ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  • από

Σήμερα στην ενότητα «Ποιος είναι…..»  φιλοξενούμε τον κύριο Κώστα Ιωαννίδη, πρόεδρο του CIOFF GREECE προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τον ίδιο αλλά και για τον εν λόγω οργανισμό.

Για την αρχή συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας ως πρόεδρος του CIOFF GREECE. Μιλήστε μας λίγο για εσάς πρώτα.

1. Εκτός από την ενασχόληση σας με τον CIOFF GREECE με τι άλλο ασχολείστε; Ποιο είναι το επάγγελμα σας ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή να με φιλοξενείτε στον «Παρατηρητή της Παράδοσης» και για την προβολή του έργου του CIOFF®. Είμαι Αστυνομικός στο επάγγελμα και πιστεύω θα σας δημιουργεί μια περιέργεια, για το πώς ένας Αστυνομικός ασχολείται με έναν πολιτιστικό οργανισμό. Είναι κάτι που κάθε φορά αντιμετωπίζω όταν κάνω συναντήσεις με εκπροσώπους συλλόγων και φορέων και πάντα υπάρχει συζήτηση στην αρχή για τον συνδυασμό επαγγέλματος και πολιτιστικής δράσης.

2. Ποια είναι τα χόμπι σας; Εκτός από τον CIOFF GREECE που διοχετεύετε την δημιουργικότητα σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αλήθεια είναι ότι το επάγγελμα μου και η ενασχόλησή μου με τον CIOFF® με απασχολούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου, καθημερινά θα έλεγα μιας και τα δύο είναι πολυεύθυνα και απαιτητικά. Ωστόσο, βρίσκω πάντα χρόνο να περνάω με την σύζυγό μου ενώ από χόμπι φυσικά ο παραδοσιακός χορός, καθώς χορεύω στον πολιτιστικό σύλλογο Κυψέλης στην Αίγινα όπου ζω και εργάζομαι αλλά και λίγη γυμναστική το τελευταίο διάστημα. Επίσης η Αίγινα μου δίνει την δυνατότητα για εξορμήσεις με φίλους στα πολλά μονοπάτια του νησιού.

3. Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σας με την παράδοση και πώς φτάσατε να γίνεται μέλος του CIOFF GREEECE και μάλιστα πρόεδρος του συγκειμένου οργανισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν ήμουν 7 ετών, εντάχθηκα στον Πολιτιστικό Σύλλογο ΠΥΡΣΟ στη Νάουσα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα και ξεκίνησα να μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς και φυσικά την σπουδαία παράδοση της πόλης μου. Ως μέλος της χορευτικής ομάδας του ΠΥΡΣΟΥ συμμετείχα σε πολλές και ποικίλες πολιτιστικές δράσεις, μία από αυτές ήταν και η συμμετοχή τόσο ως χορευτής όσο και ως εθελοντής, στο Διεθνές Φεστιβάλ CIOFF® ΠΥΡΣΟΥ Νάουσας, το οποίο διοργανώνεται ακόμα κάθε δεύτερο καλοκαίρι. Επίσης, είχα την χαρά να ταξιδέψω σε πολλές χώρες της Ευρώπης και να χορέψω σε μικρά και μεγάλα διεθνή φεστιβάλ και χορευτικές εκδηλώσεις. Μέσα από αυτή μου την ενασχόληση γνώρισα αρχικά τον CIOFF®. Όμως το 2012 και ενώ πλέον ζούσα στην Αίγινα, ο φίλος μου και χορευτής παλαιότερα στον ΠΥΡΣΟ, Νίκος Παπαπέσιος με κάλεσε και μου είπε ότι ο CIOFF® διεθνώς έχει μια δραστήρια ομάδα νέων στην οποία μου πρότεινε να ενταχθώ και μαζί με άλλους, να ιδρύσουμε ομάδα νέων του CIOFF® στην Ελλάδα. Φυσικά και δέχτηκα την πρόσκληση και μαζί με τον Νίκο, την Δέσποινα, την Ζωή και την Εμμανουέλα κάναμε μια πρώτη ομάδα Νέων με δράσεις στη Νάουσα, η οποία στην πορεία εξελίχθηκε και μεγάλωσε, ανέπτυξε επιπλέον δράση και τράβηξε το ενδιαφέρον του CIOFF®. Είχαμε και την στήριξη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του CIOFF® Ελλάδος και την ένθερμη υποστήριξη κάποιων ατόμων τα ονόματα των οποίων θα ήθελα να αναφέρω εδώ, του Μανώλη Βαλσαμίδη από τη Νάουσα, την Μαίρης Θεολόγη από την Καρδίτσα, του Δημήτρη Κωτίκα από την Κατερίνη, αλλά και του Απόστολου Γκατζόγια από τα Ιωάννινα και άλλων φυσικά ανθρώπων μέχρι σήμερα. Έτσι εγώ κάποια στιγμή έγινα Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Νέων του CIOFF® και αφού έφτασα στο ηλικιακό όριο για συμμετοχή στη Νεολαία του Οργανισμού, στα 28 μου, έκανα αίτηση για να γίνω μέλος ως φυσικό πρόσωπο στο Εθνικό Τμήμα του CIOFF® το 2017, καθώς θεώρησα ότι μπορώ να συμβάλλω στο έργο του Οργανισμού. Τώρα ως προς την θέση του Προέδρου πρέπει να πω ότι το 2018 το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® γιόρτασε πανηγυρικά τα 30 χρόνια δράσης του. Τότε πραγματοποιήθηκαν και εκλογές για νέο Δ.Σ. όπου έθεσα υποψηφιότητα θεωρώντας ότι αυτή η επετειακή χρονιά ήταν μια ευκαιρία να προχωρήσει το Εθνικό Τμήμα ένα βήμα παραπέρα και έτσι έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του για να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ. Τότε δεν πίστευα και εγώ ο ίδιος ότι θα εκλεγώ Πρόεδρος, ωστόσο αμέσως ξεκίνησα μαζί με τους συνεργάτες μου στο Συμβούλιο και με την στήριξη των ανθρώπων του διεθνούς CIOFF®, την προσπάθεια για ανάδειξη του έργου του Οργανισμού στην χώρα μας.

Μιλήστε μας λίγο για τον CIOFF GREECE

4. Η έδρα του οργανισμού που είναι; Με ποια ιδέα ξεκίνησε αυτός ο οργανισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κατά πρώτον ο CIOFF®, δηλαδή το Διεθνές Συμβούλιο των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών όπως είναι η ελληνική του μετάφραση, ιδρύθηκε το 1970 στην μικρή πόλη Confolens της Γαλλίας. Εκεί ο εμπνευστής του Οργανισμού Henri Coursaget πραγματοποιούσε κάθε καλοκαίρι ένα διεθνές φεστιβάλ με χορευτικές ομάδες από όλο τον κόσμο. Ο Henri Coursaget ήταν ο μόνος επιζών μιας ομάδας αντιστασιακών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό τον ταρακούνησε και τον ώθησε να ασχοληθεί με τον σκοπό της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Το πέτυχε μέσα από το διεθνές φεστιβάλ της πόλης του, όπου κάθε χρόνο στη σκηνή του φεστιβάλ εμφανιζόταν ομάδες από όλο τον κόσμο, χωρίς διακρίσεις, έχθρες και αντιπαλότητες. Όπως συνηθίζω να λέω, το φεστιβάλ του ήταν ειρηνευτική αποστολή. Η δράση του αυτή βρήκε μιμητές και σε άλλα φεστιβάλ της Ευρώπης, τα οποία συνεργάστηκαν μαζί του με σκοπό την ανταλλαγή χορευτικών ομάδων. Έτσι κατέληξαν όλοι αυτοί οι συνεργάτες να συγκεντρωθούν το καλοκαίρι του 1970 στο Confolens της Γαλλίας και εκεί ίδρυσαν τον CIOFF®, με πρώτο Πρόεδρο τον Henri Coursaget. Η UNESCO τότε παρακολούθησε τους σκοπούς και το έργο του Οργανισμού και από την αρχή είχε σχέσεις συνεργασίας. Τώρα, ο CIOFF® στην Ελλάδα έφτασε την δεκαετία του ’80 όταν η Μαίρη Θεολόγη από την Καρδίτσα με τον σύλλογο «ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ», ταξίδευε και συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη και τον κόσμο. Σε ένα από αυτά τα φεστιβάλ γνώρισε την τότε Αντιπρόεδρο του CIOFF®, στην Ισπανίδα Maria Salempayo, η οποία εντυπωσιασμένη από την παράδοσης της χώρας μας, συνεργάστηκε με την Μαίρη Θεολόγη ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για ίδρυση Εθνικού Τμήματος CIOFF® στην χώρα μας. Έτσι φτάσαμε το 1988 όταν ενώθηκαν στο σκοπό ίδρυσης του Εθνικού Τμήματος 5 διεθνή φεστιβάλ της Ελλάδας, από Ιωάννινα, Κατερίνη, Νάουσα, Νέα Καρβάλη και Καρδίτσα και με την συνεργασία των εκπροσώπων του CIOFF® και το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε η ίδρυση και αυτά τα φεστιβάλ αμέσως ξεκίνησαν να λειτουργούν με τους όρους και υπό την σημαία του Οργανισμού, φτάνοντας στο σήμερα, με επιπλέον φεστιβάλ και σωματεία ενταγμένα.

5. Με τι ακριβώς ασχολείται ο οργανισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο CIOFF® σκοπό έχει την διασφάλιση, ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του παραδοσιακού πολιτισμού και των διαφόρων εκφάνσεών του, όπως ο χορός, η μουσική, οι φορεσιές, τα ήθη και έθιμα, οι τέχνες κ.α. και μέσα από αυτό να αναδειχθεί ο στόχος του ιδρυτή του, η εμπέδωση της ειρήνης. Για να πετύχει τους σκοπούς του ο CIOFF® έχει αναπτύξει ένα δίκτυο 112 Μελών σε όλο τον κόσμο, τα οποία πραγματοποιούν πολιτιστικές δράσεις και κυρίως διεθνή φεστιβάλ CIOFF®. Με αυτό το δίκτυο, οι διοργανωτές των φεστιβάλ αξιολογούν τις χορευτικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά αλλά επίσης οι χορευτικές ομάδες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε φεστιβάλ με υψηλού επιπέδου παροχές και ποιότητα. Βέβαια, ο ίδιος ο Οργανισμός, τα Μέλη του και οι Επιτροπές του, κάνουν δράσεις και έργο με θέματα που έχουν να κάνουν με τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του CIOFF®. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το έργο του και βέβαια αυτή η 50χρονη πορεία, αναγνωρίζεται από την UNESCO, όπως είπαμε από την ίδρυση του Οργανισμού, αλλά και κυρίως τα τελευταία χρόνια όπου η UNESCO  έχει αναβαθμίσει την θέση του CIOFF® ως Οργανισμό επίσημο εταίρο της και με συμβουλευτικό ρόλο, διαπιστευμένο στην Επιτροπή της για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Όπως καταλαβαίνεται αυτή είναι και η δράση και οι σκοποί του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®, το οποίο έχει πολλά Μέλη πολιτιστικά σωματεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 11 φεστιβάλ, διεθνή και εθνικά και φυσικά κάθε χρόνο προσθέτει νέα αξιόλογα Μέλη.

6. Ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη του οργανισμού; Ποιες οι υποχρεώσεις των μελών, εκτός  βέβαια κάποιας συνδρομής που λογικά θα υπάρχει;

Ο Διεθνής CIOFF® έχει Μέλη του Εθνικά Τμήματα που τον εκπροσωπούν σε κάθε χώρα. Επομένως στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® μέλη, σύμφωνα με το Καταστατικό, μπορούν να γίνουν πολιτιστικά σωματεία που διοργανώνουν διεθνές φεστιβάλ τουλάχιστον για 5 χρόνια και με συμμετοχές χορευτικών ομάδων από το εξωτερικό, ή πολιτιστικά σωματεία με αξιόλογη δράση και με δυνατότητα να συμμετέχουν σε φεστιβάλ στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του CIOFF® για την προβολή του λαϊκού πολιτισμού, με χρήση ζωντανής μουσικής και ανάλογη παρουσία. Τέλος, μέλη στο Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF®, μπορούν να γίνουν και φυσικά πρόσωπα, εγνωσμένης αξίας στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού, με ανάλογη πορεία ή επιστημονική κατάρτιση και με διάθεση προσφοράς. Οι υποχρεώσεις των μελών προκύπτουν από το Καταστατικό και τις αποφάσεις του Δ.Σ. και έχουν να κάνουν με την ενεργή δράση στον τομέα της παράδοσης και των εκφάνσεών της, την ορθή, δημοκρατική και αντιπροσωπευτική λειτουργία τους αλλά και την δυνατότητα να ανταποκρίνονται σε συμμετοχές σε φεστιβάλ απαιτήσεων, με τις χορευτικές τους ομάδες.

7. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια που έχετε ως CIOFF GREECE;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πανδημία άλλαξε πολύ τα σχέδια και τις προθέσεις μας. Τα  φεστιβάλ δεν πραγματοποιήθηκαν, πλην κάποιων μικρότερων δράσεων. Φυσικά, το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF® συνεχίζει κανονικά την δράση του ακολουθώντας τις οδηγίες που Οργανισμού, βοηθάει τα Μέλη με πληροφορίες κλπ. Αλλά για το μέλλον αυτό που προέχει είναι να υπάρξει συνέχεια στην διοργάνωση των Φεστιβάλ. Επιπλέον, στόχοι μας είναι να κάνουμε ευρέως γνωστό τον CIOFF® και το έργο του στην Ελλάδα και να μπορέσουμε μέσα από συντονισμένες προσπάθειες να αναδείξουμε τα προβλήματα που τα σωματεία αντιμετωπίζουν ώστε οι αρμόδιοι φορείς να ασχοληθούν σοβαρά με τον λαϊκό πολιτισμό, ο οποίος συχνά λείπει από τις συζητήσεις και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω την τιμή που έχουμε ως Εθνικό Τμήμα CIOFF® να ξεκινάμε την συνεργασία μας με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του οποίου, ο κύριος Νίκος Κούκης άκουσε με ενδιαφέρον την δράση μας και είμαστε πλέον χαρούμενοι που μπορούμε να έχουμε αυτή την σύνδεση, με έναν κρατικό φορέα για τον πολιτισμό. Τέλος, να αναφέρω ότι τον Μάιο θα φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κυπαρισσία την εαρινή συνάντηση των Μελών του CIOFF® που ανήκουν γεωγραφικά στην Νότια Ευρώπη, μιλάμε για 17 Μέλη από ισάριθμες χώρες, οι εκπρόσωποι των οποίων θα συναντηθούν και θα συνεδριάσουν για 5 ημέρες στην Κυπαρισσία. Ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 η χώρα μας και το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών Κέρκυρας, με την αρωγή των τοπικών Αρχών στην Κέρκυρα, θα φιλοξενήσουμε ένα διεθνές Φεστιβάλ Μεσογειακού Πολιτισμού στο νησί, με χορευτικές ομάδες από όλες σχεδόν τις χώρες τις Μεσογείου. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια σε μία από τις χώρες του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης.

8.  Που μπορούν οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι ή και φυσικά πρόσωπα να σας βρούνε για περαιτέρω πληροφορίες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πληροφορίες για το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα CIOFF® μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα μας cioffhellas.gr, στους λογαριασμούς μας «CIOFF GREECE» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και φυσικά μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο email μας greekcioff@gmail.com

9. Τι  μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr);

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω σε όλους τους αναγνώστες σας είναι να γνωρίσουν τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας και άλλων λαών. Ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να έχει πολλά και να βασίζεται στα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, και καλώς κάνει, αλλά υπάρχουν διδάγματα και γνώσεις της κοινής πείρας που αποκτήθηκαν μέσα στο πέρασμα των αιώνων και μπορούν να δώσουν νόημα στην ζωή μας. Τα έθιμα και οι τελετουργίες, οι μουσικές και οι χοροί, οι τέχνες και άλλα, μπορεί να μην επηρεάζουν την ύπαρξή μας σήμερα, μπορούν όμως να συμβάλλουν στην κοινωνική μας ενσωμάτωση και στην σύνδεσή μας με τις ρίζες μας. Και θεωρώ ότι γνωρίζοντας τον λαϊκό πολιτισμό και άλλων λαών, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο ίδιοι είμαστε όταν πάμε προς τα πίσω στον χρόνο, με ίδιες τεχνικές, ίδια παιχνίδια, ίδια σχεδόν έθιμα, ίδια μουσικά μονοπάτια. Αυτό θα μας κάνει να κατανοήσουμε τους άλλους και να συμβάλλουμε και εμείς στον σκοπό του Henri Coursaget, του ιδρυτή του CIOFF®, για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Ευχαριστώ πολύ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *