ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΗΤΣΟΥ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο με καταγωγή από τη Λευκάδα, είναι πολυάσχολος παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει την ενασχόληση του με την παράδοση στο αίμα του και ακούραστα δίνει και αυτός τον αγώνα του για την διάσωση της παράδοσης, σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του Ποιος είναι ο …… Πέτρος Μήτσου.

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Οι στόχοι ενός ανθρώπου που ασχολείται με την παράδοση και ευρύτερα την τέχνη είναι πλείστοι. Θεωρώ ότι βρίσκομαι και ηλικιακά στη πιο δημιουργική περίοδο της ζωής μου και επιδιώκω να θέτω νέους στόχους – νέες προκλήσεις σε κάθε πτυχή της! Κάθε πτυχή της τέχνης που υπηρετώ (μουσική, χορός) με συναρπάζει και νιώθω ότι διαρκώς με εκπλήσσει! Είναι ένα στοίχημα για μένα να επιτύχω νέους στόχους και να δημιουργήσω σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Άλλωστε η παράδοση δεν είναι κάτι στάσιμο αλλά διαρκώς εξελισσόμενο με τεράστιες πτυχές και δυνατότητες δημιουργίας-έκφρασης από διαφορετικές οπτικές γωνίες!

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Αρχικά θα ήθελα να ταξιδέψω σε κάθε περιοχή της Ελλάδας! Να εξερευνήσω κάθε πτυχή της, να επισκεφθώ χωριά και να γνωρίσω ανθρώπους, έθιμα, τραγούδια από κοντά και σε ένα βαθμό από τη ματιά της επιτόπιας έρευνας! Ο ελληνικός πολιτισμός και η παράδοση κάθε τόπου είναι ατελείωτη ύλη μελέτης για μένα και με συναρπάζει! Φυσικά το βίωμα και η εκ του σύνεγγυς επαφή με τους ανθρώπους του κάθε τόπου είναι μοναδική! Κάθε τόπος, κάθε χωριό, κάθε άνθρωπος και μια ιστορία θα σου διηγηθεί και μέσα από αυτό θεωρώ ότι βγαίνω καλύτερος και σε αυτό που κάνω αλλά και σαν άνθρωπος.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Οι Έλληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες όταν είμαστε μονιασμένοι, όλοι μαζί μια γροθιά! Πραγματικά το πιστεύω! Αν άλλαζα κάτι θα ήταν ο μη θεμιτός ανταγωνισμός! Αυτός που δεν μας ωθεί στο να γίνουμε καλύτεροι οι ίδιοι βλέποντας τον διπλανό μας που προοδεύει, αλλά προσπαθούμε πολλές φορές είτε να τον πολεμήσουμε, είτε να τον υποτιμήσουμε! Θεωρώ ότι σε δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας οι Έλληνες μονιασμένοι κατόρθωσαν το ακατόρθωτο και δημιούργησαν σπουδαία έργα! Όμως υπάρχει και ο αντίποδας του εγωισμού που μας αποξενώνει και δεν μας αφήνει στο να δράσουμε ομαδικά και σπουδαία όλοι μαζί! Κάτι που με αισιοδοξία παρατηρώ ότι ελαττώνεται και πλέον οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί και δεκτικοί στο συνάνθρωπο τους.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να φτιάξω ένα καλό πρωινό που θα μου δώσει ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα! Το δεύτερο είναι να ενημερωθώ από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη τρέχουσα επικαιρότητα! Το τρίτο να προετοιμαστώ μουσικά και χορευτικά για τις απαιτήσεις είτε της διδασκαλίας της μέρας είτε για τις συναυλίες και τα επερχόμενα project!

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Το πιο πιθανό είναι να απαντήσω σε email που αφορούν ζητήματα τεχνικής φύσεως(φορεσιές, σκηνικά, θέατρο) για επερχόμενες παραστάσεις των συλλόγων στους οποίους διδάσκω και φυσικά να επικοινωνήσω με συναδέλφους μουσικούς και μαθητές μου για την τρέχουσα ύλη και τις απαιτήσεις και λεπτομέρειες των εμφανίσεων που έρχονται!

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η ενασχόληση μου με τη παράδοση ξεκίνησε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το οικογενειακό μου περιβάλλον είχε άμεση σχέση με αυτό! Ειδικότερα ο πατέρας μου, Ανδρέας Μήτσου, έχει διατελέσει χοροδιδάσκαλος-καλλιτεχνικός διευθυντής σε πλείστους πολιτιστικούς συλλόγους και θέατρα και είναι ταυτόχρονα και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και μαέστρος! Συνεπώς τα ακούσματα μου και οι εικόνες μου γύρω από την παράδοση ξεκίνησαν από το σπίτι! Φυσικά η συμμετοχή μου στους πολιτιστικούς Συλλόγους και στα σωματεία (Νέα Χορωδία, Φιλαρμονική Εταιρεία, Μουσικό σχολείο, Αγιομαυρίτικη Παρέα) της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Λευκάδας, έδρασε καταλυτικά! Θεωρώ όμως ότι η ουσιαστική παιδεία για μένα για την ενασχόληση με τη παράδοση, είναι η ένταξη μου στο δυναμικό του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών! Εκεί γαλουχήθηκα σαν χορευτής, σαν ερευνητής, μα πάνω από όλα σαν άνθρωπος και όλη αυτή η παιδεία αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη μετέπειτα πορεία μου! Κάτι για το οποίο θα είμαι πάντοτε ευγνώμων!

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Νομίζω τα βιώματα και οι εικόνες από το οικογενειακό μου περιβάλλον! Πρέπει να τονίσω ότι οι δικοί μου ποτέ δεν με “ανάγκασαν” να ασχοληθώ με τη παράδοση! Μπορώ να πω ότι αφορμή ήταν μια επετειακή παράσταση του πατέρα μου όπου από εκεί ξεπήδησε η λαχτάρα μου να ασχοληθώ με το χορό και τη μουσική εκτενώς! Επίσης πιστεύω πολύ στην επίδραση του DNA! Κάτι που με συγκλόνισε ήταν το γεγονός ότι μετά από χρόνια όταν ψηφιοποίησα το αρχείο του πατέρα μου είδα να κάνουμε τις ίδιες φιγούρες και να έχουμε την ίδια κινησιολογία σε χορούς χωρίς να τον έχω δει ποτέ να χορεύει τους συγκεκριμένους χορούς!

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Πραγματικά τί να πρωτοπώ για τους ανθρώπους που υπηρετούν την παράδοση και τη τέχνη! Μόνο και μόνο η ενασχόληση και η προσφορά τους στη παράδοση τους ξεχωρίζει στα μάτια μου! Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον είτε από τη παλιά γενιά είτε από τη νέα! Θα αναφερθώ όμως σε τρείς ανθρώπους που τους έχω ιδιαιτέρως στη καρδιά μου στη πορεία μου ως τώρα! Ο πρώτος είναι ο δάσκαλος μου στη γκάιντα Ivan Kostov, ο δεύτερος καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και δάσκαλος μου, Λευτέρης Δρανδάκις και ο τρίτος ο σπουδαίος Νίκος Φιλιππίδης! Τους ανθρώπους αυτούς τους έχω σαν πρότυπα καθώς δεν είναι απλά εξαιρετικοί δάσκαλοι- μουσικοί, αλλά είναι σπουδαίοι άνθρωποι! Τόσο απλοί, τόσο καταδεκτικοί, τόσο επαγγελματίες και ταυτόχρονα άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε αυτό που αγαπούν! Για μένα αυτό είναι το Μεγαλείο τους και θα τους θαυμάζω πάντα!

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Αυτό το διάστημα τρέχουν πραγματικά πολλά και ποικίλα project! Εκτός των μουσικών-χορευτικών μου υποχρεώσεων που δεν σταματούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς προετοιμάζω ένα μεγάλο αφιέρωμα στο λαϊκό πολιτισμό των επτανήσων με ποικίλους συντελεστές, αφιέρωμα στις φορεσιές των επτανήσων στο πέρασμα τους στη νέα εποχή και μια εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη Μικτή Τετράφωνη χορωδία και τη μαντολινάτα που διευθύνω. Φυσικά διαρκώς ξεπηδούν νέες προκλήσεις που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και ανυπομονώ να τις φέρω εις πέρας!

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Τα σχέδια μου για το μέλλον είναι απλά αλλά τόσο ουσιαστικά για μένα! Να μαθαίνω διαρκώς όλο και πιο πολλά και να γίνω καλύτερος στους τομείς που ασχολούμαι και να μπορέσω να προσφέρω και εγώ με σεβασμό και αγάπη στη παράδοση και στους ανθρώπους της! Το κυριότερο όμως, όλες αυτές οι εμπειρίες να με γεμίσουν σαν άνθρωπο, σαν προσωπικότητα και να με κάνουν καλύτερο!

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Νομίζω ότι είμαι πολύ μικρός για να δίνω συμβουλές…πιο πολύ θεωρώ ότι χρειάζομαι από ανθρώπους πιο έμπειρους από εμένα! Σαν συμβουλή το μόνο που θα μπορούσα να δώσω σε κάποιον ο οποίος ξεκινά τώρα αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι της παράδοσης είναι:

α. Αγάπη για αυτό που κάνεις.

β. .Ακούραστη και αγόγγυστη μελέτη και πρακτική.

γ. Σεβασμός στους παλαιότερους και στις εμπειρίες που φέρουν(μάθε να είσαι σφουγγάρι και να απορροφάς γνώση).

δ. Μην σταματάς ποτέ (όσες δυσκολίες και αν εμφανιστούν) στο τέλος θα βγεις νικητής αν αγαπάς αυτό που κάνεις!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Πέτρο Μήτσου που μας παραχώρησε την συνέντευξη και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *