Συνεχίζουμε τον κύκλο συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης, πάντα στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε ανθρώπους της παράδοσης. Σε αυτό το κεφάλαιο φιλοξενούμε έναν άνθρωπο με καταγωγή τη Ιο. Έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια κυρίως με το νησιώτικο τραγούδι μέσα από το ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα, βρίσκεται πίσω από τα μικρόφωνα του ραδιοφώνου εδώ και 32 χρόνια. Σας καλωσορίζουμε στο κεφάλαιο «Ποιός είναι ο Βασίλης Μέτος».
Κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα
1. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;
Στο ραδιόφωνο μετά από αυτήν την πορεία νομίζω είμαι πλήρης. Η τηλεόραση δεν μου άρεσε ποτέ. Ήταν ένα κρύο πράγμα. Μου έλειπε η ζωντανή επαφή με τον κόσμο. Θα ήθελα όμως μέσω κάποιου φορέα να οργανώσω τιμητικές εκδηλώσεις για μεγάλους καλλιτέχνες πχ ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΑΚΗΣ και άλλους.

2. Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;
Σε καμία. Ζω στην πλέον όμορφη χώρα του κόσμου. Θα ήθελα να γνωρίσω την Ελλάδα μας από άκρη σε άκρη.
3. Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα τίποτα. Στον λαό της πάρα πολλά και στην λειτουργία του κράτους.

4. Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα;
Κάποτε με το ποδόσφαιρο. Τώρα πλέον ασχολούμαι με τα κοινά, με τα εγγόνια μου , την σύντροφό μου την Φιλιώ και με τον κήπο μας. Γράφω και ένα βιβλίο με ότι έχω ζήσει σε αυτά τα 32 χρόνια στα Μ.Μ.Ε
Σχετικά με την ενασχόληση σας με τα παραδοσιακά
5. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;
Από μικρό παιδί άκουγα την μητέρα μου να τραγουδά κι εγώ να χορεύω. Αργότερα με το γραμμόφωνο και τους δίσκους γινόταν το ίδιο. Μεγαλώσαμε εγώ και τ’ αδέλφια μου μέσα στα νησιώτικα μαγαζιά. Μια επίσκεψη του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ στον χώρο δουλειάς μου(οικοδομή) το 1990 ήταν η αφορμή. Εκεί τον γνώρισε ένας ηλεκτρολόγος που είχε τον τότε Μουσικό Γαλαξία 103.4 Μου ζήτησε δίσκους από νησιώτικα. Στην συνέχεια μου είπε να πάω στον σταθμό γιατί ήθελαν έναν γνώστη για να παίξει τα νησιώτικα τραγούδια μας. Αυτό ήταν. Αγάπησα το ραδιόφωνο και λάτρεψα την επαφή με τον κόσμο.

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;
Όπως σας είπα από το 1990 και θα κλείσει αυτός ο κύκλος μετά από πολλά χρόνια.
7. Από τις ιστορίες που έχετε ακούσει από τους παλαιότερους, ένα γλέντι στο νησί σας ή γενικά στο Αιγαίο πριν 60 χρόνια με ένα αντίστοιχο γλέντι φετινό, τι διαφορές θα είχε;
Όσο η μέρα με την νύχτα. Πρώτα πρώτα, τότε ο ήχος ήταν φυσικός και τα όργανα όλα παραδοσιακά. Φωνές παραδοσιακές. Κάθε γλέντι ήταν μια μυσταγωγία. Παρά την φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. Με πράγματα απλά και με απέραντο σεβασμό αμφότεροι. Και οι μουσικοί προς τον κόσμο και ο κόσμος σε αυτούς. Υπήρχαν κανόνες άγραφοι που όμως τηρούνταν Αρκεί να σας πω ότι η μεγάλη ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΕΓΑΚΗ τραγούδαγε 10 ώρες συνεχόμενα στο μαγαζί και δεν πήγαινε για κατούρημα γιατί σκεφτόταν τι θα πει ο κόσμος. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Το σήμερα το ξέρετε. Κατά βάση ένας «αχταρμάς». Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σήμερα .Λίγες αλλά υπάρχουν. Το γλέντι, το τραγούδι και κάθε κοινωνική δραστηριότητα κατ΄ εμέ ακολουθούν την παρακμή της κοινωνίας μας των τελευταίων25 τουλάχιστον ετών.

8. Από την εμπειρία σας στο ραδιόφωνο πως έχει εξελιχθεί το νησιώτικο τραγούδι;
Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε. Νησιώτικα έγραφαν μουσικοί και γνώστες της παράδοσης. Τα λόγια έβαζαν λαϊκοί «ποιητάδες». Λόγια πού μιλούσαν για την ζωή στο χωριό , την ξενιτιά, την μάνα, την αγάπη, το αίμα το αδελφικό, την νοσταλγία του γυρισμού, τον χωρισμό κλπ. Λόγια και μουσικές που πέρναγαν από την καρδιά και έφταναν στα χείλη όλων μας. Γι αυτό άντεξαν και θα αντέξουν στον χρόνο εκείνα τα τραγούδια. Σήμερα όλα είναι πλαστικά. Μίας χρήσης δηλαδή. Γράφει και η «κουτσή Μαρία». Χωρίς γνώσεις και χωρίς ουσία. Αρκεί να διαθέτεις κάποια «ευρώπουλα» και είσαι συνθέτης και στιχουργός. Όλα έχουν μία τιμή. Αν δε έχεις χτίσει και κάποιο όνομα στην πιάτσα μπορείς να το παίξεις και μάνατζερ σε κάτι άφωνα αηδόνια η και σε ψώνια, με το αζημίωτο φυσικά. Πρώτα στις «πιτσιρίκες», τις «καθηγήτριες» και στο «θα βρω άλλη γκόμενα» έβαζα τίτλο «σκυλονησιώτικα». Με τα «νεονησιώτικα» ακόμα ψάχνω τον τίτλο. Ευτυχώς που δεν θα μείνει τίποτα από αυτά στην ψυχή και στην καρδιά μας.

9. Τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη ο χώρος της παράδοσης ;
Ένα ξεκαθάρισμα. Τα νέα παιδιά που είναι καλοί οργανοπαίχτες να μελετήσουν σε βάθος την παράδοση και τους σπουδαίους μουσικούς που την υπηρέτησαν. Να μην συμβιβάζονται στο εύκολο και στο ευτελές. Το ίδιο ισχύει και για τους τραγουδιστές/στριες. Φυσικά και θα ήταν θεάρεστη μια ποιό μεγάλη προβολή της παραδοσιακής μας μουσικής από τα μεγάλα ΜΜΕ. Όμως δεν ελπίζω. Ο λαός μας έχει εθισμό πλέον στην «σαβούρα» και αυτό δεν αλλάζει εύκολα.
10. Με ποια πρότζεκτ έχετε πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Εδώ και χρόνια έχω το δικό μου στούντιο και δικό μου ιντερνετικό ραδιόφωνο το https://thalassaparadosi.blogspot.com/ που παίζει 24ωρες το 24ωρο νησιώτικα τραγούδια. Μέσω αυτού κάθε Σάββατο και Κυριακή 12-2μμ(μεσημέρι) κάνω την εκπομπή μου και μεταδίδουν ο LYRA fm 91.4 στην ΑΘΗΝΑ http://www.lyrafm.gr/listen-on-a και το ράδιο APOSPERITIS 94.5 από την Σαντορίνη για όλο το Αιγαίο μας, με την συνεργασία της συντρόφου μου ΦΙΛΙΩΣ ΚΑΠΙΟΛΔΑΣΗ.
11. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σας;
Να έχω υγεία και να μπορώ να συνεχίσω τα επόμενα 20-30 χρόνια και βλέπουμε.
12. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr);
Στούς αναγνώστες σας μία μόνο προτροπή, να σας διαβάζουν και να σας στηρίζουν. Να στηρίζουν κάθε γνήσια μορφή παράδοσης και εθίμων γιατί τώρα είναι μεγαλύτερη αυτή η ανάγκη για τον λαό μας.
Στην αγαπητή ομάδα του Παρατηρητή της Παράδοσηςθα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε. Να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βασίλη Μέτο και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης,…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια…
Έκθεση με παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα στο Σύνταγμα
Στο πλαίσιο προβολής και παρουσίασης παραδοσιακών προϊόντων…