ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

 • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που από την μικρή του ηλικία ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής. γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2002 στην Αθήνα. Κατάγεται από την ιστορική Νέα Φιγαλεία Ηλείας και κατοικεί στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Παίζει όλα τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδος (τουμπελέκι, νταούλι, τουμπάκι, ηπειρώτικο ντέφι, πεντίρ, ρεκ ή πολίτικο ντέφι), καθώς και καχόν (αφρο-περουβιανής προέλευσης) αλλά και μπόνγκος (κουβανέζικης προέλευσης) για συνοδεία στα πιο λαϊκά τραγούδια. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο “Ποιος είναι ο Χαράλαμπος Αλεξόπουλος”

(Για να δείτε το βιογραφικό του πατήστε εδώ)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα:

 1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Καθότι είμαι ακόμη μικρός όσον αφορά την ηλικία μου, νομίζω πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν έχω κάνει σχετικά με τη μουσική τόσο την Παραδοσιακή όσο και τη Βυζαντινή, αλλά και με την ξένη (εφόσον τα κρουστά, σε ευρεία γκάμα, δεν περιορίζονται μόνο στον ελλαδικό χώρο) και είναι δύσκολο να τα αριθμήσω.

 1. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς. Υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη σε όλον τον κόσμο. Σίγουρα θα ήθελα να επισκεφθώ τις χώρες της Νότιας Αμερικής για να ζήσω έστω και λίγο τον πολιτισμό τους και, φυσικά, τη μουσική τους. Επίσης, θα ήθελα πολύ να γνωρίσω και την πόλη της Νέας Ορλεάνης στην Αμερική, διότι θεωρείται η γενέτειρα της τζαζ μουσικής όπου εκτιμώ ιδιαίτερα.

 1. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα πάσχει από καινοτομίες και ιδέες που θα την κάνουν να προχωρήσει και να εξελιχθεί. Με αυτό δεν εννοώ να εξελιχθεί και να αλλοιωθεί η παράδοσή μας, αλλά οι άνθρωποι και τα μυαλά που διοικούν τον τόπο αυτόν και που στην ουσία καθορίζουν τη συνέχειά του.

Κάτι λίγο πιο lifestyle:

 1. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Όπως κάθε άνθρωπος, το πρώτο που θα κάνω μόλις ξυπνήσω είναι να φροντίσω την προσωπική μου υγιεινή. Το δεύτερο που κάνω είναι να τσεκάρω τους λογαριασμούς μου στα social media και να ενημερωθώ για την επικαιρότητα και το τρίτο είναι να δω τί πράγματα έχω να κάνω μέσα στη μέρα.

 1. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Πριν κοιμηθώ βλέπω διάφορα βιντεάκια στο YouTube, γιατί με βοηθάνε ώστε να με πάρει ο ύπνος.

Σχετικά με την ενασχόλησή σου με τα παραδοσιακά:

 1. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόλησή σου με την παράδοση;

Η ενεργή ενασχόλησή μου με την παράδοση ξεκίνησε στην ηλικία των 10 ετών όπου άρχισα κρουστά με τον δάσκαλό μου Άγγελο Κυριάκο και συνέχισε στην ηλικία των 16 ετών, όταν άρχισε να με παίρνει μαζί του σε διάφορα γλέντια και παραστάσεις που είχε για να μάθω πώς να μπορώ να βγάλω κι εγώ κάποια στιγμή εις πέρας κάτι αντίστοιχο. Ήταν μεγάλο σχολείο για ‘μένα αυτό και θα είναι ακόμη όσες φορές και να βρίσκομαι με τον δάσκαλό μου.

 1. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Από τα 9 μου χρόνια άρχισα να πηγαίνω στην εκκλησία πιο συχνά και ο μετέπειτα δάσκαλός μου στη Βυζαντινή Γιώργος Στέρπης με βρήκε κάποια μέρα, με έπιασε και μού είπε: «Έχουμε μια σχολή εδώ που είναι του Ναού. Θέλεις να έρθεις να δεις πώς είναι, να περάσουμε καλά και να τραγουδήσουμε;», κι εγώ φυσικά (μικρό παιδί) του είπα: «Φυσικά, γιατί όχι;» Αμέσως την επόμενη χρονιά με “έσπρωξε” έτσι ώστε να ξεκινήσω κρουστά, γιατί έλλειπαν από την ορχήστρα της σχολής.

 1. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Ο κάθε μουσικός έχει να σου δώσει και κάτι από τις γνώσεις του. Ο πρώτος που σέβομαι και εκτιμώ πάρα πολύ είναι ο δάσκαλός μου Άγγελος Κυριάκος. Εκείνος με έμαθε πάρα πολλά πράγματα, όχι μόνο για τα κρουστά αλλά και για τη ζωή, και με ώθησε στο πατάρι ώστε να μπορώ αυτή τη στιγμή να βγάζω κάποιο γλέντι ή κάποια παράσταση με ήθος και αξιοπρέπεια, καθώς και μου γνώρισε διάφορους άλλους καταξιωμένους μουσικούς. Άλλοι δύο μουσικοί του είδους μου που σέβομαι είναι ο Ανδρέας Παπάς και ο Ανδρέας Νιάρχος. Με τον Ανδρέα Παπά, εκτός από τα σεμινάρια που έχω παρακολουθήσει, έχω παίξει και κάποιες φορές μαζί του. Μόνο το ύφος και οι συμβουλές ενός ανθρώπου που ανύψωσε τα κρουστά εκεί που είναι τώρα είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις γνώσεις μου. Ο φίλος μου Ανδρέας Νιάρχος (όπου είναι και κοντοχωριανός μου), είναι ο άνθρωπος που με γνώρισε σε νέα παιδιά, νέους μουσικούς, έτσι ώστε να παίζω κρουστά και να χαίρομαι. Τους εκτιμώ και τους 3 πάρα πολύ.

 1. Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Αυτήν την περίοδο υπάρχουν πολλά ανοιχτά πρότζεκτ. Αρχικά, ετοιμάζουμε κάποια βίντεο σε συνεργασία με το κανάλι UpStories, μαζί με τον Γιάννη Τούσια και τον Γαβριήλ Τότσικα. Επίσης, στο κανάλι του Γιάννη ετοιμάζουμε κάποια νέα βιντεάκια.

 1. Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενό σου;

Σίγουρα θέλω να συνεχίσω την πορεία μου στα κρουστά, όχι μόνο στα ελληνικά παραδοσιακά αλλά και σε αυτά που παίζονται έξω από τον ελλαδικό χώρο. Επίσης, στόχος μου είναι να πάρω και το δίπλωμά μου στη Βυζαντινή Μουσική και να την μελετήσω εις βάθος, πέρα από την καθορισμένη ύλη του Υπουργείου.

10+1. Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με την παράδοση;

Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, είναι δύσκολο να απαντήσω. Θα πω μόνο ότι όποιος ξεκινά τώρα την ενασχόλησή του με την παράδοση, να έχει ζήλο γι’ αυτό που κάνει και μαθαίνει, να είναι ταπεινός, δηλαδή χωρίς εγωισμούς και άλλα τέτοια που δε θα τον βοηθήσουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, γιατί ένας καλός μουσικός πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα καλός άνθρωπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *