Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στον Βόλο Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας. Η καταγωγή της οικογένειας του είναι από την Βόρεια Θράκη (Ανατολική Ρωμυλία). Είναι πτυχιούχος φυσικής αγωγής και αθλητισμού με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τα χειμερινά σπορ. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία, ενώ είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει με πάθος το έργο του πατέρα του και ασχολείται με καταγραφές , έρευνες και πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του “Ποιος είναι ο …… Δήμος Πραντσίδης“.
(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Ναι. Νομίζω είναι αρκετά αυτά που θέλω να κάνω και ακόμα δεν υλοποίησα. Κάποια από αυτά είναι μία παράσταση αφιερωμένη σε σημαντικά πρόσωπα που καθόρισαν την διδασκαλία του παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα και η οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια ενός πανθρακικού ανταμώματος με τη συνεργασία όλων των Θρακικών ομοσπονδιών.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Θα ήθελα να ταξιδέψω στο Θιβέτ, που αποτελεί πλέον κομμάτι της Κίνας. Είναι από τους τόπους που με ελκύουν και με μαγεύουν για τον πολιτισμό τους σε συνδυασμό με τα ψηλά βουνά, που είναι η άλλη μου μεγάλη αγάπη.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα θα άλλαζα τη προχειρότητα, τον εγωκεντρισμό και την μιζέρια. Είναι καιρός πλέον να ορθώσουμε το ανάστημά μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να κοιτάξουμε πιο μακριά βάζοντας καλύτερες βάσεις. Να παραμερίσουμε το εγώ μας και με αισιοδοξία να δημιουργήσουμε καλύτερα πράγματα. Να σκύψουμε πάνω από τους συνανθρώπους μας και πέρα από τα χέρια, να ενώσουμε τις καρδιές μας.
Κάτι λίγο πιο lifestyle
4. Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Όταν ξυπνώ πρώτα θα ρίξω μια ματιά στις δυο μου κόρες. Θα ανοίξω τα παντζούρια να μπει φώς και θα ετοιμάσω ένα καλό πρωινό.
5. Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Πριν κοιμηθώ θα ακούσω λίγη μουσική και πολλές φορές αν πετύχω κάτι ενδιαφέρον, αυτό θα με συνεπάρει και θα ξενυχτήσω.
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Έχω την αίσθηση ότι ξεκίνησε από την κοιλιά της μάνας μου. Κλωτσούσα σαν να χόρευα (αστειεύομαι). Στην πραγματικότητα δεν θυμάμαι πότε ακριβώς. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου χόρευα και έπαιζα κρουστά. Πιθανόν από την ηλικία των 8 η ενασχόληση αυτή να είχε πιο ενεργή μορφή.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η παράδοση ήταν τρόπος ζωής και καθημερινότητα. Τα ερεθίσματα από το περιβάλλον αλλά και τον τόπο που μεγάλωσα, το Αιγίνιο Πιερίας, με έσπρωξαν σε αυτό το μονοπάτι. Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο πατέρας μου που με μύησε στον κόσμο της παράδοσης και μου χάρισε μια ζωή γεμάτη με εικόνες, ήχους και εμπειρίες ανεξίτηλες.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Δύσκολη ερώτηση, καθώς υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι και περάν τούτου όλοι θεωρώ πως αξίζουν τον σεβασμό. Κυρίως όσοι αγωνίζονται να διατηρήσουν και να μεταδώσουν τα στοιχεία του πολιτισμού μας στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Εκείνον όμως που σέβομαι πολύ για το ήθος του και την πορεία του στον χώρο είναι τον πατέρα μου Ιωάννη Πραντσίδη.
9. Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Στην παρούσα φάση ασχολούμαι με εκδηλώσεις που αφορούν την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δυτικής Θράκης στον εθνικό κορμό. Μια μεγάλη συνάντηση με τη μορφή Θρακικού πανηγυριού στην Θεσσαλονίκη και ίσως, αν όλα πάνε καλά, μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με αντίστοιχο αφιέρωμα.
10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Τα μελλοντικά σχέδια πέρα από την περαιτέρω ανάπτυξη των συλλόγων μου (Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς, Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης και Ανατολική Ρωμυλία Αιγινίου) αφορούν την διοργάνωση δύο μεγάλων θεματικών παραστάσεων με την εμπλοκή φορέων και συλλόγων που συνεργάζομαι, την έκδοση μιας λαογραφικής συλλογής για τη Βόρεια Θράκη και την ψηφιοποίηση του αρχείου του πατέρα μου που περιλαμβάνει καταγραφές και οπτικοακουστικό υλικό από το 1975 μέχρι και σήμερα.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Καθώς πολλοί νέοι εμπλέκονται με τον παραδοσιακό πολιτισμό και αυτό είναι θετικό, θα συμβούλευα η προσέγγιση να γίνεται με ήθος και σεβασμό. Σεβασμό στις αρχές και τις αξίες που διέπουν τον πολιτισμό αυτό και στους ανθρώπους φορείς της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Να προσεγγίσει την παράδοση με αγάπη, να αφήσει να μιλήσει μέσα του και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον χρόνο. Είναι ένας υπέροχος κόσμος και δεν δικαιούμαστε να τον αλλοιώσουμε.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Πραντσίδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη ώστε να συνεχίσει το σημαντικό του έργο και ειδικά όσον αφορά τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης.
Έτσι για να βλέπουν πόσο οι νέοι αγαπάμε και προσφέρουμε στον πολιτισμό της πατρίδας μας!!
Μπράβο Δήμο να έχεις υγεία και να κάνεις σε όλη σου τη ζωή αυτό που αγαπάς.
Από τον πατέρα σου πήρα καλές βάσεις για την παράδοση και τον Ευχαριστώ πολύ.
Μπράβο Δήμο, καλά και σωστά τα είπες. Συμφωνώ απόλυτα.Ελπίζω καμιά φορά να έρθεις στη Γενεύη να μας κάνει σεμινάριο.