ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που, σπουδάζει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, αλλά παρά των σπουδών του, βρίσκει χρόνο και μελετά όσο μπορεί την γκάιντα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Θα ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Η Ελλάδα μας γεμάτη ομορφιές.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Θα ήθελα πάρα πολύ να ταξιδέψω στην Αυστραλία.


3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Θα έβαζα ανθρώπους να αγαπάνε αυτή τη χώρα γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σήμερα.

  Κάτι λίγο πιο lifestyle

4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Πλένομαι, βουρτσίζω δόντια και βλέπω τα μηνύματα στο e-mail μου.

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;


Να ακούσω συνήθως κάποιο αγαπημένο μου τραγούδι είτε παραδοσιακό είτε ελληνικό.

  Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Η ενασχόληση μου με την παράδοση ξεκίνησε χορευτικά το 2010 και με την γκαιντα το 2014.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Όλα άρχισαν μετά το Πάσχα, στη Βέροια. Μία μέρα λοιπόν ο παππούς μου που ήτανε ίδια ηλικία με τον Σβαρνογιαννης τον γκαϊτατζή του Δασκιου, μου είπε το καλοκαίρι που θα ανέβουμε στο χωριό να πει τον Σβαρνογιαννη να μου φτιάξει μία γκάιντα. Εγώ αρχικά του είπα τι να την κάνω και μου είπε ας βρίσκεται δεν πειράζει. Εγώ από κείνη τη στιγμή το είχα στο μυαλό μου. Περνώντας περνώντας ο καιρός έφτασε η εξεταστική μου όπου μετά το τέλος της θα πηγαίναμε στο χωριό. Μία Κυριακή λοιπόν ενώ την επόμενη μέρα έδινα μάθημα μπαίνει ο παππούς μου μες στο σπίτι. Κάθεται στο τραπέζι και τον βλέπουμε ότι είναι στεναχωρημένος. Τον ρωτάμε τι έχει γίνει και μας λέει χαρακτηριστικά ‘ χάσαμε την γκάιντα του Δασκιου ‘ . Εγώ σηκώθηκα κατευθείαν πάνω άφησε το φαγητό μου και πήρα τηλέφωνο στο φίλο μου το Δημήτρη στο Δάσκιο. Μιλώντας μαζί του έμαθα ότι αυτοκτόνησε. Με πείραξε τόσο πολύ σαν να ήταν δικός μου άνθρωπος. Από κείνη τη στιγμή κάτι πέρασε μέσα μου ότι κάτι θα μου λείψει κάτι θα χαθεί. Την επόμενη μέρα καθώς τελείωσε το μάθημα που έδινα ανέβηκα με τον πατέρα μου στο χωριό για την κηδεία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι είχε πάρα πάρα πολύ κόσμο, τον πήγαμε με τα πόδια στα μνήματα και θυμάμαι ότι ο γιος του έπαιξε με την Γκάιντα τελευταία φορά πάνω από τον πατέρα του. Ήταν τόσο συγκινητικό που το θυμάμαι και ανατριχιάζω. Από εκείνη τη στιγμή κάτι άλλαξε μέσα μου. Από τότε είχα στο μυαλό μου ότι τα πρώτα μου χρήματα θα τα δώσω για να πάρω μία γκάιντα. Έτσι και έγινε τον Φεβρουάριο του 2014 πήρα την πρώτη μου γκάιντα και ξεκίνησα σιγά-σιγά.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Σέβομαι πάρα πολύ όλους τους μουσικούς ανεξαιρέτως οργάνου. Για το είδος μου, την γκάιντα, σέβομαι τον Γιάννη τον Κουμή από την Κομοτηνή όπου με το ταλέντο του και με τη δημιουργικότητά του είναι μοναδικός.

9. Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Στην παρούσα φάση εν μεσω κορονοιου έχω ξεκινήσει την δημιουργία του πρώτου μου cd. Ήταν ένα όνειρο μου που πραγματοποιείται.

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Δουλεύω καθημερινά πάνω στην γκάιντα και στα τραγούδια του τόπου μου των Ημαθιωτικων Πιερίων. Στόχος μου είναι να μελοποιήσω όσα περισσότερα τραγούδια των Πιερίων μπορώ και να τα προβάλλω στον κόσμο με σκοπό την διάσωση τους.


10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

Η δικιά μου συμβουλή είναι: αγαπήστε αυτό που κάνετε για να σας αγαπήσει και αυτό. Ποτέ μην μπείτε τα παρατάω, γιατί αυτό είναι το μόνο εύκολο. Προσπαθήστε να τα καταφέρετε. Με μεράκι και υπομονή θα γίνουν όλα όπως τα σκέφτεστε.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχόμαστε στο Τσιγγενόπουλο Δημήτριο καλή επιτυχία στο έργο και να συνεχίζει να δίνει ζωή σε αυτό το αρχαίο όργανο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΓΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ”

  1. Καλησπέρα. Είμαι μουσικός και οργανοπαίκτης γκάιντας επίσης. Θα ήθελα το τηλέφωνο του Δημήτρη Τσιγγενόπουλου. Το έχασα και δεν μπορώ να το βρω. Ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *