ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που όμως αγαπά την παράδοση. Έχει πετύχει παρά του νεαρού της ηλικίας του πολλά και πιστεύουμε ότι θα πετύχει ακόμα πιο πολλά πράγματα ακόμα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΦΑΚΑΡΟΣ”.

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Αν μπορούσα θα ήθελα να μένω μόνιμα στο αγαπημένο μου νησί, το σπίτι μου, στην Ικαρία.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Βασικά θέλω να γυρίσω όλη την Ελλάδα γιατί δεν έχω επισκεφθεί πολλά μέρη της ακόμα και από εξωτερικό θα ήθελα να πάω στην Αυστραλία που έχω ακούσει ότι είναι πολύ ωραία.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Θα μεριμνούσα πρώτα από όλα για το πολύπαθο σύστημα υγείας και τη στελέχωση όλων των αγροτικών ιατρείων, του κέντρου υγείας και του νοσοκομείου της Ικαρίας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και βέβαια θα μεριμνούσα για το επίσης πολύπαθο επάγγελμα μας, αυτό του μουσικού που τείνουν να το εξαφανίσουν με πρόσχημα την πανδημία του κορωνοιου και θα έκανα ενέργειες να αναγνωριστεί επιτέλους το παραδοσιακό βιολί και η παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

Τα τρία πρώτα πράγματα που κάνω το πρωί είναι να ξυπνήσω παρεούλα με την κορούλα μου, να φάμε πρωινό μαζί, να παίξουμε διάφορα παιχνίδια μαζί και να μελετήσω βιολί.

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Πριν κοιμηθώ το βράδυ σίγουρα θα δω κάποια ταινία και θα περιηγηθω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.(Facebook, Instagram, Twitter)

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Η ενασχόληση μου με το βιολί και την παράδοση ξεκίνησε από την Ικαρία όταν ήμουν 12 χρονών, το 1990 και συνεχίστηκε στην Αθήνα όπου και παρακολούθησα μαθήματα παραδοσιακού Βιολιού στο ωδείο Φίλιππος Νάκας από τον δάσκαλο μου Γιώργο Μαρινάκη.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Σίγουρα ένα από τα πρώτα πράγματα που με οδήγησαν στο να ασχοληθώ με την παράδοση είναι τα παιδικά μου μουσικά βιώματα που ξεκίνησαν με τα παραδοσιακά πανηγύρια του τόπου μου, τα ξακουστά πανηγύρια της Ικαρίας και η αγάπη της οικογένειας μου για την Ικαρία. Μεταγενέστερα κερδήθηκα από τη σχέση που αποκτά ο μουσικός και συγκεκριμένα στη περίπτωση τη δική μου, με τον χορευτή και τον ακροατή. Απίστευτο συναίσθημα.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Όλους τους συναδέλφους μού τους σέβομαι πάρα πολύ γιατί ο καθένας έχει βάλει το δικό του λιθαράκι στη μουσική παράδοση, αλλά έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα φιλαράκια μου, στους συνοδοιπόρους και συνταξιδευτες στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής τους “Musicaroi” :- Δημήτρη Ρέντα

  • Τάσο Αντωνίου
  • Σοφία Σαββουκιδου
  • Παύλο Εμμανουηλίδη
  • Βαγγέλη Μαρη
  • Αποστόλη Κυπραιο
  • Βαγγέλη Ταράση
  • Μαρία Καραγκιόζη

όπου και είμαστε παρέα από το 2002 και προσπαθούμε πάντα για την σωστή απόδοση, την διάσωση και διάδοση της ικαριωτικης μουσικής παράδοσης και γενικά τη παραδοσιακή μουσική.

9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε με το μουσικό σχήμα μας τους Musicaroi (όπου είμαστε παρέα από το 2002) ένα πολύ όμορφο CD με τίτλο “Αγαπημένα τραγούδια της Στεριάς και της θάλασσας”.

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Η μουσική όπως είναι γνωστό δεν τελειώνει ποτέ οπότε όσο ζω θα ήθελα να μάθω όσο πιο πολλά πράγματα για το βιολί, την τσαμπουνοφυλακα (Τσαμπουνα) και για την μουσική γενικά.

10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

Αν και τώρα που μιλάμε η παραδοσιακή μας μουσική περνάει δύσκολες ώρες θα συνιστούσα επιμονή και υπομονή και ιδιαίτερα στους νέους μουσικούς και όλα τα καλά θα έρθουν!

Εκ την ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Νίκο Φάκαρο και του ευχόμαστε πολλές ακόμα επιτυχίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *