ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που κατάγεται από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου. Έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την μελέτη, καταγραφή των χωρών και των ηθών του Έβρου. Επίσης ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων με θέμα την θρακιώτικη φορεσιά. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Γιώργος Τοπαλίδης».

(Πατήστε εδώ για να δείτε βιογραφικό)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Έχω πολλά ακόμη όνειρα που δεν έχω πραγματοποιήσει αλλά τα πιάνω ένα ένα. Αυτήν τη στιγμή ασχολούμαι με το σχολείο του Κουφόβουννου το οποίο έχω σκοπό να το κάνω μουσείο φορεσιάς και όχι μόνο. Σκοπός μου είναι να γίνει ένα πολιτιστικό μονοπάτι που θα αρχίζει από την Αλεξανδρούπολη και θα απλώνεται σε όλο το βόρειο Έβρο. Ένας σταθμός θα είναι και στο Κουφόβουνο. Υπάρχει τόσος πλούτος σε παράδοση και ιστορία επάνω στην περιοχή μας (βέβαια μόνο αυτό μας έχει μείνει) που μένει ανεκμετάλλευτος.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Στην Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία σε χώρες γενικά όπου υπάρχουν Έλληνες

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Τον Έλληνα, να σέβεται περισσότερο και να μην κατακρίνει από τον καναπέ τους ανθρώπους, οι οποίοι δούλεψαν πιο παλιά από αυτόν και έχουν αφήσει ένα λιθαράκι με ότι λάθος και να έχουν κάνει. Τίποτε άλλο γιατί ο Έλληνας είναι φιλότιμος και έχει πολλές δυνατότητες.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Όταν ξυπνήσω θα πλυθώ θα φιλήσω τα παιδιά μου και τέλος θα προσευχηθώ που ξύπνησα γέρος εγώ και η οικογένειά μου

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Θα προσευχηθώ για να ξυπνήσουμε όλοι την άλλη μέρα γεροί.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Από πολύ μικρός δεν θυμάμαι τον εαυτό μου χωρίς την ενασχόληση μου με την παράδοση. Όσο μεγάλωνα τόσο και πιο ενεργά λειτουργούσα.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Κοίταξε η παράδοση είναι μαγεία, σε αυτόν το χώρο όλο ανακαλύπτεις ,εκεί που λες ότι όλα αυτά που γνώριζες ήταν όλα σωστά εκεί έρχεται μία άλλη έρευνα δικιά σου ή αλλού και καταλαβαίνεις πως είχες πολύ μεγάλο λάθος. Εκεί που έρχεται η σκέψη να τα παρατήσεις, έχεις κουραστεί, εκεί αμέσως κάτι μέσα σου λέει  «Όχι, μπορείς να δώσεις ακόμη περισσότερα». Τέλος να σας πω, πως πολύ σημαντικό για εμένα ήταν και το οικονομικό. Εάν δεν έπαιρνα αμοιβή παλιά ώς δάσκαλος χορού νομίζω πως δεν θα είχα πραγματοποιήσει όλα αυτά τα όνειρα μου. Αυτά τα όνειρα που αρκετοί αγκάλιασαν, άρα γίνανε και δικά τους.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Αρκετούς μπορώ να σου πω και πολλούς. Μα σε αυτόν το χώρο εάν δεν σέβεσαι το συνάδελφό σου, όποιος και να είναι αυτός δεν κάνεις τίποτα. Από τους περισσότερους κάτι έχεις πάρει.  Έξι άνθρωποι όμως θα αναφέρω από τους οποίους πήρα αρκετά πολεμοφόδια επάνω σε αυτό που ασχολούμαι. Πρώτα θα ξεκινήσω από τους Εβρίτες το Δημήτρη Βραχιόλογλου, τον Λυγούδη Πασχάλη και τον Γιώργο Ζιώγα. Τον Χρήστο Θεολόγο με τον οποίο δούλεψα πάνω σε μία παράσταση και ήμουν αρκετά τυχερός και τέλος τον αγαπητό Γιώργη Μελίκη. Βέβαια όλοι οι παραπάνω για εμένα ήταν μεγάλοι δάσκαλοι που ο καθένας από την μεριά του με βοήθησε πολύ σε αυτό που έχω κάνει έως τώρα.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Το μόνο που με απασχολεί την παρούσα στιγμή είναι να τελειώσω το μουσείο που ετοιμάζουμε με τον Σύλλογο «Το Κάστρο» και τους κατοίκους του χωριού Κουφόβουνου.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

                        α.         Να τελειώσει το μουσείο φορεσιάς στο Κουφόβουνο και να μπορούν οι ομάδες από όλη την Ελλάδα να φιλοξενούνται και να διασκεδάζουμε όλοι μαζί.

                        β.         Θα πρέπει να διορθώσω ότι λάθος έκανα σε ότι έχω επιμεληθεί εγώ προσωπικά

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Να σέβονται και να μην βιάζονται και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον καιρό και για αυτούς. Σας ευχαριστώ, είναι μεγάλη τιμή για μένα, καλή συνέχεια στο έργο σας.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Τοπαλίδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και δύναμη στο έργο του και σύντομα να ολοκληρώσει το μουσείο που ετοιμάζει.

1 σκέψη για το “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *