ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ

  • από

Συνεχίζουμε το κύκλο συνεντεύξεων με έναν άνθρωπο που είναι πολυάσχολος, είναι Πρόεδρος Κοινότητας Μεταξάδων, Χοροδιδάσκαλος, Χοράρχης στη παραδοσιακά χορωδία των Μεταξάδων, διευθυντής της παραδοσιακής χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, Πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ναού Διδυμοτείχου. Σας καλωσορίζουμε σε ακόμα ενα κεφάλαιο συνεντεύξεων Ποιός είναι ο Χρήστος Κισσούδης.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να κάνω στο μέλλον ένα από αυτά είναι μία σχολή παραδοσιακής μουσικής. Ο τόπος μας είναι τόσο πλούσιος σε μουσικοχορευτική παράδοση και θα ήθελα πολύ να τη μάθουνε και οι πιο νεότερες γενιές από εμάς.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;  

            Η αλήθεια είναι ότι έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο προορισμό στο μυαλό μου. Ένα ταξίδι είναι πάντα ένα ευχάριστο διάλειμμα της καθημερινότητά μας άλλωστε.

Κάτι λίγο πιο lifestyle·

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα προς συζήτηση θα ήθελα να είμαστε σαν λαός λίγο περισσότερο συνεπείς και όχι της τελευταίας στιγμής. Γενικά όμως νομίζω ότι ο Έλληνας δύσκολα αλλάζει. Παρ’ όλα ταύτα στις δύσκολες στιγμές έχουμε αποδείξει ευτυχώς το αντίθετο.

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς  Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            Πρώτα κάνω μπάνιο και παίρνω πρωινό δεύτερον πηγαίνω το μικρό μου στον παιδικό και τρίτον όταν δεν έχω εξωτερικές δουλειές ασχολούμαι με τη μουσική.

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Συνήθως χαλαρώνω ακούγοντας Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική.

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από πολύ μικρός κατάλαβα εγώ και οι γύρω μου ότι είχα  κλείσει στη Βυζαντινή και Παραδοσιακή Μουσική.

Ενεργά ασχολήθηκα γύρω στην ηλικία 14 ετών.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Δεν μπορώ να πω ότι με οδήγησε κάτι συγκεκριμένο να ασχοληθώ με την παράδοση. Έτσι γεννήθηκα είναι να το έχεις μέσα σου που λένε. Είναι κάτι που αγαπώ και το κάνω με όλο μου το μεράκι.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Φυσικά και σέβομαι όλους τους μουσικούς παλιούς και νέους. Ειδικά εδω στον Έβρο είχαμε και έχουμε τα μεγαλύτερα ταλέντα. Αλλά δεν θα κρύψω ότι έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία στο  Δάσκαλο μου κ.Χρόνη Αηδονίδη.

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Είμαι λίγο πριν το τέλος στο να συλλέξω όλα τα γνήσια παραδοσιακά τραγούδια των Μεταξάδων. Ειναι μια δουλειά που την κάνω πολλά χρόνια τώρα. Θέλω η μουσική  μας να μείνει έτσι όπως είναι γιατί είναι πολύ λυπηρό αυτό που γίνετε με την παραποίηση των τραγουδιών μας.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

             Όταν με το καλό τελειώσει η συλλογή των τραγουδιών που ανέφερα παραπάνω θα προσπαθήσω να τα διασώσω σε μία δισκογραφική δουλειά.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Θα τον συμβούλευα να κινηθεί γύρω από το γνήσιο και το αυθεντικό. Να πάρει γνώσεις μόνο από τους παλιούς μουσικούς εκεί είναι όλη η ουσία. Εύχομαι να το καταφέρουμε όλοι αυτό και να διδάξουμε στα παιδιά  μας τη γνήσια μουσικοχορευτική παράδοσή μας που δόξα το Θεό  την έχουμε πλούσια.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Χρήστο Κισσούδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στις πολλές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *