ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που ασχολείται χρόνια με την παράδοση, όχι μόνο ως δεξιοτέχνης στο παραδοσιακό βιολί αλλά και πολύ ενεργά στην εκπαίδευση. Έχει διδάξει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα καθώς και σε άλλα ωδεία και σεμινάρια. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Κυριάκος Γκουβέντας».

            Πριν αρχίσουμε θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο ερωτηματολόγιο που θέτουμε στους περισσότερους. Ισχύει ότι μια φορά αναγκάστηκες να παίξεις σε 4 παραστάσεις σε μία μέρα; Η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, μετά πήρες αεροπλάνο για να παίξεις στην Αθήνα, για να παίξεις στην τρίτη εκδήλωση γύρισες Θεσσαλονίκη και για την τέταρτη πάλι Αθήνα;

            Στο παρελθόν ναι χρειάστηκε να το κάνω, πολλές φορές μάλιστα. Εγώ εργάζομαι επαγγελματικά ως μουσικός από το 1982, τότε τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τότε δεν υπήρχαν πολλοί μουσικοί, χρειαζόταν να κάνουμε «αρχαιολογική ανασκαφή». Έπρεπε να βρούμε τον τσαμπουνιέρη, να ρωτήσουμε τον ηλικιωμένο τον μουσικό που μπορεί να είχε και ταβέρνα και πάρουμε από το ύφος τους και να καταλάβεις τον κώδικα επικοινωνίας που είχε ο καθένας από τους παλιούς μουσικός.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Αυτό που μου άρεσε πάντα είναι να έρχομαι σε επαφή με μουσικούς από όλο τον κόσμο. Θα ήθελα περισσότερες ευκαιρίες να εμβαθύνω σε αυτό το θέμα  πχ να μιλήσω με αυτούς που παίζουν λύρα Καλαβρία της Ιταλίας, να έρθω σε επαφή με παραδοσιακούς μουσικούς από την Ισπανία αλλά και από την  Αφρική όπου η μουσική παράδοση είναι ενεργή και να την αφουγκραστώ. Επίσης θα ήθελα πολύ να συμβάλω στο θέμα της μουσικής παιδείας. Ια ήθλεα να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα όπου θα  μπορούσαμε να  καταθέσουμε την εμπειρία μας και να βοηθάνε αυτές οι πληροφορίες τους νέους μουσικούς

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Ευτυχώς έχω το προνόμιο και έχω ταξιδέψει και πολλές χώρες όπως  την Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Αλλά μια χώρα σημαντική που θέλω να πάω είναι η Ινδία, αξίζει την προσοχή μας

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Πολύ απλό, αν εφαρμόσουμε ένα σύστημα αληθινής δημοκρατίας και διασποράς εξουσίας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η αποκέντρωση να πάρουν ζωή τα χωριά μας.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Μόλις ανοίξω τα μάτια προσπαθώ ν καταλάβω σε τι κατάσταση είναι το σώμα μου, γιατί ταξιδεύω πολύ έχω μάθει να αφουγκράζομαι το σώμα μου την αναπνοή τον τρόπο που ρέει το οξυγόνο. Μετά προσπαθώ να διοχετεύσω την ευγνωμοσύνη μου γιατί μου αρέσει ο τρόπος που ζω και σκέπτομαι αγαπημένα μου πρόσωπα. Μετά ασχολούμαι με την ατομική καθαριότητα και σχεδιάζω το πλάνο ημέρας.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Συνήθως πριν κοιμηθώ προσπαθώ να καν μια σύνοψη της ημέρας. Προσπαθώ να διαχωρίσω τις κακές  από τις καλές στιγμές.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από τότε που όρχησα να μιλάω, γιατί και το ταχτάρισμα της γιαγιάς ήταν παραδοσιακό , τα πρώτα τραγούδια ήταν παραδοσιακά και έχουν αποτυπωθεί και οι εικόνες από γλέντια και τραγούδια στην παιδική μου ηλικία είναι πολύ έντονες. Όσο θυμάμαι αυτές οι εικόνες από μικρά γλέντια και μεγάλα δεν έλειψαν ποτέ αφού και ο πατέρας μου έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι. Γύρω στα 7 σκάλιζα το μπουζούκι του πατέρα μου, στα 10 έβγαζα πια τραγούδια κάποια ρεμπέτικα και ξένα και το αγαπημένο μου ήτα τα λιανοχορταρούδια. Πολύ έντονα θυμάμαι την μητέρα μου που τραγουδούσε «μια ιντιρντιλούδα».

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Αυτό που λέμε παράδοση έχει πολλές έννοιες, Η μια έννοια της παράδοσης είναι αποκαλυπτική, μας αποκαλύπτει πράγματα για τον εαυτό μας,  για θέματα συμπεριφοράς. Επίσης είναι ο ενθουσιασμός που νοιώθω όταν ακούω αυτή τη μουσική και η αγάπη που εισπράττω από τον κόσμο.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Βαθύτατο σεβασμό νοιώθω τον Χρόνη Αηδονιδη που είναι δάσκαλος όλων μας  και είναι ο πρώτος που έβαλε μέτρα και σταθμά. Υπάρχουν κι άλλοι όπως ο Δοϊτσίδης. Και με τους 2 έπαιξα, με τον Αηοδονίδη όμως είχα βαθιά φιλία και μας αγκάλιασε με αγάπη. Πήρε αργότερα την θέση της γιαγιάς μου όταν έλλειπα από το σπίτι και μαζί με την ομάδα μουσικών που είχαμε, τον Νίκο Φιλιππίδη, τον αδερφό του τον Κώστα και τον Γιώργο Γευγελή  παίξαμε για παραπάνω από 10 χρόνια θρακιώτικα σε συναυλίες και ηχογραφήσεις κάναμε πράγματα ανεκτίμητα.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Το τελευταίο, εκτός από τα μαθήματα σε μουσικές σχολές. Που είναι ατέρμονο πρότζεκτ, ετοιμάζαμε με μια συναυλία με την Πρωτοψάλτη και τους «Εστουδιαντίνες» στο μέγαρο μουσικής. Επίσης ένα φεστιβάλ ταγκό, και μια παράσταση Καραγκιόζη για παιδιά

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Προσπαθούμε να οργανώσουμε συναυλίες και σενάρια για το καλοκαίρι ανάλογα με τα μέτρα που θα ισχύσουν.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Το πιο σημαντικό είναι να χορεύει, να ακούει και να τραγουδάει και όταν νοιώθει χορτάτος από αυτά και επιδιώξει να πιάσει ένα όργανο,  να βρει έναν καθηγητή που να ταιριάζει.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Κυριάκο Γκουβέντα που μας παραχώρησε την συνέντευξη, καθώς και για το ζεστό και φιλικό ύφος με το οποίο μας υποδέχτηκε. Πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή επιτυχία.

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΚΟΥΒΕΝΤΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *