ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και κατάγεται από τον ακριτικό Έβρο. Μια περιοχή που δοκιμάζεται αρκετά αυτήν την περίοδο αλλά οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τα δύσκολα και ξέρουν να κρατάνε γερά το ηθικό τους και περισσεύει και για τις Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις που φυλάει τα σύνορά μας. Από μικρή ηλικία αγάπησε το θρακιώτικο τραγούδι και αποφάσισε να το υπηρετήσει. Επιθυμεί να κρατήσει το παλιό «χρώμα» στη μουσική του. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Γιώργος Συμεωνίδης».

            Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Είμαι νέος ορεξάτος και έχω να κάνω πολλά πράγματα στη ζωή μου γερός να είμαι. Δόξα τω Θεώ είμαι ζωηρό και δραστήριο άτομο και το μυαλό δε σταματά ποτέ.

Αυτό που θέλω να κάνω γιατί έχει χαθεί και πολλοί λίγοι μουσικοί το εκπροσωπούν σήμερα είναι ένα καθαρό Θρακιώτικο σχήμα και να δώσουμε στον κόσμο ξανά το “χρώμα” και το “ύφος” που χάθηκε.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Έχω ταξιδέψει παρά το νεαρό της ηλικίας μου σε κάμποσες χώρες. Στη Γερμανία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στην Τουρκία. Θέλω πολύ να πάω στην Αμερική και στην Κίνα. Πρόσφατα ήταν να πάω στο Πεκίνο για να παρουσιάζαμε την παράδοση της Θράκης και τα μνημεία της έτσι ώστε να γίνει πώλος έλξης του Τουρισμού η Θράκη, αλλά δυστυχώς ακυρώθηκαν όλα λόγω του Κορωνοιού.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Θα με κάνετε να ανοιχτώ πολύ. Χαχα! Έχουμε μια άσχημη κατάρα εμείς οι Έλληνες. Σε κάθε δυσκολία που περνά ο τόπος θα μας δεις ενωμένους και έτοιμους για όλα, αλλά πως γίνετε αυτό και σε λίγο χρονικό διάστημα τρωγόμαστε αναμεταξύ μας για τα πρωτεία και για το ποιός θα έχει εξουσία και να ξεχνάμε το συμφέρον του τόπου και να γίνετε ατομικό. Αυτό δεν ξέρω αν εγώ θα μπορούσα να το αλλάξω αυτό, αλλά θα ήθελα να μην υπάρχει.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

            Θα σηκωθώ θα πάρω το πρωινό μου. Θα μπω social media και μετά αν δεν έχω κάποια δουλειά αρχίζει η μελέτη.

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Κοιτάω τις τελευταίες εξελίξεις στα social media. Μ’ αρέσει να είμαι ενημερωμένος στο τι συμβαίνει γύρω μου.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Ξεκίνησα από πολύ μικρός 4-5 χρονών να τραγουδάω και να χορεύω δίπλα τις γυναίκες και τους άντρες του χωριού. Αλλά όταν ήμουν 11 το πήρα σοβαρά το πράμα. Άρχισα με τη Γκάιντα, Δάσκαλος μου ο Ιωάννης Πεχλιβανης. Μετά πήρα το Ούτι. Στην αρχή το μάθαινα μόνος μου αλλά ήθελα να έχω μια σωστή αρχή πάνω στο όργανο και επέλεξα να πάω στον Καρυοφύλλη Δοιτσίδη όπου αυτός μου έδωσε τα πρώτα μου πατήματα στο ούτι. Μετά έκατσα δίπλα στον Κώστα Λιγούδη όπου μου έμαθε πάρα πολλά πάνω στο τραγούδι και το πως να δουλεύω τη φωνή μου. Το τελευταίο καιρό έχει μπει πια δυναμικά στη ζωή μου το κλαρίνο. Ένα όργανο που μπορώ να κάνω πολλά με αυτό και το δουλεύω καθημερινά αλλά αν και ένα όργανο τόσο διαδεδομένο έχει χαθεί πια το “παλιό χρώμα” του πάνω στη Θρακιώτικη Μουσική και αυτό θέλω να διατηρήσω. Φυσικά, όχι μόνον στο κλαρίνο αλλά και σε όλο το σύνολο που εκπροσωπώ.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Βγαίνει από μέσα μου. Το λατρεύω αυτό το πράγμα. Είτε λέγεται τραγούδι, είτε μουσική, είτε χορός, είτε ήθη και έθιμα είναι πια ένα κομμάτι της ζωής μου αυτό.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Όλους τους σέβομαι, όλους τους αγαπώ και σε όλους εύχομαι να δουλεύουν και να προοδεύουν. Βέβαια οι αδυναμίες δεν κρύβονται τους παλιούς μουσικούς τους σέβομαι παραπάνω!

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Πολλά κάνω Δόξα τω Θεώ. Αυτό που κάνω τελευταία είναι το να συλλέγω παλιά πράγματα. Είτε τραγούδι, είτε σκεύος, είτε φορεσιά.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Βρίσκομαι σε έναν ευλογημένο τόπο, τον Έβρο. Ο Έβρος είναι η πηγή στην Θρακιώτικη Μουσικοχορευτική παράδοση και δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας αυτό. Αυτό που θέλω είναι από τώρα να διασώσω σιγά σιγά κάποια πράγματα και μετά από χρόνια να τα διαδώσω και εγώ μετά με τη σειρά μου. Ο κόσμος το ξέχασε αυτό το “παλιό χρώμα” που λέω τα τελευταία χρόνια μπήκαν λίγο τα πράγματα πάλι σε σωστή τροχιά.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Ότι και να κάνει, το Α και το Ω του να είναι οι παλιοί. Διότι η παράδοση τι είναι; Είναι μια πύρινη φλόγα από γενιά σε γενιά. Και δεν έχει κανένας το δικαίωμα τα σβήσει αυτή τη φλόγα.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Συμεωνίδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη.

3 σκέψεις στο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ”

  1. Κατσίπης Παναγιώτης

    !!! Ο πολύ καλός μου φίλος μουσικός παραδοσιακός καλλιτέχνης Γιώργος Συμεονίδης αξίζει πολλά συγχαρητήρια για την αγάπη του στην παραδοσιακή μουσική στα ηθη και τα έθιμα του τόπου του και όχι μόνο.Ευχομαι οι αγώνες που εχει κάνει για να φτάσει σε αυτό το επιπεδο να μεγαλουργήσει και το εργο του να λάμψη στις νεότερες γενιές.
    Με πολύ εκτίμηση & αγάπη ο πολύ καλός σου φίλος βιολίστας παραδοσιακής μουσικής Κατσίπης Παναγιώτης.
    Πολλά συγχαρητήρια διότι φιλε αγαπημένε Γιώργο μου το αξίζεις. !!! Η Παναγιά μαζί σου !!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *