Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που έγινε ευρέως γνωστός από την συμμετοχή του στο The Voice of Greece καθώς επέλεξε να διαγωνιστεί με ένα παραδοσιακό τραγούδι, τιμώντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη πατρίδα του, καθώς κατάγεται από την Νέα Ορεστιάδα του νομού Έβρου. Έχει ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στην βυζαντινή μουσική καθώς είναι αριστούχος απόφοιτος της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, στο πρόγραμμα Εκκλησιαστικής και Ψαλτικής Τέχνης και ταυτόχρονα κατέχει δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου στη Βυζαντινή Μουσική. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Σταύρος Χαλιαμπάλιας».
(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό)
Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα
- Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Πάντα θα υπάρχει ένας καινούριος στόχος και θέληση για καινούριες εμπειρίες! Αυτά είναι άλλωστε που μας κρατούν ζωντανούς και δημιουργικούς. Θα ήθελα να κάνω μια σειρά ταξιδιών σε χώρες της κοντινής μας Ανατολής για να βιώσω απο κοντά τη μουσική τους κουλτούρα και όχι μόνο και να ψάξω να βρω τυχόν συγγένειες και ομοιότητες με την Βυζαντινή μουσική αλλά και την παραδοσιακή μας, που όπως καταλαβαίνω θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές.
- Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Με συναρπάζει η Ισλανδία. Ο περήφανος κόσμος της, το πρωτόγονο και τραχύ τοπίο της, οι διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει. Όλα αυτά με συναρπάζουν και με καλούν ταυτόχρονα. Ελπίζω να καταφέρω να κάνω το όνειρο πραγματικότητα κάποια στιγμή στο μέλλον.
- Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα τίποτα απολύτως. Θεωρω οτι ζούμε στο ομορφότερο μέρος του κόσμου, είμαστε ευλογημένος απο τον Θεό τόπος και έχουμε πολλά καλά χαρακτηριστικά σαν λαός που μας κάνουν ιδιαίτερους αλλά προσδιορίζουν και την ταυτότητα μας σαν Έλληνες. Έχουμε και τα άσχημα μας βέβαια, αλλά δεν θα ήμασταν αυτό που είμαστε χωρίς αυτά. Θα ήθελα όμως να εστιάσουμε περισσότερο και να ξαναγυρίσουμε σε αυτά που μας έκαναν ξεχωριστούς και στα οποία χτίσαμε, με δάκρυα, ιδρώτα και αίμα, αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα. Στην ανθρωπιά, στην αγάπη για τον διπλανό μας, στο φιλότιμο και στην σκληρή δουλεία για ευημερία, πρόοδο και προκοπή!
Κάτι λίγο πιο lifestyle
- Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;
Πλένω το πρόσωπο μου, βουρτσίζω τα δόντια μου και στη συνέχεια κάνω καφέ, τον οποίο πάντοτε συνοδεύω με καλή μουσική. Το κρεββάτι στρώνεται μόνο του!
- Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Μια ανασκόπηση της ημέρας που πέρασε, ένας αυτοέλεγχος αναφορικά με το αν ήμουν σωστός απέναντι στις υποχρεώσεις μου, στη δουλειά και τους φίλους και συνεργάτες μου αλλά και μιά πρώτη απόπειρα για να οργανώσω την επόμενη μέρα. Αρκετά λοιπόν για να με κράτήσουν ξύπνιο κάποιες φορές!
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
- Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Από την ηλικία των περίπου εννέα ετών όπου και άρχισα να ασχολούμαι με την Βυζαντινή μουσική.
- Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Τα ακούσματα που είχα από τους παππούδες μου αλλά και η Βυζαντινή μουσική, η οποία συσχετίζεται άμεσα με την παραδοσιακή μας μουσική και πιο συγκεκριμένα με αυτήν της Θράκης, του Πόντου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.
- Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Εκτιμώ και σέβομαι κάθε συνάδελφο που αντιπροσωπεύει και πρεσβεύει την παράδοση μας. Ιδιαιτέρως τους τρεις παλαιότερους πρεσβευτές της, τον πατέρα Παναγιώτη Νικίδη και τους κκ. Χρόνη Αηδονίδη, Καριοφύλλη Δοϊτσίδη. Πολλοί ήταν επίσης και οι οργανοπαίχτες που έκαναν σπουδαίο έργο στην διάδοση και διάσωση της μουσικής μας παράδοσης με λατρεμένο τον «βούλγαρο» όπως ονόμαζαν τον κ. Γιώργο Μπουρμά που έπαιζε κλαρίνο.
- Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Η αλήθεια είναι πως ο COVID-19 προκάλεσε την αναβολή όλων των σχεδίων και των πρότζεκτ που είχαμε δρομολογήσει. Είναι προφανές ότι το κοντινό μας μέλλον θα είναι σίγουρα διαφορετικό αλλά και δύσκολο, ιδιαίτερα για εμάς τους καλλιτέχνες που ζούμε απο την επαφή με τον κόσμο. Απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και προσαρμόστικητα στις νέες συνθήκες και στη νέα, όχι ιδαίτερα ευοίωνη, πραγματικότητα που θα προκύψει. Ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε όλοι μας.
- Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε στο επόμενο μου τραγούδι που θα είναι μια διασκευή ενός παλαιότερου, αγαπημένου τραγουδιού.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Να έχει υπομονή, επιμονή, πάθος σε αυτό που κάνει, να διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για το παραδοσιακό μας τραγούδι και να μην απογοητευτεί από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει. Εμπόδια θα βρεί πολλά μπροστά στο δρόμο του, όλα τους όμως να επιδιώξει να γίνουν αιτία και αφορμή, για να ατσαλώσουν τη θέληση του να υπηρετήσει το παραδοσιακό μας τραγούδι. Αξίζει κάθε θυσία…..!
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Σταύρο Χαλιαμπάλια που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη.