ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΙΝΤΖΟΥΔΗΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που έχει κερδίσει την συμπάθεια και τον σεβασμό όλων των μουσικών, δασκάλων χορευτών και ακροατών γενικότερα όχι μόνο με τις ικανότητες του στη γκάιντα, αλλά και με την μουσική παιδεία του και την συμπεριφορά του εν γένει. Διακρίνεται από μεγάλη αγάπη τόσο για την παραδοσιακή μουσική όσο και για την βυζαντινή μουσική. Ανήκει στην νέα γενιά γκαϊντατζήδων του Έβρου. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο… Σωτήρης Ιντζούδης».

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Από μουσικής πλευράς θα ήθελα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο και να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στην ευρωπαϊκή μουσική πράγμα το οποίο θα με βοηθήσει τόσο στην βυζαντινή μουσική ,με την οποία ασχολούμαι αρκετά χρόνια, όσο και στην παραδοσιακή μουσική και στο όργανό μου, την γκάιντα.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Θα ήθελα να ταξιδέψω σε χώρες οι οποίες έχουν αναγάγει τη γκάιντα σε εθνικό τους όργανο κατά μία έννοια (Σκωτία, Ιρλανδία για παράδειγμα).Με εκπλήσσει το γεγονός ένα δικό μας παραδοσιακό όργανο, αρκετά διαφοροποιημένο μεν, τυγχάνει τέτοιας αναγνώρισης και μουσικής εξέλιξης, ενώ στη χώρα μας, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί αυτό το όργανο.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα

            Θα μιλήσω για τον χώρο της παράδοσης και σκεπτόμενος θετικά θα αναφερθώ σε βελτίωση και όχι αλλαγή. Ο κόσμος έχει επιστρέψει στα γλέντια και στα πανηγύρια, στην ενασχόλησή του με την παράδοση, γεγονός ευχάριστο και ελπιδοφόρο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη στροφή του κόσμου προς την παράδοση, διαδραμάτισαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι με τη δράση τους, με τα χορευτικά, τους καταξιωμένους χοροδιδασκάλους – ερευνητές τους και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις τους. ΟΜΩΣ :Μάθαμε να χορεύουμε και ξεχάσαμε να γλεντάμε. Συχνά σε γλέντια και πανηγύρια γινόμαστε μάρτυρες και δέκτες δυσάρεστων συμπεριφορών και καταστάσεων. Το γλέντι η το πανηγύρι είναι τρόπος διασκέδασης ψυχαγωγίας και επικοινωνίας με τους συνανθρώπους – συγχορευτές μας και όχι χώρος επίδειξης των δεξιοτήτων μας ως χορευτές. Ας πάμε να χορέψουμε για να διασκεδάσουμε, να χαρούμε, να δούμε φίλους, να μάθουμε από τους παλιούς, σεβόμενοι πάντα τους συγχορευτές μας, σεβόμενοι τον τόπο, σεβόμενοι την ορχήστρα που είναι εκεί για να μας διασκεδάσει. Βελτίωση λοιπόν, στον τρόπο προσέγγισης και συμμετοχής στα γλέντια και πανηγύρια.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

            Πρωτίστως ευχαριστώ το θεό που ξημέρωσε ακόμη μία μέρα και είμαι υγιής, ενημερώνομαι από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο προλάβω και ετοιμάζομαι για τη δουλειά.

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Δίπλα στο κομοδίνο υπάρχει πάντα ένα βιβλίο βυζαντινής μουσικής. Λίγο πριν κοιμηθώ διαβάζω λίγη μουσική ,είναι κάτι το οποίο με ηρεμεί και χαλαρώνει.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η σχέση μου με την παράδοση ξεκίνησε σε ηλικία περίπου 11 χρονών , όταν ξεκίνησα να χορεύω στον πολιτιστικό-επιμορφωτικό σύλλογο Φερών ‘Αγία Σοφία’ και περίπου 15 χρονών ξεκίνησα μαθήματα γκάιντας με δάσκαλο τον Σπύρο Στράτο.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Όπως ανέφερα και νωρίτερα ασχολούμαι αρκετά χρόνια με την βυζαντινή μουσική, από ηλικία 9 ετών. Ανέκαθεν η μουσική ήταν κάτι το οποίο με ξεκούραζε ψυχικά και με ευχαριστούσε. Βέβαια σημαντικός παράγοντας στην ενασχόληση μου με τη μουσική ήταν ο παππούς μου, ο πατέρας της μητέρας μου, ο οποίος έπαιζε βιολί και έψελνε, με καταγωγή από την Σαμοθράκη.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Σεβόμενος τον κάθε μουσικό και το τι έχει προσφέρει, θα αναφερθώ κυρίως σε ανθρώπους που είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί τους: Βαγγέλη Δημούδη, Βαγγέλη Παπαναστασίου, Γιάννη Ντομπρίδη, Παναγιώτη Ζηκίδη, Παναγιώτη Μπαρμπούδη, Νίκο Αλβανόπουλο, Γιώργο Γιαρένη, Νίκο Ζαπάρτα, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, Κυριάκο Πετρά, Αργύρη Κόκορη.

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Τον τελευταίο διάστημα που «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ» για να είμαστε όλοι καλά, ασχολούμαι με μαθήματα γκάιντας μέσω internet.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Θα ήθελα να μεταδώσω αυτήν την αγάπη και μεράκι που τρέφω για αυτό το όργανο. Η παράδοση μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που πρόλαβα τα τελευταία γλέντια των παλιών γκαϊτατζήδων. Εκεί τους έζησα σε τραπέζια, σε γλέντια, σε πανηγύρια, πως παίζανε, πως γλεντούσανε, πως επικοινωνούσαν με το όργανο πως χαίρονταν όταν εμείς οι νεότεροι τους ρωτούσαμε για τη γκάιντα. Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση που είχαμε . Καλή συνέχεια,  καλή Ανάσταση με υγεία και πολύ μουσική στην ζωή μας!( μη Ζώην μετ’ αμουσίας Ευριπίδης).

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Κλείνοντας απευθυνόμενος σε νέους ανθρώπους που ξεκινούν την ενασχόλησή τους με την παράδοση, είτε ως μουσικοί είτε ως χορευτές, θα τους συμβούλευα να ασχοληθούν με αγάπη, μεράκι και σεβασμό με ότι και αν καταπιαστούν, ώστε να μπορέσουν να παραδώσουν στις επόμενες γενιές αυτά που έχουν παραλάβει από τους παλαιότερους.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Σωτήρη Ιντζούδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργαστούμε με έναν άνθρωπο που τον εκτιμούμε τόσο πολύ και που πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερες επιτυχίες είναι ακόμα μπροστά του. Του ευχόμαστε πολλές επιτυχίες, υπομονή και επιμονή στο έργο του.

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΙΝΤΖΟΥΔΗΣ”

  1. Βαγγέλης Παπαναστασίου

    Ο Σωτήρης Ιντζούδης αξιόλογος άνθρωπος….Σεμνός εργάτης της παράδοσης του τόπου. Εύχομαι τα καλύτερα καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *