ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΝΤΑΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που όμως αγαπά την παράδοση. Έχει πετύχει παρά του νεαρού της ηλικίας του πολλά και πιστεύουμε ότι θα πετύχει ακόμα πιο πολλά πράγματα ακόμα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΝΤΑΣ.

(Για να δείτε το βιογραφικό του πατήστε εδώ)

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Θα ήθελα πάρα πολύ να είχα συνεργαστεί και να παίξω με όλους τους παλιούς της μουσικής μας παράδοσης.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και προτιμώ να την ταξιδεύω! Σε χωριά, πόλεις και νησιά ανακαλύπτω μέρη, κουλτούρες, τοπικά προϊόντα και πολλά άλλα που δεν έχω ξαναδεί. Στο εξωτερικό θα ήθελα να πάω στην Αμερική μόνο και μόνο για να δω με τα μάτια αν ισχύουν όσα λένε όσοι έχουν πάει εκεί.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Τη νοοτροπία της αρπαχτής, τους κακούς πολιτικούς, τις μιζες, τηυ διαπλοκή και τον ωχαδερφισμό. Δε φταίνε για όλα οι άλλοι. Πρέπει κι εμείς να κουνήσουμε το χέρι μας να διορθώσουμε κάτι!

4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

Το πρώτο πράγμα είναι να φτιάξω ένα καφέ και πρωινό. Το δεύτερο να ενημερωθώ για το το τι συμβαίνει γύρω μας. Και τρίτον ξεκινάω να ασχολούμαι με ότι έχω να κάνω στη μέρα μου.

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Το τελευταίο πράγμα είναι να ακούσω τραγούδια από το κινητό μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Σαν υπνοπαιδεία!

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Με τη μουσική ασχολούμαι ενεργά από το 1993 όχι όμως με το παραδοσιακό τραγούδι αποκλειστικά. Το 2002 αγόρασα ένα ούτι και μελετούσα τραγούδια από τη Θράκη και αργότερα το 2012 ξεκίνησε η ενασχόληση μου με το λαούτο και με τη νησιωτική παράδοση.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Αρχικά οι γονείς μου! Ακούγαμε παραδοσιακά συνεχώς στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στα γλέντια, στο χωριό. Σχεδόν παντού!  Ο πατέρας μου από το Σουφλί της Θράκης και η μητέρα μου από Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα από τη Παραβόλα Αγρινίου. Τα περισσότερα τραγούδια είχαν μείνει μέσα μου χωρίς να το καταλάβω. Δεύτερον η γνωριμία μου με τον Νίκο Φάκαρο ο οποίος με ώθησε να μάθω λαούτο, να γίνουμε τακίμι και να μάθω νησιώτικα τραγούδια.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Είναι πολλοί! Τον Νίκο Φάκαρο γιατί ήταν ο εμπνευστής μου στο να μάθω λαούτο και μου άνοιξε νέους ορίζοντες, τον Νίκο Οικονομίδη για το μουσικό του ήθος και γιατί η μουσική του και ο τρόπος του με εκφράζει περισσότερο και τέλος τον δάσκαλο μου Χρήστο Ζώτο γιατί μου άνοιξε τα μάτια όχι μόνο στο λαούτο αλλά γενικά στη μουσική.

9. Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Αυτή τη περίοδο ηχογραφώ δικά μου τραγούδια (στίχους και μουσική) σε ένα project που λέγεται «Ημερολόγιο» στα οποία συμμετέχουν οι φίλοι και συνεργάτες μου από το σχήμα Musicaroi. Είναι τραγούδια που υπάρχουν από χρόνια πριν και σιγά σιγά θέλησα να κάνω τη σκέψη μου πράξη! Δεύτερον ένα project που τρέχει παράλληλα είναι το άλμπουμ των Μusicaroi «αγαπημένα τραγούδια της στεριάς και της θάλασσας».

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Τα σχέδια μου για το μέλλον τη συγκεκριμένη περίοδο είναι αβέβαια λόγω της κατάστασης με την πανδημία covid 19 που έχει φέρει πολλούς μουσικούς στην ανεργία με τα μέτρα που έχουν παρθεί. Παρόλαυτα θα συνεχίσω την ηχογράφηση  των τραγουδιών μου με την ελπίδα το καλοκαίρι του 2021 να είναι έτοιμα!

10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

Αρχικά καλό κουράγιο! Κατόπιν να μελετάει μουσική, να μάθει τις πρώτες εκτελέσεις και  να αγαπάει αυτό που κάνει!

Εκ την ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δημήτρη Ρέντα και του ευχόμαστε πολλές ακόμα επιτυχίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *