Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας

  • από

Η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου της Γρίβας πραγματοποιείται άτυπα το 1952, με τα εγκαίνια του “Σπιτιού του Παιδιού” από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη.

Συμμετέχει για πρώτη φορά, με 23 Γριβιώτισσες Χορεύτριες και τους παραδοσιακούς χορούς της Γρίβας : «Μπέλα Ολυμπία», «Παρδαλά Τσουράπια», «Κλαϊνιάτσκα», «Πουσεστρίμτσκο»,  «Λισσάβω» και «Σόφκα», στα 5α Ακρίτεια στη Χ.Α.Ν.Θ. της Θεσσαλονίκης στις 21 και 22 Ιουνίου 1957.

Το 1965 συμμετέχει στον Παμακεδονικό Διαγωνισμό Παραδοσιακών Χορών, στην 30η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που έλαβε χώρα 18 και 19 Σεπτεμβρίου 1965, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί ντε Σπορ) με τους ανωτέρω παραδοσιακούς χορούς, κερδίζοντας την 1η Θέση.

Ο Σύλλογος ιδρύεται με κατασταστατικό του 1982, με έδρα τη Γρίβα και συμμετέχει σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Φεστιβάλ.

Το 1997, κατόπιν επιλογής, οργανώνονται στη Γρίβα όλα τα Πολιτιστικά και Λαογραφικά δρώμενα ως τελικός προορισμός του δρόμου του κρασιού στην Μακεδονία “Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της Γριβιώτικης Παράδοσης, της μουσικής και των χορών της, της λαογραφίας, των ηθών και εθίμων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ