Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που έχει καταγωγή από τη Δράμα. Συμμετέχει στα Αναστενάρια. Παίζει λύρα Θράκης και Δράμας ενώ είναι και οργανοποιός. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Γιώργος Μαυρίδης».
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Θα ήθελα να ασχοληθώ σε μεγαλύτερο βαθμό με την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και φιλοσοφία καθώς και την μελέτη της ιστορίας μας σε μεγαλύτερο βάθος. Ασχολούμαι και τώρα απλώς όχι στον χρόνο που θα ήθελα ή επιβάλλουν οι καταστάσεις.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Αυτή την στιγμή θα προτιμούσα να γυρίσω την Ελλάδα από άκρη σ’ άκρη. Βρέθηκα και στην Αγγλία για 3 χρόνια και δεν ξετρελάθηκα. Ίσως στην Ιαπωνία να ήθελα να πάω για να δω από κοντά έναν διαφορετικό λαό από εμάς.
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα
Θα άλλαζα την παιδεία, προωθώντας την καλλιέργεια της κριτικής ελεύθερης σκέψης και όσον αφορά την πολιτική θα έκανα μεταρρυθμίσεις για να δούμε επιτέλους την δημοκρατία σε πράξη.
4. Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Συνήθως φτιάχνω καφέ και είτε θα ακούσω μουσική, είτε θα διαβάσω κάποιο βιβλίο ή θα παίξω μουσική στην λύρα. Από εκεί και πέρα αναλόγως τις εργασίες μου μάλλον 9 στις 10 βρίσκομαι στο εργαστήρι όπου κατασκευάζω λύρες ακούγοντας μουσική από όλη την Ελλάδα.
5. Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Το τελευταίο πράγμα είναι να διαβάσω κάποιο βιβλίο ή να ακούσω μουσική. Πάρα πολλές φορές όμως την περνάω στο διαδίκτυο ψάχνοντας πληροφορίες για θέματα που με ενδιαφέρουν. Επίσης όταν πέφτω στο κρεβάτι σκέφτομαι πώς ήταν η μέρα μου, τι θα κάνω την επόμενη. Προσεύχομαι στον Θεό και αποκοιμιέμαι.
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Ξεκίνησε τον Μάιο του 2011 όταν πήγα στην Μαυρολεύκη Δράμας να παρακολουθήσω το έθιμο των Αναστεναρίων. Είχα συγκλονιστεί και κάτι χτύπησε βαθιά μέσα μου, ξύπνησε κάποια ρίζα. Μετά από μερικούς μήνες, τον Αύγουστο 2011 βρέθηκα με μια λύρα Μακεδονίας στα χέρια μου και ξεκίνησα να παιδεύομαι πάνω στο όργανο. Από εκεί και πέρα κάθε μέρα είτε παίζοντας, είτε ψάχνοντας τραγούδια ασχολούμαι ενεργά με την παραδοσιακή μουσική.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Κάτι ξύπνησε μέσα μου από την συμμετοχή στα Αναστενάρια. Αυτό ήταν αρκετά βαθύ και το ακολούθησα. Από εκεί και πέρα κάθε μέρα ξετυλίγω το νήμα που με συνδέει με τους προγόνους μου και μου δείχνει την τεράστια ευθύνη για το τι θα αφήσω στους απογόνους μου. Αυτή η δύναμη και αμεσότητα της παραδοσιακής μουσικής καθώς και η ενεργή συμμετοχή του κόσμου με οδηγεί να συνεχίσω. Όλοι μαζί συμμετέχουμε ως κοινωνοί σε κάτι που γίνεται εκείνη την στιγμή. Αυτό είναι που μου λείπει και αυτή την περίοδο της καραντίνας. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά ψηφιακή πλατφόρμα. Ναι θα μπορούσα να ανεβάσω τραγούδια και γλέντι ολόκληρο για κατανάλωση από τον κόσμο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο κόσμος είναι σε κατάσταση παθητικής κατανάλωσης και όχι ενεργής συμμετοχής.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Πάρα πολλούς σέβομαι, ειδικά όσους είναι ειλικρινείς στο έργο τους. Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Γιάννης Κλαδάκης από την Ρόδο.
9. Με ποιά πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Πρόσφατα τελείωσα την κατασκευή ενός μουσικού οργάνου με την ονομασία “Πυθαγόρειοπολύχορδο”. Είναι κάτι που είχα στα σχέδια εδώ και 3 χρόνια και κατάφερα να το ολοκληρώσω πριν μερικές εβδομάδες. Είναι γνωστό στο εξωτερικό ώς Πυθαγόρειο μονόχορδο αλλά το όνομα είναι λάθος μιας και φέρει πέραν της μίας χορδής. Είναι όργανο που παράγει συντονισμό σε μια συγκεκριμένη συχνότητα ή νότα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαλογισμό, χαλάρωση και ηχοθεραπεία, για ανάγνωση κειμένων ή πρόβες σε θεατρικές παραγωγές κτλ. Σύντομα θα το παρουσιάσω και στο διαδίκτυο με φωτογραφίες και κάποιο βίντεο ή ηχητικό δείγμα.
10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Προς το παρόν όπως και όλος ο κόσμος είμαι σε αναμονή των εξελίξεων. Πιστεύω ότι όταν τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση με τον εγκλεισμό των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα βγούμε σε μια οικονομική και κοινωνική κατάσταση τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς τα σχέδια μου θα αναπροσαρμοστούν με τα δεδομένα εκείνης της πραγματικότητας.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Να μελετάει πολλές ώρες. Αλλά να φροντίσει η μελέτη να μην είναι μονοδιάστατη και να ασχοληθεί με την φιλοσοφία, την ιστορία, την πολιτική και την δικαιοσύνη. Να αναπτύξει κριτική σκέψη, αναλυτική και συνθετική ικανότητα. Να αναζητήσει την αρμονία πέρα από αυτήν που αναζητούμε μεταξύ των χορδών ενός οργάνου.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Μαυρίδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε υπομονή και καλή δύναμη στο σημαντικό έργο που επιτελεί.