ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται. Αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που ασχολήθηκε ενεργά με τον σύλλογο “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ“, την συγγραφή βιβλίων συνέδρια και άλλα πολλά. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ».

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

  1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Είμαι ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα ζωή μου, κυρίως γιατί υπάρχει υγεία και αγάπη στην οικογένειά μου. Πολλά βεβαίως θα μπορούσα ακόμη να κάνω, αλλά και πολλά που έχω κάνει μπορούσαν να μην έχουν γίνει. Πραγματικά όμως νοιώθω γεμάτος και ευχαριστημένος με όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα ταξίδια και κυρίως αυτά σε περιοχές με ιδιαίτερα διαφορετική πολιτιστική κουλτούρα. Οπότε στα σχέδια μου είναι να ταξιδέψω σε χώρες που έχουν αναπτύξει αξιόλογο πολιτισμό κατά το παρελθόν όπως είναι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Περού αλλά και η Κούβα.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Πολλά θα ήταν τα πράγματα που, κατά την προσωπική μου γνώμη θα πρέπει να αλλάξουν στην χώρα μας, αλλά εγώ συγκεκριμένα θα ξεκινούσα από την παιδεία.

4. Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείσαι; Έχεις κάποιο χόμπι ή άθλημα;

Γενικά πιστεύω ότι είμαι ένα άτομο που ασχολείται με πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι εκτός από την παράδοση, διαθέτω πολύ χρόνο στην οικογένειά μου και ιδιαίτερα στα παιδιά μου, στην εργασία μου και στην διδακτορική μου έρευνα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχετικά με την ενασχόλησή σου με τη παράδοση

5    Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόλησή σου με την παράδοση;

Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε από μικρή ηλικία, συμμετέχοντας στο χορευτικό του χωριού μου της Ελεούσας Ιωαννίνων. Πιο έντονα αλλά πάλι ως απλός χορευτής συμμετείχα πολύ αργότερα και μετά την αποφοίτησή μου από την ΣΣΕ, στους πολιτιστικούς συλλόγους Λύκειο Ελληνίδων και Καπετάν Λαχανάς Σάμου, Πολιτιστικός και Λαογραφικός Οργανισμός ¨Οι Καλαρρύτες¨, Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελεούσας, Δίδυμα Τείχη Διδυμοτείχου, Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκίδας και Εργαστήρι Πολιτισμού Ν. Αρτάκης ¨Παναγιά Φανερωμένη¨.

Βέβαια η ενεργή και εις βάθος ενασχόλησή μου ξεκίνησε το 2014 ως ιδρυτικό μέλος, πρώτος πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ηπειρωτών Βορείου Έβρου και Φίλων ¨ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ¨ με έδρα την Ν. Ορεστιάδα.

6    Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Η παράδοση πάντα αποτελούσε ένα χώρο ομορφιάς και δημιουργίας για μένα. Ο πλούτος, η ποικιλομορφία και ο πολιτισμός που αναβλύζει μέσα από αυτή κέντριζαν το ενδιαφέρον μου και με προκαλούσαν να την ερευνήσω σε όλο και περισσότερο βάθος. Αλλά και ο ίδιος ο χώρος των πολιτιστικών συλλόγων αποτελούσε για μένα χώρο συναναστροφής με αξιόλογους ανθρώπους, χώρο όπου ηρεμούσε η ψυχή μου, που ανακτούσα τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις. Χώρος χαράς, γύμνασης και πραγματικής ποιοτικής διασκέδασης.

7    Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Στην παράδοσή μας, σε όλες τις εκφάνσεις της, έχουν αναδειχθεί σπουδαίοι άνθρωποι, των οποίων η προσφορά στην διάσωση και διάδοσή της είναι εξαιρετικά σημαντική. Οι καθηγητές μου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στις υπόλοιπες αντίστοιχες σχολές, οι σπουδαίοι μουσικοί μας, οι αξιολογότατοι ερευνητές της τοπικής ιστορίας και παράδοσης, οι αγνοί κάτοικοι που μέσα από την προφορική παράδοση των χωριών και των οικογενειών τους διατήρησαν αυτή σε πείσμα των καιρών και πολλοί πολλοί άλλοι. Δεν θα ήθελα όμως να αναφέρω κάποιον ονομαστικά γιατί σίγουρα θα αδικήσω πολλούς άλλους.

8    Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί στην παρούσα στιγμή;

Την παρούσα χρονική στιγμή εργάζομαι κατά κύριο λόγο πάνω στην διδακτορική έρευνά μου που αφορά στις μετοικεσίες Ηπειρωτών σε όλη την ιστορική Θράκη (Δυτική, Ανατολική και Βόρεια) από το 1400 έως και σήμερα, προσεγγίζοντάς αυτές τόσο ιστορικά όσο και λαογραφικά.

Παράλληλα με την βοήθεια δύο πολύ καλών φίλων και πραγματικών εραστών της παράδοσης, του Αργύρη Μπίστα και του Στέφανου Σιαπέρα, είμαστε στην διαδικασία ίδρυσης της Αδελφότητας Ηπειρωτών Κύπρου ¨Η Ολυμπιάς¨. Ένα εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά αλλά ήδη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και την πρόθεση συμμετοχής πολλών. Μια αδελφότητα που σκοπό έχει να φέρει πιο κοντά την παράδοση, όχι μόνο της Ηπείρου αλλά όλης της Ελλάδας με την αντίστοιχη της Κύπρου. Να ενώσει πολιτιστικά τις 2 περιοχές.

9    Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενό σου;

            Γενικά μου αρέσει να προχωρώ με μικρά σταθερά και ποιοτικά βήματα που με την πάροδο του χρόνου ίσως εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο και ως στόχο να έχουν το δυνατόν περισσότερο διαχρονικό χαρακτήρα. Οπότε ως κύριος στόχος μου την παρούσα στιγμή, στον τομέα της παράδοσης, αποτελεί η ολοκλήρωση της ανωτέρω διατριβής μου που θα φωτίσει ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην τοπική ιστορία της Θράκης και θα ερμηνεύσει  πολλά σημεία της λαογραφίας της. Παράλληλα θα αναδείξει τα πολλά κοινά στοιχεία της με την λαογραφία της Ηπείρου, θα καταγράψει για πρώτη φορά παραδόσεις χωριών και οικογενειών που αντλούν την καταγωγή τους από την Ήπειρο και ευελπιστώ τελικά ότι θα φέρει ακόμη πιο κοντά τις δύο ακριτικές περιοχές μας.

10  Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με τη παράδοση;

            Κάποιον που ξεκινάει τώρα με την ενασχόλησή του με την παράδοση θα ήθελα να τον συμβουλέψω να την σεβαστεί σε μέγιστο βαθμό γιατί αποτελεί απόσταγμα αιώνων και εκφράζει τους ίδιους τους κατοίκους και την ιδιομορφία του πολιτισμού της πατρίδας μας. Τέλος θα ήθελα να του τονίσω ότι η παράδοση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσωπικό κτήμα κανενός αλλά είναι συλλογική καθώς και διαχρονικά μεταβαλλόμενη.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Σπυρίδων Ευσταθίου που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *