ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΗΣ

  • από

Με μεγάλη μας χαρά φιλοξενούμε στην ενότητα συνεντεύξεων «Ποιος είναι ο…..» τον Παναγιώτη Ελληνίδη. Ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης του κλαρίνου με σημαντικές συνεργασίες και εκτιμούμε θα δούμε πολλά ακόμα υπέροχα πράγματα από αυτόν. Σας καλωσορίζουμε στο νέο κεφάλαιο της ενότητας «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΗΣ».

Κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

1. Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

Ναι θα ήθελα πολύ να βρεθώ στο ίδιο πατάρι και να “παίξουμε” με κάποιους θρύλους της παραδοσιακής μας μουσικής. Αυτούς που μεγάλωσα, θαύμαζα και θαυμάζω και πήρα πολλά.

2. Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;

Μμμ καλή ερώτηση. Δεν είναι συγκεκριμένη χώρα που θα ήθελα να ταξιδέψω αλλά ήπειρος, θα ήθελα να ταξιδέψω στην Ασία, Ιράν, Κιργκιστάν, να φθάσω στο Θιβέτ να ανεβώ στα Ιμαλάια! Να φθάσω στην Σεούλ στις Ιδίες.

3. Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;

Ελλάδα, πατρίδα, τόση Ιστορία…. σε μια λέξη… όλοι σχεδόν που φεύγουν και ξενιτεύονται και ξενιτεύονταν είναι για συγκεκριμένους λόγους, ένα καλύτερο αύριο, η ένας πόλεμος(που ήταν συχνοί) από την αρχαιότητα, οικονομικά προβλήματα. Αυτό λοιπόν θα άλλαζα… θα προσπαθούσα να μειώσω τους λόγους ώστε να  «αναγκάζεται»  κάποιος να φύγει αλλά να φεύγει γιατί θέλει να εξερευνήσει.

4. Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα;

    Ναι μου αρέσουν οι Πολεμικές τέχνες. Έκανα μικρός Τζούντο, και τα τελευταία χρόνια Μαι Ται και Βραζιλιάνικο Ζιου Ζιτσου. Επίσης μου αρέσει ο Μοτοσυκλετισμός και να ταξιδεύω πάνω σε μια μοτοσυκλέτα.

5. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;

    Από μικρά παιδιά ακούγαμε παραδοσιακή μουσική στο σπίτι, μετά ξεκίνησα να φυσάω κλαρίνο και φλογέρα ,οι πρώτες νότες ήθελα να είναι παράδοση. Από τα 17 – 18 μου άρχισα να παίζω και έξω.

6. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;

Με άγγιζε από τότε, όταν άκουγα κάτι μου έλεγε μου μιλούσε… στην ψυχή.

7. Ποια από τις συνεργασίες που έχετε κάνει θεωρείτε ότι είναι ξεχωριστή; Ποια θεωρείται ότι ήταν πολύ ιδιαίτερη;

    Θεωρώ ότι πολύ ξεχωριστή είναι η συνεργασία μου με τον κύριο Βαγγέλη Δημούδη γιατί τον άκουγα χρόνια στα cd και όταν αρχίσαμε να παίζουμε στο πατάρι συμμετείχα και εγώ σε αυτό το άκουσμα που τόσο μου άρεσε. Ιδιαίτερη θεωρώ την συνεργασία μου και με τον Χρήστο Τζιτζιμίκα επειδή, ειδικά στα ζαγορήσια, έχει άψογο ύφος. Επίσης με το Σχήμα  «Καφαντάρδες» επειδή έχουν πολύ ωραίος ύφος στη μουσική τους  και έτσι  με μαθαίνω πολλά να παίζοντας πλάι τους, τα μυστικά της περιοχής θα έλεγα.

8. Το κλαρίνο ουσιαστικά ήταν ένα ξένο όργανο το οποίο υιοθετήθηκε και αγαπήθηκε από τους παραδοσιακούς μουσικούς στην Ελλάδα και τελικά έγινε ευρέως αποδεκτό. Τώρα όμως, αντίστοιχες ενέργειες δεν τυγχάνουν την ίδια αποδοχή, παραδοσιακές ορχήστρες που έχουν πχ μπουζούκι, ντραμς, μπάσο ή ηλεκτρική κιθάρα στο σχήμα τους,  πολλές φορές γίνονται δέκτες υποτιμητικών σχολίων «Είχαμε κιθάρα ή μπάσο πριν 100 χρόνια στο χωριό μας;» κλπ. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να  πειραματιζόμαστε και με «νέα» όργανα ή να μείνουμε στην εικόνα που υπάρχει σήμερα (όργανα που θεωρούμε παραδοσιακά , ζυγιά ανά περιοχή κλπ);

                Είναι λογικό, επειδή αλλάζουν πολλά, ακούμε ποιο πολλά είδη μέσω youtube ειδικά. Επίσης τώρα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των μουσικών που σπουδάζουν τη μουσική, οπότε, με το δικό τους σκεπτικό, θέλουν να βελτιώσουν,  να προσθέσουν, να αφαιρέσουν κάποια στοιχεία.
Θα δώσω ένα παράδειγμα, στην παραδοσιακή μουσική σε σχέση με άλλες δεν υπάρχουν πολλές μπάσες συχνότητες. Είναι κλαρίνο, βιολί, γκάιντα, και ένα λαούτο με όση μπασα συχνότητα έχει, άρα θα μπορούσε ένας μουσικός να έχει την ανάγκη να προσθέσει αυτά τα μπάσα.
                Επίσης το οικονομικό είναι σημαντικός παράγοντας, δηλαδή  αν σε έναν γάμο θέλουν παραδοσιακή ορχήστρα θέλει λαούτο, κλαρίνο, βιολί, νταούλι, παραδοσιακό τραγουδιστή, αλλά θέλουν και λαϊκά πρέπει να έχεις  λαϊκό τραγουδιστή, πλήκτρα, ντραμς, μπουζούκι, κιθάρα οπότε αυτομάτως πρέπει να κλείσει κάποιος 10 άτομα μπάντα όποτε για ευκολία κλείνει έναν τραγουδιστή λίγο απ΄όλα, πλήκτρα, κλαρίνο, ντραμς βιολί και βολεύεται έτσι.
                Τώρα όσον  αναφορά αν πρέπει να πειραματιζόμαστε με νέα όργανα έγκειται στο τι θέλει ο καθένας και καμία φορά η μόδα της εποχής. Παρόλα αυτά ο καθένας μπορεί εάν θέλει να κρατήσει το ύφος του παραδοσιακού είναι στο χέρι του.

9. Με ποια πρότζεκτ έχετε πιαστεί την παρούσα στιγμή;

                Αυτή την στιγμή είμαι σε φάση ηχογραφήσεων, διάφορα παραδοσιακά τραγούδια για να τα ανεβάσω στο κανάλι μου και ταυτόχρονα είμαι σε περίοδο εξερεύνησης, προσπαθώ να εξερευνήσω  ποιο αναλυτικά κάποιες περιοχές.

10. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σας;

                Τα σχέδια μου είναι να ξεκινήσω συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Ευρώπη για δύο λόγους. Ο ένας για να μπορέσω σε Έλληνες εκεί να τους ταξιδέψω μουσικά στην πατρίδα και ο δεύτερος γιατί πιστεύω ότι η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα, μεταφέρει χαρά, ταξιδεύει τον ακροατή και θα ήθελα να το βγάλω προς τα έξω.

11. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης;

Αυτό που θέλω να πω είναι να μείνετε δυνατοί, είναι μια δύσκολη περίοδος λόγω του ιού για όλους, μείνετε ατόφιοι και μην χάνετε ελπίδα. Η παράδοση δεν χάνεται να την αγαπάτε να την μεταδίδετε και να την ακούτε συχνά.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Ελληνίδη για την ωραία παρέα και την κουβέντα που κάναμε. Καλή επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια και σύντομα να τα ξαναπούμε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *