες, με καλλιτέχνες από Κύπρο και εξωτερικό, έχοντας συνεργαστεί με όλες τις μεγάλες εταιρείες ηχητικου εξοπλισμου στην Κύπρο. Έχει αναλάβει την τεχνική καθοδήγηση διαφόρων φεστιβάλ όπως το Φάρμα Project (2015), το Φεστιβάλ Ξαρκής (2013, 2015, 2016), το AfroBanana Republic Festival (2015-2018) και τo Φεστιβάλ Τεχνών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη 2017-2019. Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της Ηχοληψίας. Copyright

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Τα μέλη του σχήματος έχουν κάνει πολλές συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες, σύνολα και Ομίλους και ιδιαίτερα με τους:

 – Κυριάκο Μαππούρα

– Σάββα Λάμπρου

– Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού

Παρά το μικρό διάστημα “ζωής” του μουσικό σχήματος, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρουσιάσεις / εμφανίσεις εντός κι εκτός Κύπρου, όπως:

– Ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στο Ρ.Ι.Κ

 – Ραδιοφωνικές εκπομπές στο Κανάλι 6

 – Cyprus Rialto Ethnic

-World Music Festival (Λεμεσός – Ιούλιος 2016)

– Φεστιβάλ Ξαρκής (Λόφου – Ιούλιος 2016)

– Εκδηλώσεις Κατακλυσμού Δήμου Λάρνακας (Λάρνακα – Ιούνιος 2017)

– Φεστιβάλ Λευκωσίας (Λευκωσία – Αύγουστος 2016 και Αύγουστος 2017)

 – Οι Νέοι για τη Δόμνα Σαμίου – 1η συνάντηση νέων συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Οκτώβριος 2017)

– Ευρωπαϊκή νύχτα Μουσείων στο Εθνογραφικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου – Μάιος 2018)

– Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» (Σίφνος – Σεπτέμβριος 2018)

– Ευρωπαϊκές ημέρες κληρονομιας 2018 (Κλήρου – Οκτώβριος 2018)

 – Συναυλία στα πλαίσια της 5ης Παγκύπριας Ανιχνευτικής Αμφικτιονίας του Σώματος Προσκόπων Κύπρου (Λευκωσία – Απρίλιος 2019)

– Φεστιβάλ Τεχνών “Roof 2019” Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (Λευκωσία – Ιούνιος 2019)

– Make Music Nicosia Festival 2019 (Λευκωσία – Ιούνιος 2019)

 – Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία – Ιούλιος 2019)

 – International Festival of Orthodox Music

– ARCHAION KALLOS (Πράγα, Τσεχία – Οκτώβριος 2019)

 – Φεστιβάλ Φανερωμένης 2021 του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (Σεπτέμβρης 2021).

ΟΡΑΜΑ

Μέσα από την παραδοσιακή μουσική, που συγκινεί κι εμάς τους ίδιους, θέλουμε να παρασύρουμε το κοινό στο γλέντι, το χορό και το τραγούδι. Με αυτή τη μουσική, δοσμένη μέσα από το διαχρονικό της ύφος και τη δική μας αισθητική προσέγγιση, ευελπιστούμε ότι συμβάλλουμε κι εμείς στην άμεση και ουσιαστική επαφή με την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Για να επαφή με το συγκρότημα πατήστε ΕΔΩ

Για το κανάλι του συγκροτήματος στο youtube πατήστε ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *