Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που κατάγεται από την Ελιά του Βορείου Έβρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής και έχει εργαστεί ως πρακτικά ενασκούμενος στο «Αρχείο – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» και συγκεκριμένα στα πλαίσια της εκπομπής «Ο τόπος και το τραγούδι του», της ΕΤ-3. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Δημήτρης Σπανός».
(Πατήστε εδώ για να δείτε βιογραφικό)
Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Ναι, θέλω να κάνω ακόμη αρκετά πράγματα. Θα ήθελα να συμβάλλω στην πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων, που να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης σε όλες τις εκφάνσεις του, τραγούδια, χοροί, δρώμενα κ.ά., «ανασυγκροτώντας» κατά τον τρόπο αυτό την «ιστορική Θράκη», που αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με την παράδοση της Θράκης, αλλά και ευρύτερα.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Αν και έχω πάει σε κάποιες πόλεις της, θα ήθελα να ταξιδέψω σε περισσότερα μέρη της Ιταλίας, έχοντας το χρόνο να δω και να γνωρίσω καλύτερα τα ιστορικά μνημεία της χώρας, από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Αρκετές είναι οι αλλαγές που θα ήθελα να γίνουν στην Ελλάδα. Θα έκανα αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης, ώστε να αποκτά κανείς πιο σφαιρική γνώση της πραγματικότητας, για να υπάρχει ευρύτερη κατανόηση των όποιων φαινομένων. Κάτι πιο απλό που θα ήθελα, είναι να γίνουν οι πόλεις και τα χωριά – μια γειτονιά, όπως ήταν τα παλιότερα χρόνια, αναζητώντας έτσι αξίες σε απλά και καθημερινά πράγματα.
Κάτι λίγο πιο lifestyle
4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;
Μόλις ξυπνάω, ασχολούμαι με το γιο μου, διαβάζω κάτι που συνήθως θα ήθελα από την προηγούμενη μέρα και ακούω μουσική.
5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Τις περισσότερες φορές είτε διαβάζω κάποιο βιβλίο, είτε διαβάζω διάφορα πράγματα στο διαδίκτυο.
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Η παράδοση μου αρέσει από πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, καθώς ενθουσιαζόμουν με τα παραδοσιακά τραγούδια που θα άκουγα στο ραδιόφωνο ή θα έβλεπα στην τηλεόραση, ιδιαίτερα αν ήταν Θρακιώτικα. Πιο ενεργά άρχισα να ασχολούμαι στα εφηβικά μου χρόνια που άρχισα να μαθαίνω ούτι, έχοντας ως στόχο να σπουδάσω σε κάποιο τομέα που να έχει σχέση με την παράδοση και το πέτυχα, φοιτώντας στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Μεγάλωσα στο χωριό Ελιά Τριγώνου Ορεστιάδας και αισθάνομαι τυχερός που πρόλαβα να έχω εικόνες από το έθιμο του Μπέη τις Απόκριες, από το χοροστάσι μετά την Δεύτερη Ανάσταση την Κυριακή του Πάσχα στην εκκλησία, από γάμους στο χωριό μου ή και σε γειτονικά χωριά, όταν γίνονταν ακόμη τα γλέντια στις πλατείες, στις ταβέρνες, στα καφενεία κ.α. Έχω πολλές τέτοιες εικόνες από τη ζωή στο χωριό, όταν όλα αυτά λάμβαναν ακόμη χώρα, έστω και στην τελευταία ενεργή περίοδο τους. Με τα βιώματα αυτά από την παιδική ηλικία, βλέποντας παράλληλα να έχει γίνει μια στροφή προς την παράδοση και να υπάρχουν και άλλοι νέοι που να ασχολούνται με μουσικά όργανα κ.ά., ήταν εύκολο να ασχοληθώ με την παράδοση.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Πολλοί είναι εκείνοι τους οποίους σέβομαι για το έργο που άφησαν ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Σέβομαι ιδιαίτερα ανθρώπους που υπηρέτησαν την παράδοση διαχρονικά από τον τομέα του ο καθένας, είτε αυτό είναι τραγούδι, μουσική, χορός, συγγραφικό έργο, εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση κ.ά.
9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαι με αρκετά πράγματα. Ένα από τα πιο πρόσφατα είναι μια μουσική έκδοση του Νίκου Αγγούση που ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της Θράκης, για τις οποίες γίνεται λόγος, δίνοντας στοιχεία ιστορικά, πολιτισμικά, μουσικά κ.ά.
10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Ο άνθρωπος πολλές φορές ονειρεύεται και σχεδιάζει πράγματα για το μέλλον, που άλλες φορές γίνονται και άλλες φορές όχι, αξίζει όμως η θέληση και η προσπάθεια. Θα ήθελα να προσφέρω στην παραγωγή μουσικού, χορευτικού, ιστορικού υλικού και σε όποιο άλλο τομέα μπορώ, προσθέτοντας κάποιες επιπλέον «ψηφίδες», στο πολυπολιτισμικό «μωσαϊκό» της Θράκης.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Σήμερα η παράδοση είναι ένας χώρος με τον οποίο ασχολούνται πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα πολλοί νέοι. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να το κάνει με αγάπη, γιατί έχει πολλά όμορφα πράγματα να του προσφέρει και εξελίσσεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η αναζήτηση πτυχών του παραδοσιακού τρόπου έκφρασης, γνωρίζοντας αξιακούς κώδικες άλλων εποχών. Χρειάζεται σεβασμός στην προσφορά των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και επίγνωση του χώρου και του χρόνου στον οποίο έλαβαν χώρα γεγονότα που αφορούν την παράδοση. Στις μέρες μας πλέον, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες και είναι εύκολη η πρόσβαση, ακόμη και μέσω του διαδικτύου, σε πολλές πληροφορίες. Αυτό δεν συνέβαινε όλα τα χρόνια και οι παραδόσεις πολλών χωριών ήταν άγνωστες σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και στα γειτονικά χωριά, σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζει πως λίγα χρόνια πιο πριν, ο κόσμος δεν ασχολούνταν και τόσο ενεργά με την παράδοση, ούτε και βρίσκονταν στο επίκεντρο της αναζήτησης των νέων, όπως συμβαίνει στις μέρες μας. Έτσι, κάποιοι άνθρωποι κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες, για να φτάσουν σε εμάς όλα αυτά που ξέρουμε σήμερα για την παράδοση και πρέπει να αναγνωρίζουμε το έργο και την προσφορά τους.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Σπανό που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη στο έργο του.