ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Τον γνωρίσαμε από το κανάλι του στο youtube στο οποίο έχει προσθέσει μαθήματα παραδοσιακού χορού. Αυτό που όμως που τράβηξε τα βλέμματα της ομάδας συντακτών είναι τα τελευταία 50 βίντεο τα οποία είναι ολοκληρωμένα μαθήματα (από 40 έως 70 λεπτά το καθένα) καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα χορών της Ελληνικής παράδοσης. Πιο κάτω θα μας μιλήσει και για το πώς διαφημίζει την Ελλάδα στους Ευρωπαίους πολίτες. Μήπως τελικά η Ελληνική Παράδοση θα μπορούσε να είναι η επόμενη βιομηχανία της χώρας και να κάνει εξαγωγές; Αυτό θα το συζητήσουμε εν καιρώ . Σας καλωσορίζουμε σε ακόμα ένα κεφάλαιο του «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ».

Για να δείτε το βιογραφικό του πατήστε εδώ

 1. Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;
  Η ερώτηση είναι ρητορική! Το εύκολο θα ήταν να σας πω, παντού! Δεν είναι όμως έτσι! Έφυγα από την Ελλάδα στα 28 μου χρόνια. Μέχρι τότε έλεγα πως, έχω χρόνο να γυρίσω και να γνωρίσω την πατρίδα μου, αλλά ποτέ δεν έκανα κάποια μεγάλα ταξίδια, παρά μόνο στην…γειτονιά μου! Τα τελευταία 25 χρόνια που ζω στην Γερμανία θέλω μα δεν μπορώ! Η απάντηση λοιπόν είναι, να ταξιδέψω όσο μπορώ και μου επιτρέπεται για να γνωρίσω την Ελλάδα μας!
 2. Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;
  Στην Ελλάδα πολλά και στους Έλληνες περισσότερα! Και εξηγούμαι! Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά στην πατρίδα μας που δεν παραπέμπουν σε ευρωπαϊκή χώρα! Οι υποδομές υγείας, παιδείας, συγκοινωνίας, μεταφορών και πολλά άλλα, δεν είναι για να…καμαρώνουμε! Κάποιες άλλες χώρες με πολύ λιγότερη ευρωπαϊκή στήριξη έκαναν πολύ περισσότερα! Και όλα αυτά δυστυχώς τα έκαναν οι Έλληνες! Η “οπτική” μας στα πράγματα πρέπει ν’ αλλάξει, η νοοτροπία του “ωχ αδερφέ” πρέπει ν’ αλλάξει, η εγωπάθειά μας πρέπει ν΄αλλάξει, η μόνιμη και διαρκείς αποστασιοποίησή μας από τα κοινά πρέπει ν’ αλλάξει! Λες και δεν αφορά όλους μας το τι γίνεται γύρω μας αλλά και στην πατρίδα μας! Να γίνουμαι πραγματικοί πολίτες της χώρας μας, αυτό θ’ άλλαζα στους Έλληνες!
 3. Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε ; Έχετε κάποιο χόμπι ή άθλημα;
  Ασχολούμαι ενεργά με την μουσική. Παίζω κιθάρα, πιάνο και νταούλι, που βοηθάει πολύ στο μάθημα του χορού. Όσον αφορά τον παραδοσιακό χορό, πέρασα από το στάδιο του ερασιτέχνη (εραστής της τέχνης) στον βιοπορισμό! Αυτή τη στιγμή διδάσκω σε 2 Λαϊκά πανεπιστήμια (VHS) και 4 ιδιωτικές ομάδες σε αντίστοιχες πόλεις. Παράλληλα καλούμαι να διδάξω σε σεμινάρια εντός κι εκτός Γερμανίας, εμφανίσεις με την ομάδα παραστάσεων που έχω συγκροτήσει, διοργάνωση γλεντιών και φυσικά τα ταξίδια χορού (Tanzreise) στην Ελλάδα!
 4. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;
  Εάν “ενεργή ενασχόληση” εννοούμε το πότε άρχισα να χορεύω συστηματικά, ήταν το 1980 όταν και ξεκίνησα ως μαθητής στο νεοσυσταθέν ποντιακό σύλλογο “Αλέξανδρος Υψηλάντης” στα τότε Διαβατά στην Θεσσαλονίκη. Όμως θυμάμαι τον εαυτό μου να χορεύει, από το χωριό μου ακόμα, το Χειμαδιό στο Κιλκίς. Όποτε γινόταν κάτι στο χωριό, μα γάμος ήταν, μα πανηγύρι ήταν, εγώ χωνόμουν με περίσσιο θράσος ανάμεσα στους μεγάλους και “χόρευα”!!
 5. Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;
  Αυτό δεν το ξέρω! Και πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το “τι”! Θα μπορούσε κάλλιστα να μη με αγγίζει όλο αυτό! Όμως με αγγίζει!!! Καταλαβαίνω πως, με έλκει με μια απίστευτη δύναμη που δεν μπορώ και δε θέλω να αντισταθώ! Είναι ίσως αυτή η “αλήθεια” που έχουν τα τραγούδια μας, οι μουσικές μας, οι χοροί μας! Σκεφτείτε ότι, κάθε τραγούδι που τραγουδιέται σήμερα, κάθε μουσική που παίζεται και κάθε χορός που χορεύεται, έχουν περάσει από χιλιάδες ανθρώπινα
  “φίλτρα” και έχουν αποκρυσταλλωθεί ως ένα διαμαντένιο απόσταγμα στο “είναι” μας! Πώς μπορείς λοιπόν, ν’ αντισταθείς στη λάμψη του διαμαντιού;
 6. Πόσο πολύ ανταποκρίνονται οι Έλληνες της Γερμανίας γύρω στο κάλεσμα για την παράδοση; Υπάρχει ενδιαφέρον;
  Ξέρετε, η κρίση των τελευταίων ετών, ανάγκασε πολλούς νέους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ένα καλύτερο αύριο! Αυτό είναι τραγικό, αλλά έτσι είναι!! Πάρα πολλοί από αυτούς ήταν σε συλλόγους και ερχόμενοι στην Γερμανία και μετά από ένα διάστημα προσαρμογής, η ανάγκη για χορό
  “βγήκε μπροστά”! Έτσι, οι ήδη υπάρχοντες σύλλογοι της Γερμανίας εμπλουτίστηκαν με νέους καταρτισμένους χορευτές που έδωσαν μια ώθηση στο όλον! Όμως και οι παλαιότεροι είναι αρκετά ενεργοί! Στέλνουν τα παιδιά τους να μάθουν ελληνικό χορό αλλά χορεύουν και οι ίδιοι!
 7. Πώς αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί την Ελληνική Παράδοση; Υπήρχε ανταπόκριση από τα βίντεο που ανεβάσατε στην Γερμανική γλώσσα;
  Οι περισσότεροι μαθητές μου δεν είναι Έλληνες! Είναι Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Ινδοί, Ούγγροι και πολλές ακόμα εθνότητες! Βεβαίως έχω και Έλληνες, αλλά δεν είναι οι περισσότεροι. Και η αλήθεια είναι ότι, τα Online μαθήματα ήταν μια παράκληση των μαθητών μου για να μην τους λείψει ο χορός! Ξέρετε, όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό, προσφέρουν πολύ μεγάλες υπηρεσίες στην πατρίδα! Εμείς (και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής σ’ αυτό) δημιουργούμε φιλέλληνες! Όλοι αυτοί σε μια δεδομένη στιγμή, θα στηρίξουν την Ελλάδα, από όποιο μετερίζι βρίσκονται και με όποιο τρόπο δύνανται! Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να δείξουν τη δύναμή τους και να αρκούνται σε ωραία ταξίδια στην πατρίδα μας!
 8. Με ποια πρότζεκτ έχετε πιαστεί την παρούσα στιγμή;
  Η κατάσταση λόγω της κορονο-κρίσης είναι ακόμα λίγο παράξενη και πάντως πολύ ρευστή! Δε μπορείς να σχεδιάσεις κάποια συγκεκριμένη δράση γιατί δεν ξέρεις πώς θα είναι τα πράγματα αύριο!
 9. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με την παράδοση;
  Μέλημά μου είναι να είναι σταθερές οι ομάδες μου! Επιδίωξή μου είναι να γίνονται περισσότερες εμφανίσεις, γλέντια και ότιδήποτε άλλο που κάνει ν΄ακούγεται (θετικά) ο ελληνισμός στις κοινωνίες που ζούμε και λειτουργούμε!
 10. Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με την παράδοση;
  Κατ’ αρχήν θα τον καλώς όριζα στον μαγικό κόσμο του λαϊκού μας πολισμού! Κατά δεύτερον θα του έλεγα για κανένα λόγο να μη “μολέψει” την “αλήθεια” του λαϊκού μας πολιτισμού! Η φιλοδοξία τού να γίνεις ο καλύτερος, είναι ένα θεμιτό κίνητρο και πρέπει να υπάρχει ως ένα βαθμό! Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή η όποια παραποίηση της “αλήθειας”! Κανείς δεν γεννήθηκε σοφός! Όλοι μάθαμε όσα μάθαμε από το χρόνο που αφιερώσαμε, το πείσμα να βρούμε την λεπτομέρεια και τα λιωμένα παπούτσια που πετάξαμε! Αυτό θα του έλεγα!
  10+1. Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του «Παρατηρητής της Παράδοσης»;
  Ότι πρέπει να νιώθουμε πολύ τυχεροί που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι ανιδιοτελείς και με αγάπη για τον λαϊκό μας πολιτισμό, που ακούραστα μαζεύουν έναν απίστευτο όγκο πληροφοριών, τον αποθησαυρίζουν και μας τον προσφέρουν! Αυτοί είναι οι συντάκτες του “Παρατηρητής της Παράδοσης”!!! Ένα εγκάρδιο Ευχαριστώ!!!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Λεωνίδα Ευθυμιάδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, να συνεχίζει να διαφημίζει την παράδοση της Ελλάδας στη Γερμανία και μακάρι όντως ανέφερε και ο ίδιος να δημιουργεί φιλέλληνες στο Εξωτερικό. Προσκαλούμε τους αναγνώστες μας να ρίξουν μια ματιά στο κανάλι του. Εμάς μας εντυπωσίασε.

https://www.youtube.com/user/LeonidasMG/videos

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ”

 1. non lo conoscevo…doèo aver visto le sue lezioni, mi sono piaciute
  io ballo danze tradizionali greche ormai da più di 20 anni – e sono sempre interessato a conoscere nuove persone che amano come me la tradizione e la rispettano senza stravolgerla
  grazie

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *