Ποιός ειναι ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΡΕΜΠΟΣ

  • από

Εγκαινιάζουμε τον κύκλο “Ποιός είναι ο ……” με εναν εξαιρετικό άνθρωπο της παράδοσης. Έχει ένα χάρισμα να σε κερδίζει με την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του, τον αγώνα που δίνει για μην χαθεί μια Ελληνική διάλεκτος, εν προκειμένω τα Αρβανίτικα και την μεγάλη αγάπη που έχει για την Ελληνική παράδοση γενικότερα. Σας καλοσορίζουμε στο πρώτο κεφάλαιο της ενότητας του παρατηρητή της παράδοσης: Ποιός είναι ο Σπύρος Μπρέμπος.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         `Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Σαφώς και υπάρχουν Πάρα πολλά πράγματα Που θα ήθελα να κάνω στο άμεσο μέλλον. Θεού θέλωντος! Όπως η δημιουργία ενός εργαλείου διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρβανίτικης) εμπεριστατωμένο!! Από λαογραφία χώρο τραγούδι. Εργασίες, και πάνω από όλα την Γλώσσα! Την ανάδειξη της κληρονομιάς μας μέσα από τα μέσα το διαδίκτυο κτλ. Όπως επίσης θέλω να κάνω μια δισκογραφική Εργασία με όλη την δυναμική που περιέχει το στοιχείο!!

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Η χώρα που θα ήθελα να ταξιδέψω λέγετε Γη! Είναι η Πατρίδα των Ελλήνων!

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Το μόνο που λείπει στην Ελλάδα είναι η παιδεία!

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

            Όταν ξυπνάω… ευχαριστώ τον Θεό όπως μπορώ. Μετά τρώω πρωινό με την οικογένεια και μετά πάω στον στάβλο και περιποιούμαι τα άλογα.

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Απολαμβάνω παλιές εκτελέσεις τραγουδιστών, όπως ο Παπασιδέρης, ο Ρούκουνας, ο Μίμης Ανδριανός, ο Γιάννης Σκληρός  Και φυσικά τους μοναδικούς μας μουσικούς τον Γιώργο. τον αθάνατο!!! Κόρο τον Λένε! Τον Γιάννη Βασιλόπουλο, τον Μπέκο Μάκη, τον Λευτέρη Ζέρβα, τον Στάθη Κουκουλάρη, τον Σαραγούδα.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η σχέση μου με την παράδοση ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. 1962. Η Χασιά είναι ένα χωριό της Αττικής που δεν έχει δρόμους στρωμένους, ρεύμα, ούτε τηλέφωνο. Μόνον νερό! Όλοι μιλούν Αρβανίτικα και οι γυναίκες μπαινοβγαίνουν Στα σπίτια με ξύλα στην πλάτη για το μαγείρεμα που γίνετε στην βάτρα, (τζάκι). Άλλες φωνάζουν άλλες τραγουδάνε, άλλες μοιρολογάνε και άλλες τσακώνονται. Όλες στα Αρβανίτικα! Εκεί στην ποδιά της γιαγιάς μου της Τασσας 1886 γεννημένη, εκεί έμαθα την γλώσσα μας, τα τραγούδια μας και περισσότερο τα μοιρολόγια. Μεγαλώνοντας άρχισα να χορεύω, και αρκετά καλά. Στο σχολείο άρχισα το τραγούδι. Στης εθνικές εορτές Οι δάσκαλοι με πρότειναν. Ε! Αυτό ήταν! Στα πανηγύρια του χωριού αλλά και των γύρω η οικογένεια μου τακτική.

Δουλεύοντας στην οικοδομή το τραγούδι ήταν η καλύτερη συντροφιά μου. Η ουσιαστικότερη στιγμή όμως της ζωής μου σαν τραγουδιστής ήταν όταν γνώρισα τον Παπά Χρήστο Κυριακόπουλο. Έναν από τους βυζαντινούς δασκάλους μου.. Χειμαρρώδεις άνθρωπος με αγάπη για την παράδοση και την Ελληνική μουσική μας! Επίσης δασκάλους μου είχα τον Δημήτρη Καλομοίρη!! Και τον Μανόλη Μπαρδη! Έκανα 5 χρόνια περίπου στασίδι με πολλές εκδηλώσεις. Πήρα μέρος και στην βυζαντινή ραψωδία με Θέμα Κοσμάς ο Αιτωλός και οι διδαχές του. Μοναδική εμπειρία! Ο ρόλος μου. Τούρκος! Ο παππάς με παρότρυνε να βγω στο τραγούδι πάλι. «Παιδί μου, ο Θεός σε έφτιαξε για να τραγουδάς» μου έλεγε κάθε φορά! Και έγινε! Το 2000 μου έκαναν πρόσκληση σε ένα πανηγύρι στα βουνά της Πάρνηθας. Εκεί ήταν η Σοφία Κολλητήρη και εξαίρετοι άλλοι καλλιτέχνες. Τραγούδησα παραδοσιακό Αρβανίτικο τραγούδι! Αυτό ήταν! Από τότε μέχρι σήμερα 20 χρόνια Τραγουδάω στα πανηγύρια της Αττικοβοιωτίας και σε εκδηλώσεις Συλλόγων!!!

            7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Η αγάπη μου και μόνον με οδήγησε να ασχοληθώ με την παράδοση. Πιστεύω ότι είναι ο ποιο δυνατός κρίκος της ζωής μας! Σε όλα τα επίπεδα!

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Δεν σέβομαι μόνον έναν! Ευτυχώς! Έχουμε πολλούς τραγουδιστές που χαίρουν της εκτίμησης του κόσμου και την δική μου. Ο αγαπημένος μου όμως είναι στον άλλο κόσμο και είναι ο Μανόλης Αγγελόπουλος. Μια μοναδική φωνή και ένας μοναδικός Άνθρωπος! Δούλεψα μαζί του στα χρόνια που τραγουδούσα στα λαϊκά μαγαζιά της νυχτερινής Αθήνας! Τα σημερινά παιδιά θεωρώ ότι είναι άτυχα! Δεν θα μπορέσουν ποτέ Να κατανοήσουν την παράδοση γιατί δεν την βιώνουν. Το μοντέλο της ζωής είναι απαγορευτικό. Δυστυχώς για όλους μας! Το τραγούδι είναι βίωμα!

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Προσπαθώ να χαρώ την οικογένεια μου. Η οικογένεια παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μου και δίνω μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας μου εκεί.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Θα ήθελα όπως είπα και πιο πριν να αναδείξω περισσότερο την Αρβανίτικη γλώσσα η οποία δυστυχώς όλο και συρρικνώνεται, θα πρέπει όμως να υπάρξουν αρκετές καταγραφές, στις οποίες θα ήθελα να βοηθήσω και εγώ, ώστε ο μελλοντικός μελετητής της ιστορίας, της παράδοσης ή της γλώσσας να μπορεί να ανατρέξει και ενδεχομένως να την αναβιώσει.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση;

            Θα τον συμβούλευα να μελετά την καθαρή παλιά μουσική γιατί εκεί βρίσκετε ο Πακτωλός ποταμός της λαϊκής τέχνης. Οι άνθρωποι τότε κουβαλούσαν τον πολιτισμό μας στην φωνή τους. Να μαθαίνει Ελληνική μουσική! Την μουσική του Βύζαντα των Μεγάρων! Μόνον με αυτήν μπορείς να προσεγγίσεις το παραδοσιακό μας τραγούδι.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον κο Σπύρο Μπρέμπο που μας παραχώρησε την συνέντευξη αλλά και που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε εναν άνθρωπο αυθεντικό με εσωτερική αρχοντιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *