ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που ασχολείται με την Ποντιακή μουσική. Άρχισε τα μαθήματα Ποντιακής λύρας στα δώδεκα του χρόνια με δάσκαλο τον Μιχάλη Καλιοτζίδη. Είναι κάτοχος πτυχίου αρμονίας και σπουδάζει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου με ειδίκευση στο βιολί. Επίσης διδάσκει Ποντιακή λύρα σε διάφορα Ωδεία και σε σχολεία ανά την Ελλάδα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο… Δημήτρης Ξενιτόπουλος».

(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Αυτό που θα ήθελα να πραγματοποιήσω είναι ακόμα περισσότερες συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς και τραγουδιστές κάνοντας καινούργια πράγματα τα οποία θα έχουν να προσφέρουν στην μουσική μας παράδοση.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και στην Ευρώπη και στην Αμερική και στην Ρωσία και στον Καναδά και στην Αυστραλία δόξα τω Θεώ η δουλειά μας θεωρώ πως είναι ευλογημένη εκεί που δεν έχω πάει και θέλω να πάω είναι Ιαπωνία.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην Ελλάδα αυτό θα ήταν την νοοτροπία των ανθρώπων  καθώς και την παιδεία στην χώρα .Διότι θεωρώ ότι είναι η βάση για να πετύχουμε καλύτερα πράγματα.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Απλά τα πράγματα που κάνω όταν ξυπνάω είναι να πιω τον καφέ μου να ασχοληθώ με τα social media και αργότερα να αρχίσω  τα μαθήματα τα οποία έχω να κάνω μέσα στην ημέρα. Όσον αφορά όλα αυτά το επαγγελματικό κομμάτι έτσι διότι πριν κάνω οτιδήποτε άλλο όταν ξυπνήσω είναι να παίξω με το γιο μου.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Κάθε μέρα πριν κοιμηθώ αυτό που κάνω είναι να σκέφτομαι το τι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας την πήγε καλά και τι πήγε στραβά ότι πήγε στραβά να το διορθώσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η ενασχόλησή μου με την παράδοση ξεκίνησε όταν ήμουν 12 χρονών στην αρχή μαθαίνοντας λύρα και μετέπειτα ενσωματώθηκα στο σύλλογο των άκριτών του Πόντου Σταυρούπολη και ειδικότερα στα χορευτικά τμήματα παίζοντας λύρα εκεί.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με την ποντιακή παράδοση γενικά με τη μουσική ήταν το να βλέπω νέα παιδιά στην ηλικία μου να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο παραδοσιακό ειδικότερα αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησα και εγώ.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Οι συνάδελφοι οι οποίοι σέβομαι είναι πάρα πολλοί  και τους σέβομαι και τους εκτιμώ και μαθαίνω πάρα μα πάρα πολλά πράγματα από αυτούς είτε έχει να κάνει με το μουσικό κομμάτι  είτε με τον τρόπο τον οποίο σκεφτόμαστε μέσα σε αυτή τη δουλειά.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην φάση των ηχογραφήσεων με διάφορους τραγουδιστές ολοκληρώνω την δισκογραφική δουλειά στην οποία έχω μουσική επιμέλεια και την σύνδεση των κομματιών του Κώστα Καλούση και ετοιμάζω όπως προείπα καινούρια τραγούδια με τον Δημήτρη Καρασαββίδη καθώς και με άλλους συνεργάτες τραγουδιστές και μουσικούς.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Να σας πω την αλήθεια δεν θέλω να κάνω σχέδια μακροπρόθεσμα, διότι νομίζω ότι δεν είναι και το πλέον κατάλληλο για αυτή τη δουλειά. Πηγαίνω βήμα βήμα, κάνω πράγματα συνεχώς, αλλά δεν θέλω να σχεδιάζω πράγματα για το μακρινό, ας πούμε, μέλλον. Πολλά πράγματα έχω στο μυαλό μου τα οποία θέλω να πραγματοποιήσω στη δουλειά, μου ελπίζω οι συνθήκες να είναι κατάλληλες και να μπορέσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Αυτό που θα συμβούλευα σε ένα νέο ο όποιος θέλει να μπει μέσα σ’ αυτό το χώρο, είναι ότι πρέπει να έχει αγάπη γι’ αυτό που κάνει να έχει μεγάλη υπομονή και επιμονή, διότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος, έχει αρκετές δυσκολίες τις οποίες όμως θα μπορέσει να ξεπεράσει με την ανάλογη προσοχή. Αυτό που θέλω να εστιάσω, είναι ότι, προτείνω σε όλους τους νέους ανθρώπους προτεραιότητα τους είναι να σπουδάσουν και μάλιστα κάτι το οποίο φυσικά αγαπάνε και κάτι το οποίο θα τους προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Ξενιτόπουλοπου μας παραχώρησε την συνέντευξη. Πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα την εκτιμήσουν. Ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υγεία, υπομονή, επιμονή, δύναμη στον ίδιο και στην οικογένεια του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *