ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΠΙΝΗΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που κατάγεται από την Λέσβο και τη Χίο. Σπούδασε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Αθηνών, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς. Υπήρξε δάσκαλος σε πολλούς συλλόγους και χορευτικά. Συμμετείχε σε αναρίθμητες μουσικοχορευτικές παραστάσεις καθώς και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο… Κώστας Πιπίνης».

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Θα ήθελα να μοιραστώ και με άλλους τις εμπειρίες που έχω βιώσει από την ενασχόλησή μου με τον λαϊκό μας πολιτισμό. Ίσως με μία συγγραφική δουλειά στο μέλλον με την οποία να δημοσιεύσω τις καταγραφές μου από διάφορα δρώμενα και έθιμα.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Από μικρός με ενθουσίαζε και μου προκαλούσε δέος ο ανατολίτικος πολιτισμός. Θα ήθελα να ταξιδέψω στην Ιαπωνία.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Θα άλλαζα την Παιδεία στα σχολεία που σήμερα δυστυχώς προσφέρει μία πολύ στείρα μάθηση. Και από την κοινωνία θα άλλαζα την έλλειψη αξιοκρατίας.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Είμαι νέος μπαμπάς οπότε το πρώτο που κάνω είναι να φροντίσω την κορούλα μου. Το δεύτερο είναι να αφιερώσω λίγο χρόνο στην γυμναστική και τρίτον να απολαύσω ένα πλούσιο πρωινό γεύμα.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία ποικίλης θεματολογίας. Και επειδή ο χρόνος της ημέρας είναι περιορισμένος, το αφήνω για το βράδυ όταν ξαπλώσω.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Έχω την τύχη να μεγαλώσω σε ένα περιβάλλον που ήταν μέσα στην παράδοση. Ιδιαίτερα ο πατέρας μου είναι πολύ μερακλής και παθιασμένος με τον χορό. Οπότε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου χορεύω! Στο παραπάνω συνετέλεσε καθοριστικά και ο τόπος καταγωγής μου που είναι ο Μεσότοπος Λέσβου. Ένα χωριό με πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση και με έναν εξαιρετικά δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο που εδρεύει στην Δάφνη που είμαι μέλος του από μικρό παιδί.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Η αγάπη μου για την παράδοση και η αίσθηση ότι μου ταιριάζει η διδασκαλία του συγκεκριμένου αντικειμένου, νιώθοντας ενθουσιασμό στην ιδέα ότι μπορώ να το μεταλαμπαδεύσω και σε άλλους.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Τον Μιχάλη Βουβέλλη, που είχα την τύχη να τον έχω δάσκαλο, για την βαθιά και ουσιαστική του γνώση στα θέματα της παράδοσης.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Από το 2015 έχω δημιουργήσει τον δικό μου χορευτικό σύλλογο που είναι ο Όμιλος Παραδοσιακών Αναζητήσεων (Ο.Π.Α.). Την παρούσα στιγμή ετοιμάζω μία παιδική μουσικοχορευτική παράσταση που βασίζεται σε ένα λαϊκό παραμύθι.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

             Θα ήθελα να εξελίξω τον χορευτικό μου σύλλογο σε ένα κέντρο λαΐκού πολιτισμού. Ήδη έχουμε δημιουργήσει, πέρα από τα τμήματα χορού, τμήματα μουσικών παραδοσιακών οργάνων, χορωδία, τμήμα θεατρικού και συνεχίζουμε….

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαστε είναι ανεξάντλητο και θεωρώ πως ο καθένας μας είναι πολύ μικρός και λίγος απέναντί του. Προσφέρουμε μόνο ένα μικρό λιθαράκι ο καθένας από την μεριά του, για αυτό συστήνω μόνο ταπεινότητα και αλληλεγγύη σε αυτό που κάνουμε. Κάτι που δυστυχώς λείπει πολύ από τον χώρο μας.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Κώστα Πιπίνη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη.

Ετικέτες:

9 σκέψεις στο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΠΙΝΗΣ”

 1. Βαγγέλης Παπαναστασίου

  Ο Κώστας Πιπινης…εκτός από υπέροχος χαρακτήρας είναι ένας αξιόλογος, ευαίσθητοποιημένος και καταρτισμένος δάσκαλος χορού που χαίρεται ο οποιοςδήποτε μουσικός η χορευτής να συνεργάζεται μαζί του. Κωστάκη να σε έχει ο Θεός καλά και να μείνεις όπως είσαι … σεμνός και καθαρός στον χόρο που σε έχει ανάγκη!!!!

 2. Είχα τη τύχη, δυστυχώς για μικρό χρονικό διάστημα, να παρακολουθήσω μαθήματα παραδισιακών χορών κυρίως της Λέσβου απ όπου κατάγομαι.Πραγματικά πρόκειται για αξιόλογο δάσκαλο,γνώστη του αντικειμένου που με πάθος υπηρετεί και προπαντός σεμνό και χαμηλών τόνων άνθρωπο που υπηρετεί με πάθος υπευθυνότητα και μεράκι αυτό που κάνει.Να είναι καλά Κώστα, να δημιουργείς πάντα με δύναμη και υπομονή και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!!

   1. Έχω την τύχη και την τιμή να γνωρίζω τον Κώστα μέσα από διάφορα σεμινάρια παραδοσιακών χορών που συμμετέχουμε και οι δύο αλλά κυρίως ο Κώστας ως εισηγητής,τόσο σε χορούς της Λέσβου αλλά και σε μια εξαίρετη καταγραφή που έκανε με τον Γιάννη Κατσή στα χωριά των Αγράφων. Έχει ήθος,αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει και για αυτό το κάνει τόσο καλά!! Έχει πολλά να δώσει και πολλά να μας μάθει ακόμα!! Κώστα να χαίρεσαι τις κούκλες σου και Καλή Ανάσταση να έχουμε!!!!!!

    1. … εκτός του ότι είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος,εντυπωσιάζει το πάθος,η αγάπη και η χαρά με τα οποία καταπιάνεται με το αντικείμενό του,το οποίο γνωρίζει τόσο καλά!Να είσαι πάντα καλά με την όμορφη οικογένειά σου, Κώστα και να χαίρεσαι πάντα αυτό που κάνεις!

 3. Έχω την τύχη και την τιμή να γνωρίζω τον Κώστα μέσα από διάφορα σεμινάρια παραδοσιακών χορών που συμμετέχουμε και οι δύο αλλά κυρίως ο Κώστας ως εισηγητής,τόσο σε χορούς της Λέσβου αλλά και σε μια εξαίρετη καταγραφή που έκανε με τον Γιάννη Κατσή στα χωριά των Αγράφων. Έχει ήθος,αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει και για αυτό το κάνει τόσο καλά!! Έχει πολλά να δώσει και πολλά να μας μάθει ακόμα!! Κώστα να χαίρεσαι τις κούκλες σου και Καλή Ανάσταση να έχουμε!!!!!!

 4. Σεβασμός,σεμνότητα,δίψα για μάθηση,άγχος για σωστή διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό όταν θέλω να περιγράψω τον Κώστα Πιπίνη φίλο κ δάσκαλο μου. Τέτοιοι άνθρωποι είναι σημαντικοί στην πατρίδα μας ο θεός να τον έχει καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *