Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης

  • από

Ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης», ιδρύθηκε το έτος 1993 από επαναπατριζόμενους κατοίκους του χωριού Πετρωτά Τριγώνου Έβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Ξεκίνησε με 26 άτομα. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, στην Αλεξανδρούπολη ζει και δραστηριοποιείται μια κοινότητα άνω των 800 ατόμων δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς καταγόμενων από τα Πετρωτά.

Ως έμβλημα έχει το Μνημείο «Λιθοξόος», που κοσμεί την κεντρική πλατεία των Πετρωτών.

✔ Στεγάζεται σε ιδιόκτητη αίθουσα δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την αναγνώριση του συλλόγου σε πανελλήνιο επίπεδο.

★ Επίτιμα Μέλη μας είναι οι:
Χρόνης Αηδονίδης
Πασχάλης Λιγούδης
Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ρεγγίδης

★ Αρωγό Μέλος: Αθανάσιος Στράτος

Κεντρικός σκοπός του φορέα μας είναι η συστηματική έρευνα και καταγραφή των ηθών και εθίμων, των παραδόσεων και της ιστορίας του χωριού μας, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη, διάσωση, ανάδειξη και διάδοση της αυθεντικής πολιτιστικής ταυτότητας της γενέτειρας γης και εν γένει της Θράκης.

★ Ημερομηνίες-Σταθμοί για το σύλλογο αποτελούν:
**Οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
**Η «Βραδιά αφιερωμένη στο Χρόνη Αηδονίδη» ως Πατριάρχη της Θρακιώτικης Παράδοσης αλλά και ως αγαπητό Δάσκαλο στο Δημοτικό σχολείο Πετρωτών (1948-1949).
**Το «1ο Φεστιβάλ Δημοτικών χορών από Παιδιά και Εφήβους», που διοργανώσαμε στην Αλεξανδρούπολη.
**Το Χορευτικό Συγκρότημα του συλλόγου συμμετείχε σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τη Ξάνθη, τη Δράμα, τη Φλώρινα, τη Δαμασκηνιά Κοζάνης και τη Βουλγαρία.
**Η εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ «Ο Τόπος και το Τραγούδι Του» αφιερωμένη στα Πετρωτά.
**Ο εορτασμός των Επετείων για τα 10 και 20 Χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, όπου τιμήθηκαν όλοι οι Ευεργέτες μας και οι Ιδρυτές μας, αντίστοιχα.
**Η αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου Θράκης ”ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ”.

Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών ΕΝΗΛΙΚΩΝ, όπου διδάσκονται οι παραδοσιακοί χοροί των Πετρωτών, της Θράκης και από όλη την Ελλάδα:
✔ κάθε Δευτέρα
18:30 – 20:00 (1ο τμήμα)
20:00 – 21:30 (2ο τμήμα)

✔ κάθε Τετάρτη
19:00 – 20:30 (μικτό)

Οι γυναίκες μέλη μας κάθε Πέμπτη πρωί στην αίθουσα του συλλόγου τραγουδούν τα τραγούδια μας και ξαναθυμούνται τα ήθη και τα έθιμα των Πετρωτών.

Έδρα: οδός «Αμμοχώστου 2 & Παπαναστασίου γωνία», Αλεξανδρούπολη

⏩ Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945849355

Ε-mail: politistikos.sullogos.petroton@gmail.com

Βασιλιασ, παραδοσιακο εθιμο Θρακησ

01 Μαρ 2020, 10:00, Πετρωτά Έβρου, διοργανωτής: Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης και Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών…

Ετησιοσ χοροσ

Σαββατο 15 Φεβρουαριου στον Ετησιο χορο Πετρωτιωτων Αλεξανδρουπολης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *