Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο ιδιαίτερα αγαπητό, έχει κερδίσει τις συμπάθειες των ανθρώπων που τον περιβάλλουν με το χαμόγελό του, τον χαρακτήρα του, το φιλότιμό του. Ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι σε ηλικία μόλις 9 ετών. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο και πλέον είναι φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2015 είναι κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής μουσικής. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Τρύφωνας Παπαϊωάννου».
(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)
Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα
- Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Σίγουρα το νεαρό της ηλικίας μου, μου αφήνει ακόμα πολλά περιθώρια για να κάνω πράγματα. Νομίζω αυτό που θα ήθελα να κάνω είναι να πάρω με το καλό το πτυχίο μου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών κατά πρώτο και κύριο λόγο και μετά να ακολουθήσω σπουδές πάνω στον κλάδο των αεροπλάνων ως πιλότος.
- Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Μία χώρα που θα ήθελα πάρα πολύ να ταξιδέψω είναι η Τουρκία και συγκεκριμένα η Κων/πολη γιατί είναι μία χώρα που έχει πλούσιο μουσικό περιεχόμενο.
- Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα ως τοπίο θεωρώ πως δεν θα άλλαζα και πολλά πράγματα, έχουμε πλήθος όμορφων φυσικών αλλά και τεχνητών τόπων. Πιστεύω ότι θα ήθελα να αλλάξω λίγο την νοοτροπία των ελλήνων ως προς τη μουσική, δηλαδή να μπορούν να κατανοήσουν κάποιοι άνθρωποι πως για να γίνεις μουσικός πρέπει να διαβάσεις πολύ αλλά και να αφιερωθείς ψυχή εν σώματι σε αυτό το αντικείμενο γιατί είναι δυστυχώς πολλοί που λένε τη φράση ” εεε σιγά και τι κάνει αυτός; παίζει ένα μουσικό όργανο..”
Κάτι λίγο πιο lifestyle
- Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;
Συνήθως όταν ξυπνάω το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να πλύνω το πρόσωπο μου και τα δόντια μου χαχα.. Μετέπειτα ανάλογα με τη μέρα θα ασχοληθώ με ότι έχει το πρόγραμμα ή θα θέσω ένα καινούργιο πρόγραμμα αν η μέρα είναι πιο χαλαρή. Συνήθως όμως έχω καθημερινά ”μουσικές ασχολίες”
- Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Το τελευταίο πράγμα που κάνω πριν κοιμηθώ πέρα από το να πλύνω ξανά τα δόντια μου χαχα είναι να ανοίξω την τηλεόραση λίγο χαμηλά σε ένταση και να τοποθετήσω ένα μπουκάλι νερό στο κομοδίνο μου
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
- Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Η ενασχόληση μου με την παραδοσιακή μουσική ξεκίνησε περίπου το 2004. Τότε που ο παππούς μου μου έδωσε το πρώτο μου κλαρίνο! Ωστόσο άρχισα να παίζω και προς τον κόσμο μουσική αρκετά αργότερα περίπου 5-6 χρόνια μετά μέσα από το μουσικό σχολείο Ιλίου αρχικά και μετά από εκδηλώσεις εκτός αυτού.
- Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Θεωρώ ότι το βίωμα είναι αυτό που οδήγησε εμένα να ασχοληθώ με τη παράδοση. Ο παππούς μου έπαιζε κλαρίνο και μετέπειτα αρχίσαν τα αδέρφια μου και τα ξαδέρφια μου να σπουδάζουν μουσική.
- Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Θεωρώ ότι δεν υπάρχουν συνάδελφοι που δεν τους σέβομαι. Όλοι έχουν κάτι να σου ”διδάξουν” έστω και χωρίς να υπάρχει η διαδικασία του μαθήματος στη μέση. Ωστόσο ένας από τους μουσικούς που σέβομαι υπερβολικά πολύ είναι ο αδερφικός μου φίλος και πολύ καλός μου συνεργάτης ο Περικλής ο Κατσώτης που παίζει παραδοσιακά κρουστά.
- Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Αυτή τη στιγμή λόγω της στρατιωτικής μου θητείας δεν μπορούσα απόλυτα να καταπιαστώ με κάποιο πρότζεκτ ωστόσο υπήρξαν κάποιες συνεργασίες εξ αποστάσεως και λόγω του κορωνοϊού που ήταν σε πιο έντεχνο ύφος με τον Γιώργο Καψάσκη ο οποίος παίζει κιθάρα και γράφει δικά του τραγούδια. Επιπλέον τώρα με το τέλος της θητείας μου καταπιανόμαστε με 3 εξαιρετικούς συνεργάτες στο να φτιάξουμε ένα παραδοσιακό σχήμα και να παρουσιάσουμε θεωρώ κάποια αρκετά αξιόλογα πράγματα που ελπίζω να αρέσουν σε πολλούς και να αποσπάσουν θετικά σχόλια. (Φυσικά πάντα θα μπορούν να υπάρχουν και αρνητικά και είναι λογικό αλλά πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο!)
- Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Τα σχέδια μου όσον αφορά στο αντικείμενο μου έχουν να κάνουν πιο πολύ με όμορφες μουσικές συνεργασίες είτε στο παραδοσιακό τραγούδι, είτε όμως και σε πιο έντεχνο ύφος καθώς το κλαρίνο αλλά και άλλα πνευστά όπως π.χ το καβάλ έχουν πλέον καθιερωθεί και σε άλλα μουσικά στυλ. Ελπίζω λοιπόν μέσα από αρκετή μελέτη και δουλειά να καταφέρω να έχω κάποιες καλές συνεργασίες και να παράξουμε όλοι μαζί κάτι που να είναι ξεχωριστό και ωραίο!
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Προσωπικά αυτό που πάντα συμβουλεύω τα άτομα που ξεκινούν να ασχολούνται είτε με τον παραδοσιακό χορό, είτε με την παραδοσιακή μουσική είναι προσπαθούν να μην έχουν παρωπίδες γιατί πολλές φορές μαθαίνουμε κάτι και λέμε ”τέλος αυτό είναι και τίποτα άλλο” όμως δεν είναι έτσι. Η παράδοση δεν είναι κάτι το οποίο έμεινε ιστορικά κατ’ εμέ αλλά είναι κάτι το οποίο μένει ζωντανό με τα χρόνια και ίσως και με την μετάδοση λόγω της προφορικότητας που την περιβάλλει να αλλάζει κιόλας είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Τρύφωνα Παπαϊωάννου που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή επιτυχία στις σπουδές του, τόσο στην μουσική, όσο και στα αεροπορικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η Ζωή Τηγανούρια
Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα…
Ποιοι είναι οι «Ακριτικός Ήχος»
Φιλοξενούμε στον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης ένα…
Ποια είναι η Ζωή Μήλιου
Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα…
Ποιός είναι ο Βασίλης Μέτος
Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα…
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΒΑΤΟΥ
Γεννήθηκα σε ένα ορεινό χωριό ,τον Κυνίδαρο της ΝΑΞΟΥ….
Ποιοι είναι οι Masali TV
Φιλοξενούμε στην ενότητα των συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης…
Ποιος είναι ο Χρήστος Μυλωνόπουλος
Φιλοξενούμε στην ενότητα των συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης…
Ποια είναι η Ελένη Ευαγγελινού (Μουσείο Κομπολογιού)
Ένα από τα απαραίτητα «αξεσουάρ» της ανδρικής φορεσιάς ήταν…
Συνέντευξη με τον Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη
Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές…