Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που κατάγεται από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη Λάκκας Σουλίου (Ιωάννινα). Είναι εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς. Δραστηριοποιείται και διδάσκει ελληνικούς χορούς σε διάφορα χορευτικά τμήματα αλλά η κυρίως ασχολείται με την «Παραδοσιακή Φλόγα». Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο… Θοδωρής Μπότσαρης».
Για το βιογραφικό του πατήστε εδώ
Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Φυσικά και θέλω να κάνω πάρα πολλά που δεν έχω κάνει , άλλωστε είμαι 30 χρονών ακόμα και νομίζω ότι έχω περιθώριο. Μακάρι να έχω υγεία για να μπορέσω λοιπόν να τα πραγματοποιήσω. Τώρα αν με ρωτάτε για κάτι συγκεκριμένο θα σας έλεγα ότι περισσότερο προσανατολίζομαι να κάνω πράγματα που αφορούν την οικογένεια μου πρωτίστως αλλά φυσικά και πολλά που αφορούν τη σταδιοδρομία μου στα επαγγελματικά. Είμαι πολύ τυχερός που τα προσωπικά είναι αλληλένδετα με το χώρο στον οποίο κινούμαι και εργάζομαι αφού προέρχομαι από οικογένεια που ασχολείται με την παράδοση μας πολύ πριν από μένα.
Έτσι λοιπόν το ίδιο συνεχίζω με την οικογένεια που έχω δημιουργήσει κι εγώ με τη σειρά μου.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Αν και έχω ταξιδέψει πολύ σε Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες των Βαλκανίων είμαι φανατικός της Ελλάδας μας γιατί πολύ δύσκολα μπορείς να βρεις τέτοια ποικιλομορφία σε χώρες του εξωτερικού. Βέβαια για να απαντήσω στο ερώτημα που μου κάνετε θα προτιμούσα κάποια χώρα που να αναδεικνύει περισσότερο την φύση και τα ζώα με απλούς ανθρώπους χωρίς ουρανοξύστες, γκλάμουρ ζωή και ανέσεις. Άρα προσανατολίζομαι σε χώρες κυρίως της Αφρικής χωρίς να επιλέγω κάποια συγκεκριμένη.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Κατ ‘αρχάς νομίζω ότι και να μπορούσα να αλλάξω κάτι στην Ελλάδα φυσικά θα το ανέθετα σε κάποιον πιο ειδικό από μένα από τους δεκάδες επιστήμονες Έλληνες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται είτε οικειοθελώς είτε αναγκαστικά στο εξωτερικό και στερούμαστε των δυνατοτήτων τους. Θεωρώ ότι απάντησα και αυτομάτως στο ερώτημα σας.
Κάτι λίγο πιο lifestyle
4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Καθότι νέος μπαμπάς το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να περάσω κάποια ώρα με τον γιό μου ο οποίος με στερείται πολλές ώρες τη μέρα λόγω δουλειάς. Εν συνεχεία επικοινωνώ με πρόσωπα της οικογένειας μου για να διαπιστώσω αν είναι όλοι καλά και τέλος προσπαθώ να ενημερωθώ για τα νέα της ημέρας από διαδίκτυο κυρίως.
5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Ένα κακό ή καλό συνήθειο που έχω είναι ότι κοιμάμαι πολύ αργά το βράδυ. Δεν νομίζω ότι κάνω κάτι συγκεκριμένο κάθε φορά αφού γυρνάω αργά από τα μαθήματα έτσι κι αλλιώς και στο σπίτι όλοι κοιμούνται.
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Ως δάσκαλος κι εγώ με τη σειρά μου ξεκίνησα να διδάσκω ελληνικούς χορούς το 2008 πρώτη φορά σε μικρές ομάδες τότε. Φυσικά δίπλα και κάτω από το άγρυπνο μάτι της Βαρβάρας Μπότσαρη και την υψηλής ποιότητας διδακτική της, για αυτό και δεν είχα ούτε άγχος αν θα τα πάω καλά αν και πολύ μικρός ούτε φοιτητής δεν ήμουν ακόμη.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Όπως είπα και παραπάνω προέρχομαι από μία οικογένεια που από μωρό ήμουν μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας ή σε θέατρα με πολύ κόσμο ή ανάμεσα σε βουνά από παραδοσιακές φορεσιές στο σπίτι μας ή παραδοσιακά κέντρα όποτε είχαν εκδηλώσεις και πάντα με έπαιρνε ο ύπνος στις καρέκλες αφού μου ένωναν 2 -3 για να ξαπλώσω.
Όλα ξεκίνησαν από την πολύ σπουδαία δασκάλα ελληνικών χορών Βαρβάρα Μπότσαρη που τυγχάνει να είναι η μητέρα μου. Μία γυναίκα που είναι συνυφασμένο το όνομα της πέρα από τη διδασκαλία των χορών αλλά και με την Ήπειρο γενικότερα. Φυσικά εξακολουθεί με την ίδια όρεξη, νέες ιδέες και ζωντάνια σαν να ξεκίνησε χθες, αυτό είναι κάτι το αξιοθαύμαστο.
Ήταν η αφορμή και ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να τη φτάσω κάποτε.
Εν συνεχεία 2 γυναίκες μοναδικές που με έκαναν να αγαπήσω έναν άλλο τομέα της παράδοσης την ενδυμασία είναι η Αναστασία και η Ευτυχία Τσουκαλά (Γιαγιά μου με την αδερφή της). Η Αναστασία Τσουκαλά δεν ζει πια κι έτσι η δεύτερη γιαγιά μου η Ευτυχία είναι κι αυτή δίπλα μου.
Αυτές λοιπόν οι γυναίκες φρόντισαν ώστε να έχουμε μια συλλογή πάνω από 500 ενδυμασίες και οι μισές από αυτές αυθεντικές αγορασμένες από συλλέκτες της εποχής.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Όλοι οι συνάδελφοι είναι άξιοι αναμφίβολα αφού ασχολούνται με τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης που τόσο έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες που η σύγχρονη εποχή θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Φυσικά είναι κάποιοι που τους ξεχωρίζω για πολλούς λόγους αλλά νομίζω ότι θα μακρηγορήσω αν τους αναφέρω. Εκτός από την Βαρβάρα Μπότσαρη που είναι ένα μεγάλο σχολείο, φυσικά τον εξαίρετο καθηγητή ΣΕΦΑΑ Βασίλη Λάντζο. Αγαπώ πολύ τους συναδέλφους μου τον Γιώργο και τον Φώτη Βελισσαρόπουλο τους αισθάνομαι σαν τα μεγάλα μου αδέρφια σε αυτό τον χώρο. Την Μαρίνα Χριστοφάκη και την Ελένη Σπαθιά 2 γυναίκες επίσης σχολεία μοναδικά σε αυτό που κάνουν καθώς και τον Δημήτρη Τσοκάνη & Βασιλική Πετράκη.
9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Στην παρούσα φάση και λόγω της κατάστασης που ταλανίζει τον κόσμο και τη χώρα μας με αφορμή την πανδημία ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και ολοκληρωμένο από κάθε άποψη αφού είχα δίπλα αναντίρρητα σπουδαίους συντελεστές ήταν η παράσταση τα «ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» σε παραγωγή της «Παραδοσιακής Φλόγας» που το αναβάλαμε για το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό των θεάτρων και του χορού γενικότερα που μας στεναχώρησε η αναβολή του. Αλλά είπαμε ότι προέχει η υγεία και οι νόμοι του κράτους.
10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Έχω πολλά σχέδια στο τραπέζι έτοιμα για υλοποίηση, δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποια από αυτά γιατί έτσι κι αλλιώς όταν συμβούν και ανακοινωθούν θα το καταλάβετε θα γίνουν γνωστά σε όλους εφόσον μια παρέα είμαστε.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Στους μικρούς μου μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φυσικά και δίνω συμβουλές που αφορούν τον χορό και όλο αυτό που λέμε παραδοσιακή κοινωνία. Σε απλές λέξεις οι συμβουλές για μαθητές είναι:
Αγάπη
Όρεξη
Ζήλος
Προσπάθεια
Μεράκι
Συναγωνισμός
Ομαδικότητα
Υπομονή
Προσαρμοστικότητα
Περηφάνια
Είμαι πολύ μικρός όμως για να δώσω εγώ συμβουλές σε ενήλικους ή σε συναδέλφους που ξεκινούν τώρα να ασχολούνται με τον χώρο μας. Ενώ μου αρέσει πάρα πολύ να με συμβουλεύουν και να με καθοδηγούν οι δάσκαλοί μου έμπειροι στο χώρο, δεν μου αρέσει να δίνω εγώ συμβουλές ακόμα σε κάποιους που ξεκινούν τώρα. Άλλωστε κι εγώ νέος είμαι οπότε συμβουλές καλό είναι να δίνουν άνθρωποι με πολύ εμπειρία στο χώρο που αυτό αυτόματα μεταφράζεται να έχει μια 20ετία τουλάχιστον ενεργής παρουσίας στο χώρο.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Θοδωρή Μπότσαρη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή, δύναμη και κάθε επιτυχία τόσο στην οικογένεια του όσο και στην 2η οικογένεια του την “Παραδοσιακή Φλόγα”.