Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν ξεχωριστό άνθρωπο. Το αληθινό του όνομα είναι επτασφράγιστο μυστικό, κανένας δεν ξέρει ποιος είναι, μπορεί να μην υπάρχει στα αλήθεια, μπορεί να είναι ομάδα, μπορεί να εξωγήινος. Πέρα από τα αστεία… κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με τη σελίδα του στο facebook «Θρακιώτς – Thrakiots» προσπαθώντας να διασώσει και να κάνει πιο ευρέως γνωστή την θρακιώτικη διάλεκτο. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του “Ποιος είναι ο Θρακιώτς” .
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Να δημιουργήσω ένα βιβλίο-λεύκωμα με όλα τα διαμαντάκια που έχουν ανέβει ως τώρα στη σελίδα. Θεωρώ πως θα γίνει σύντομα.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Ιταλία (έχω πάει) αλλά στο νότο. Στην άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα (magna grecia). Ελπίζω να το πραγματοποιήσω κάποια στιγμή.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα
Θα έδινα βάση στην παιδεία την νεολαίας, που είναι το μέλλον. Από την νηπιακή ηλικία μέχρι και τα 25 ας πούμε. Θα την έφερνα πιο κοντά σε πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει και δεν τα ξέρει. Ξέρεις, ο βασικός λόγος δημιουργίας τούτης της σελίδας, ήταν και είναι η μεταφορά της ντοπιολαλιάς αρχικά και της θρακιώτικης κουλτούρας στη νεολαία με τρόπο που θα την καταλαβαίνει και θα την κάνει κτήμα της, θα την υιοθετήσει.
4. Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Τσιγάρο, φρέντο και … τη φυσική συνέχεια των πραγμάτων.
5. Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Συνήθως να ακούσω λίγο μουσική στα ακουστικά για χαλάρωση. Babo Koro τελευταία. Δλέβω αρκετά και με ηρεμεί.
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Από πολύ μικρή ηλικία γύρω στα 6 ξεκίνησα ακορντεόν. Μετά για αρκετά χρόνια πέρα από τη μουσική ανήκα σε παραδοσιακό χορευτικό σύλλογο. Τελευταία δυόμιση χρόνια με τη σελίδα και με το ακορντεόν.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Ο πατέρας μου μου έδωσε τα ερεθίσματα και τα εφόδια. Είναι γνωστό όνομα στους κύκλους της παραδοσιακής μουσικής και του χορού. Ήταν και είναι το Α και το Ω για μένα.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Όποιος ασχολείται σοβαρά με την παράδοση τυγχάνει και του ανάλογου σεβασμού. Σχεδόν όλους, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Έχω δει εξαιρετικές δουλειές από συλλόγους, σωματεία (πχ με την ένταξη της θρακιώτικης παραδοσιακής φορεσιάς στην προεδρική φρουρά), από μουσικούς, από λαογράφους και ιστορικούς. Γενικά πιστεύω ότι έχουμε αρχίσει και ”ξυπνάμε” σαν ράτσα και βγάζουμε στην επιφάνεια τον τεράστιο πλούτο μας. Τρανό παράδειγμα είναι και το δικό σας εγχείρημα, παρόλο που δεν ασχολείται αμιγώς με τα θρακιώτικά. Τα συγχαρητήρια μου by the way που λέμε και στο χωριό μου.
9. Με ποιά πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Τρέχουμε το ραδιόφωνο (thrakiots radio) και λέμε να ξεκινήσουμε και την ηχητική απόδοση των δημοσιεύσεων μας. Να μη μείνουμε μόνο στην ανάγνωση, να ακούει και ο χρήστης το εκάστοτε μασάλι … για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Νομίζω πως απάντησα προηγουμένως.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Η συμβουλή μου είναι η εξής: Όσο περισσότερο το αγαπήσει … τόση κι άλλη τόση αγάπη θα του επιστρέψει το ίδιο το αντικείμενο της παράδοσης. Αστείρευτη πηγή!
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Θρακιωτ που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο σημαντικό του έργο.