Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Κοζάνη, μεγάλωσε στην Αθήνα και το μουσικό του ταξίδι με συνοδεία το βιολί ξεκίνησε από την ηλικία των 6 ετών. Έκτοτε έχει κάνει διάφορες σπουδές γύρω από το αγαπημένο του μουσικό όργανο, έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη μουσικής και έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Γιώργος Κώτσικας».
(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)
Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Πολλά! Είμαι πολύ μικρός για να έχω πραγματοποιήσει όλα μου τα όνειρα. Βραχυπρόθεσμα, θα ήθελα μέσα στην επόμενη χρονιά να κυκλοφορήσω έναν προσωπικό δίσκο. Μεσοπρόθεσμα να μπορέσω να φέρω ακόμη περισσότερους νέους ανθρώπους σε επαφή με τον πλούτο της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Έχω δύο – τρείς! Το ταξίδι των ονείρων μου είναι στην Ιαπωνία και μετά ακολουθεί η Κούβα και η Νέα Υόρκη!
3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη ομορφιές οπότε τα φυσικά της τοπία και τον καιρό της δεν τα αλλάζω με τίποτα. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα ήθελα ένα πιο οργανωμένο και φιλικό προς τον πολίτη κράτος και μια κοινωνία που να εκτιμάει λίγο περισσότερο τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να ασχοληθεί κάποιος επαγγελματικά με την τέχνη.
Κάτι λίγο πιο lifestyle
4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
Το πρώτο και βασικότερο είναι να φτιάξω καφέ! Μετά, βάζω μουσική και χαζεύω λίγο στα social media.
5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Συνήθως, βλέπω κάποια κωμική σειρά για να χαλαρώσω.
Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά
6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι κάποια φάση της ζωής μου που να μην ασχολούμαι με την παράδοση. Από τις πρώτες μου αναμνήσεις είναι το να τρέχω και να μπλέκομαι στα πόδια του πατέρα μου την ώρα που παίζει κλαρίνο. Από τα έξι μου χρόνια έπιασα και το βιολί κι από τότε, ευτυχώς, αυτό το όμορφο ταξίδι συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.
7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Η ενασχόληση μου με την παράδοση ήταν σχεδόν νομοτελειακή αν σκεφτεί κανείς το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσα. Παρόλα αυτά η στιγμή που αποφάσισα ότι αυτό θέλω να κάνω επαγγελματικά ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν με κάνει πιο χαρούμενο από το να παίζω μουσική και να “γλεντάω” τον κόσμο.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Είναι πολλοί οι αξιόλογοι συνάδελφοι και σίγουρα θα ξεχνούσα κάποιον άμα τους ανέφερα. Προσωπικά, πιο πολύ από οποιονδήποτε, με έχει επηρεάσει ο πατέρας μου από τον οποίο έμαθα πάνω από όλα να αντιμετωπίζω με ήθος και σεβασμό όλες τις τελετουργίες της παραδοσιακής μουσικής. Ο άλλος άνθρωπος που άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι πάνω μου είναι φυσικά ο πρώτος μου δάσκαλος στο παραδοσιακό βιολί, ο Στάθης ο Κουκουλάρης, ο οποίος αποτελεί ακόμη και σήμερα το πρότυπο μου.
9. Με ποια πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Έχω ξεκινήσει σιγά-σιγά να ηχογραφώ κάποια κομμάτια για τον προσωπικό μου δίσκο ενώ ολοκληρώνεται και το mastering του δίσκου του Yiannis Papadopoulos Jazz Trio όπου συμμετείχα με κουαρτέτο εγχόρδων. Παράλληλα, προχωράω και την έρευνα που ξεκίνησα στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών μου σπουδών για τις διαφορετικές όψεις του στεριανού βιολιού.
10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Στα σχέδια μου είναι να βελτιώνομαι συνέχεια σαν μουσικός και να διευρύνω τις θεωρητικές μου γνώσεις γύρω από τη μουσική μας παράδοση. Καθώς ασχολούμαι συστηματικά με τη διδασκαλία του παραδοσιακού βιολιού, θα ήθελα στο απώτερο μέλλον να εκδώσω τη μέθοδο διδασκαλίας που ακολουθώ, η οποία φυσικά συνεχίζει να διαμορφώνεται.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Θα τον συμβούλευα οπωσδήποτε να μαθητεύσει δίπλα σε κάποιον καταξιωμένο μουσικό και φυσικά να μην χάνει ευκαιρία να βιώνει την παράδοση στους φυσικούς της χώρους. Η σχέση μαθητή – δασκάλου σου δίνει πολύ περισσότερα εφόδια από απλά μια τεχνική κατάρτιση. Είναι η μετάδοση των εμπειριών, των αναμνήσεων, των συναισθημάτων από μια γενιά σε μιαν άλλη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε από ηχογραφήσεις ούτε από το YouTube.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Γιώργο Κώτσικα που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.