Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται. Αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που τον γνωρίσαμε με την συμμετοχή του στο μουσικό σχήμα ΗΔΩΝΕΣ. Ασχολείται χρόνια με την παράδοση. Τον διακ΄ρινει η ιδιαίτερη αγάπη για την παράδοση και έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους μουσικούς. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΥΜΛΙΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Αυτό που θα ήθελα να κάνω θα ήταν να πάρω ένα πτυχίο βυζαντινής μουσικής καθώς από το 2015 ασχολούμαι και με την ιεροψαλτική έχοντας ως δασκάλους μου (όσο ήμουν στο μουσικό σχολείο) τους Κυρίους Καραμάνη Χρήστο & Τσορμπατζίδη Λάζαρο που με καθοδηγούν ακόμη και σήμερα με όσα μου έμαθαν.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Θα ήθελα να ταξιδέψω σε αρκετές χώρες και να κάνω πολλά ταξίδια. Χάρη στην επαφή μου με τους πολιτιστικούς συλλόγους έχω κάνει αρκετά ταξίδια σε Ιταλία, Παράλια Τουρκίας, Σερβία, Ρουμανία αλλά θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ την Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας και κυρίως την ομορφότερη πόλη. Την Κωνσταντινούπολη.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα
Η Ελλάδα μας έχει όλα όσα χρειάζεται. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς ν’ αλλάξεις σε μια τόσο όμορφη χώρα. Αυτό βέβαια που θα ήθελα ν’ αλλάξω στην Ελλάδα είναι η νοοτροπία των περισσοτέρων Ελλήνων που δε δίνουν σημασία για τίποτε άλλο πέρα από τον εαυτό τους και ειδικά αυτούς που νομίζουν ότι εμείς οι μουσικοί κάνουμε κάτι εύκολο χωρίς να γνωρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
4. Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Το πρώτο πράγμα που κάνω όταν ξυπνάω είναι να πάω στο μπάνιο για να πλύνω πρόσωπο και δόντια (όπως όλος ο κόσμος χαχαχα). Μετά να κάνω ένα καλό πρωινό και στη συνέχεια να φύγω για τη δουλειά μου.
5. Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Πριν κοιμηθώ βλέπω λίγο τηλεόραση ή κανένα βίντεο στο ίντερνετ και παίρνω δίπλα στο κομοδίνο του κρεβατιού μου ένα ποτήρι με νερό.
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Η ενασχόλησή μου με την παράδοση ξεκίνησε απο όχι και τόσο μικρή ηλικία. Στα 11 μου ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική παράδοση και τους παραδοσιακούς χορούς όταν γράφτηκα στην Θρακική Εστία Ν. Σερρών όπου ακόμη πηγαίνω και χορεύω. Με την παραδοσιακή μουσική ήρθα σε επαφή όταν μπήκα στο Μουσικό σχολείο των Σερρών όπου και ασχολήθηκα με παραδοσιακά μουσικά όργανα (ούτι, ταμπουρά). Από το 2009 όταν και αποφοίτησα από το μουσικό σχολείο ξεκίνησαν σιγά σιγά οι συνεργασίες με κάποιους συναδέλφους μουσικούς που είχα γνωρίσει μέσα από τους συλλόγους ώσπου το 2011 μετά από ταξίδι στο Αϊβαλή αποφασίσαμε με τον συνάδελφο και καλό μου φίλο Ηλία Ομηριάδη να δημιουργήσουμε το Παραδοσιακό Μουσικό Σχήμα “Ήδωνες”. Αυτό το μουσικό σχήμα ήταν το έναυσμα για ν’ ασχοληθώ και με το λαούτο όπου είμαι αυτοδίδακτος και ασχολούμαι ακόμη.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Η ενασχόλησή μου με την παράδοσή ξεκίνησε μετά από προτροπή συγγενών και φίλων ν’ ασχοληθώ μαζί της και να την γνωρίσω από πολύ κοντά.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Δεν υπάρχει συνάδελφος που να μη σέβομαι και να μην εκτιμώ. Έχω συνεργαστεί με αρκετούς συναδέλφους μουσικούς και όλοι έχουν να σου διδάξουν και από κάτι διαφορετικό σχετικά με το ύφος και το είδος της παραδόσεως κάθε περιοχής. Αυτόν που εκτιμάω και σέβομαι πολύ είναι ο καλός μου φίλος Ηλίας Ομηριάδης ο οποίος ασχολείται με τα πνευστά μουσικά όργανα (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλι) που με ώθησε ν’ ασχοληθώ με το λαούτο και να εξελίσσομαι πάνω σε αυτό.
9. Με ποιά πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Αυτή τη στιγμή λόγω της όλης κατάστασης με τον Covid-19 δεν υπάρχει κάποιο project που να τρέχει οπότε κυνηγάμε κανένα live σε μαγαζιά καθώς φέτος με τα πανηγύρια έχουμε πολλά θέματα λόγω της όλης κατάστασης, αλλά μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα θα είμαστε έτοιμοι με το σχήμα που έχουμε για να φορτσάρουμε πάλι δυνατά για την παράδοση που ασχολούμαστε και αγαπάμε.
10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Τα σχέδια μου για το μέλλον. Είναι πάρα πολλά και είναι δύσκολο να τα απαριθμήσεις. Ένα από αυτά είναι να έχω πολλές συνεργασίες με πολλούς από τους αξιόλογους συναδέλφους που γνωρίζω και θα ήθελα να είμαι μαζί τους στο μουσικό πάλκο καθώς και το μουσικό σχήμα που έχω να γίνει πολύ δυνατό. Το επόμενο που θα ήθελα για το μέλλον θα ήταν να εξελιχθώ και να μπορέσω να γίνω καλύτερος πάνω σε αυτό το μουσικό όργανο (λαούτο) που ασχολούμαι και αγαπάω.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Αυτό που θα ήθελα να πω σε όλα τα παιδιά που θέλουν ακόμη και σήμερα ν’ ασχοληθούν με την παράδοση είναι το εξής: ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις τις ρίζες σου. Καλά τα μπαλέτα και όλα τα άλλα είδη χορού και μουσικής αλλά πρώτα οφείλεις να μάθεις τη δική σου παράδοση και τη δική σου παραδοσιακή μουσική. Μη μένετε μακριά από την παράδοσή μας γιατί έτσι ξεχνάμε το ποιοι είμαστε και ποιες είναι οι ρίζες μας.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Κούμλιαλη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Kogias Art – Υποδήματα με ιστορία από το 1910
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζει την…
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ & ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Το κριθαρότο γαρίδας είναι μια συνταγή που αρκετός κόσμος…
Εκτύπωση T – SHIRT από την COLOURMAGIC για συλλόγους (και όχι μόνο)
Η ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης, στη συνεχόμενη…
Κατασκευή παραδοσιακών αυλών από τον Χρήστο Χατζόπουλο – ΜΥΗΣΙΣ
Ως ομάδα συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης προσπαθούμε πάντα…
ΑΓΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ Ο ΕΚ ΣΦΑΚΙΩΝ – Ο Άγιος που αγιογραφείται με παραδοσιακή φορεσιά
Γεννήθηκε στο χωριό Καλλικράτης στα Σφακιά και μικρό παιδί…
Παραδοσιακά Μαντήλια Αθανάσιος Κατσαούνης
Στο κέντρο της Αθήνας, θα βρείτε μια εκπληκτική επιχείρηση…