ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται με έναν άνθρωπο που κατάγεται από τον μαρτυρικό Πόντο. Ξεκίνησε ως χορευτής, αγάπησε την παραδοσιακή μουσική αλλά μαγεύτηκε από τον ήχο της ποντιακής λύρας, τον κεμεντζέ!. Έκτοτε, γράφει, συνθέτει, τραγουδάει και παίζει λύρα σε όλη την  Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης συνεργάζεται πλέον με σημαντικούς ανθρώπους της ποντιακής μουσικής. Μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη για να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο …… Θεόφιλος Πουταχιδης».

(Για να δείτε το βιογραφικό του πατήστε εδώ)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Θέλω να συνεχίσω να κάνω επιλογές που με φέρνουν πιο κοντά στο να είμαι ευτυχισμένος. Και μέχρι στιγμής, το έχω καταφέρει. Χωρίς να το κυνηγήσω…έτσι απλά κάνοντας αυτό που με εκφράζει, ζώντας μέσα από το πάθος μου για την ποντιακή μουσική, ζώντας στιγμές με ανθρώπους που αγαπώ. Άλλωστε στιγμές είναι η ζωη και προσπαθώ να μην τις χάνω…

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Έχω ταξιδέψει σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Δεν έχω δει ομορφότερη χώρα από την Ελλάδα. Τη χώρα μου θέλω να γνωρίσω καλύτερα…να επισκεφτώ κάθε νησί και κάθε χωριό της και να γευτώ παραδοσιακές συνταγές και ηχοχρώματα!!

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Την ανθρωποφαγία θα άλλαζα. Εάν, όπου και όση υπάρχει. Την ανθρώπινη μου φύση θέλω κυρίως να υπηρετώ μέσα από μονοπάτια ηθικής και έντιμης συμπεριφοράς. Αυτό θέλω για όλους μας. Είμαι πολύ μακριά από καλλιτεχνικές ίντριγκες και αθέμιτους ανταγωνισμούς. Πορεύομαι με γνώμονα την ποιότητα της ψυχής μου και όχι με στόχο την εξόντωση του διπλανού μου. Όλοι χωράμε…μην σπρώχνετε;

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Δεν έχω σταθερή πρωινή ρουτίνα, γενικώς. Ωστόσο, ένας ελληνικός καφές και κάποιες σκόρπιες μελωδίες που σιγοτραγουδώ (άλλες φορές χαρούμενες και άλλες μελαγχολικές) είναι κάτι που συμβαίνει πάντα!!

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Το βράδυ υπάρχει ένας καταιγισμός πληροφοριών(στη σκέψη μου) από στίχους, τραγούδια, μελωδίες, συναισθήματα, αναμνήσεις. Γράφω, συνθέτω, κυρίως θυμάμαι…θυμάμαι και νοσταλγώ! Άλλωστε έχω λόγους να νοσταλγώ…

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η ενασχόληση μου με την ποντιακή μουσική και παράδοση ξεκίνησε το 1993 μέσα από τον σύλλογο Ποντίων Μονάχου. Αρχικά ως χορευτής. Έπειτα γοητεύτηκα από την ποντιακή λύρα η οποία από τότε κατακλύζει το είναι μου. Λίγο αργότερα ξεκίνησα να τραγουδάω…ήταν ένας τρόπος να νιώσω βαθύτερα την καταγωγή μου. Προέρχομαι από μία παραδοσιακή ποντιακή οικογένεια. Έχω ακούσματα και μνήμες…

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Η ανάγκη μου να γνωρίσω και να ενημερωθώ για τους προγόνους μου και τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Οι περιγραφές και οι ιστορίες της γιαγιάς μου, τα κρυφά δάκρυα του μπαμπά μου για τα βάσανα των παππούδων του, οι άλλοτε ερωτικοί και άλλοτε μελαγχολικοί στίχοι που σιγοτραγουδούσαν…ότι τους είχε απομείνει από τον ξεριζωμό (Γενοκτονία ήτανε). Αυτό με οδήγησε να ασχοληθώ με την παράδοση, η θαυμαστή καταγωγή μου!

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Η σχέση μου με τον θείο Χρύσανθο, η φιλία μου με τον μεγάλο λυράρη Κώστα Πετρίδη (Γωγοπούλ), οι πολύ καλές μου σχέσεις με τον άνθρωπο που έδωσε μια άλλη διάσταση στην ποντιακή λύρα τον Μιχάλη Καλιοτζίδη, όπως και η γνωριμία μου, που έγινε λατρεία, με τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο (θεωρώ την απώλεια του τη μεγαλύτερη στο χώρο μας) αποτελούν σταθμούς ορόσημα στην προσωπική και καλλιτεχνική μου ζωή. Σέβομαι όλους τους συναδέλφους που σέβονται τον χώρο μας…!

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Είμαι παρορμητικός και όχι αυστηρά προγραμματισμένος, στη δουλειά μου. Κι αυτό γιατί δημιουργώ τη στιγμή που το νιώθω…αυθόρμητα και πηγαία! Έτσι έγινε και με το δεύτερο βίντεο-κλιπ μου, με τίτλο «Όντες ριγάς», που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Σκέφτομαι να ετοιμάσω το επόμενο cd μου (έχω ήδη 5 προσωπικούς δίσκους) αλλά δεν μπορώ να σας πω το πότε, ακριβώς γιατί θα συμβεί όταν το αισθανθώ!

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Είμαι ήδη 20 χρόνια στη δισκογραφία και γιόρτασα αυτά τα γενέθλια στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, σε μια συναυλία που προσέφερε ήχο και θέαμα! Θα ήθελα να συμβεί και για το κοινό της Αθήνας. Όπως επίσης θα ήθελα να ακουστεί η φωνή της «Καμπάνας του Πόντου» (ποίημα του Φίλωνος Κτενίδη και μελοποίηση Θεόφιλου Πουταχίδη) από άκρη σε άκρη της γης. Θέλω να δείξω την ποντιακή μου ψυχή μέσα από το στίχο και τη μουσική!

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Προτείνω στα νέα παιδιά, που ξεκινούν τώρα την καλλιτεχνική τους πορεία, ν’ αγαπήσουν αυτό που κάνουν κι όχι να το χρησιμοποιήσουν. Ο κάθε ακροατής ή θεατής μπορεί να αντιληφθεί τόσο την αληθινή όσο και την προσποιητή συμπεριφορά του καλλιτέχνη. Οφείλουμε να σεβόμαστε λοιπόν το ότι είμαστε η επιλογή του για τη διασκέδαση του! Η έπαρση και ο ναρκισσισμός ταιριάζουν στις μετριότητες. Κι εγώ δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να είμαι μέτριος άνθρωπος. Αγάπησα και μελέτησα την ποντιακή παράδοση και είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά κάποιους από τους γνήσιους εκφραστές της! Χρειάζεται μία καλή προετοιμασία που θα συναντήσει την ευκαιρία και τότε θα έρθει και η επιτυχία!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Θεόφιλο Πουταχιδη για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Μέσα από αυτήν ευχόμαστε, οι φίλοι της σελίδας μας, να τον γνωρίσουν ακόμη καλύτερα. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη ώστε να συνεχίσει το σημαντικό του έργο.