ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΓΓΟΥΣΗΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που προέρχεται από μεγάλη μουσική οικογένεια με όνομα βαρύ σαν ιστορία (για τα παραδοσιακά δεδομένα), μεγάλωσε κυριολεκτικά με την παραδοσιακή μουσική, δεξιοτέχνης στο κλαρίνο, συνεργάζεται με αρκετά μουσικά σχήματα ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ολοκληρώσει και τις σπουδές του. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο… Νίκος Αγγούσης (το γένος Δοϊτσίδη)».

(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Πάντα υπάρχουν νέες προκλήσεις για έναν μουσικό. Εγώ συχνά πειραματίζομαι με καινούργιες μουσικές αναζητήσεις. Συμβαδίζοντας με τον χαρακτήρα οποιασδήποτε μουσικής κουλτούρας (π.χ. παραδοσιακή μουσική) προσπαθώ να μην γίνομαι γραφικός. Ξέρεις, είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες μεταξύ μια ποιοτικής διασκευής ή σύνθεσης με μια κιτς δημιουργία. Επομένως, θέλει ιδιαίτερη ευαισθησία και προσέγγιση σε μια δημιουργία ή διασκευή.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Θέλω να ταξιδέψω σε πολλά μέρη του κόσμου ώστε να αντλήσω και να γευτώ από κοντά στοιχεία της κουλτούρας του εκάστοτε πολιτισμού. Σίγουρα, θα επισκεφτώ τις ΗΠΑ για να ακούσω από κοντά τη τζαζ – μπλουζ μουσική, που είναι και η «μήτρα» του σύγχρονου δυτικού μουσικού πολιτισμού.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Θα ενίσχυα την παιδεία και θα καλλιεργούσα την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

            Νομίζω συνηθισμένα πράγματα. Το πρώτο που κάνω είναι να πάρω το πρωινό μου καθώς δεν μπορώ να λειτουργήσω αλλιώς. Χρειάζομαι ενέργεια για να απολαύσω την ημέρα μου. Ακολουθεί ένας καλός καφές με συντροφιά τα social media… για να είμαστε πάντα στην επικαιρότητα!

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Χαλαρώνω, διαβάζοντας κάποιο ενδιαφέρον άρθρο ή ειδήσεις της ημέρας.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά;

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από παιδάκι… ήμουν 4-5 ετών όταν ασχολήθηκα πρώτη φορά με την παράδοση ενώ σε επαγγελματικό επίπεδο ξεκίνησα περίπου 15-16 χρονών στο συγκρότημα της οικογένειας μου (οικογένεια Δοϊτσίδη). Ήταν πολύ μεγάλο σχολείο για μένα από άποψη μουσικών απαιτήσεων αλλά και διάδραση με τον κόσμο.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Για μένα ήταν κάτι φυσικό η ενασχόληση μου με την παράδοση και ίσως αναμενόμενο μιας και κατάγομαι από μουσική οικογένεια. Στην αρχή, όπως πολλά παιδιά εντυπωσιάστηκα από τα κρουστά και συγκεκριμένα με το τουμπερλέκι (νταρμπούκα), αλλά στην πορεία ήρθα σε επαφή με το κλαρίνο, στην ηλικία των 7-8 ετών. Στο σπίτι του παππού μου, πραγματοποιούνταν οι πρόβες και εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς μουσικούς.  Ήμουν ενθουσιασμένος με όλη την διαδικασία της μουσικής δημιουργίας καθώς μου έδινε έναυσμα να συνεχίζω το δικό μου μουσικό μονοπάτι.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Σέβομαι και εκτιμώ πάρα πολλούς μουσικούς αλλά και συνεργάτες μου. Κάποιοι από αυτούς με ενέπνευσαν και άλλοι με δίδαξαν. Είναι αρκετοί… Σίγουρα ένας από αυτούς είναι ο παππούς μου.

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Αυτό το καιρό τελειώνω έναν προσωπικό δίσκο με θρακιώτικα και συγκεκριμένα με μουσικές από τον Έβρο. Είναι μια μελέτη χρόνων και εστιάζει σε παιξίματα και τεχνικές του εβρίτικου κλαρίνου. Παράλληλα, συνεχίζω να συνεργάζομαι με τα σχήματα Loxandra ensemble, Μπρατίμια, Rodopi ensemble σε συναυλίες, πανηγύρια, χορούς, γάμους κ.α. Επίσης, αυτή την περίοδο συνεργάζομαι και με την Ματούλα Ζαμάνη. Πραγματικά, θα ήθελα να αναφέρω για την Ματούλα ότι είναι μια γλυκιά ψυχή με αυθεντική προσωπικότητα.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Αρχικά, να εκδοθεί ο προσωπικός μου δίσκος και να ολοκληρώσω τις σπουδές μου στο Μεταπτυχιακό «Εθνομουσικολογία και Πολιτισμική Ανθρωπολογία». Στη συνέχεια, σκέφτομαι το σχεδιασμό καινούργιων τόσο ατομικών όσο και ομαδικών πρότζεκτ. Ευελπιστώ ότι τα καλύτερα έρχονται!

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάει κανείς με αγάπη και μεράκι την μελέτη της παράδοσης για να μπορέσει στη συνέχεια να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα και να εξελιχθεί. Αυτό επιτυγχάνεται, με σεβασμό στους καλλιτέχνες που έδωσαν την σκυτάλη της παράδοσης σε εμάς. Αρχικά, για να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις γνώσεις και τις τεχνικές και στη συνέχεια να πάμε ένα βήμα παραπέρα όλα όσα έχουμε οικειοποιηθεί.    

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Νίκο Αγγούση που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη και να συνεχίσει επάξια στα βήματα του παππού του, του μοναδικού Καριοφύλλη Δοϊτσίδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *