ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΣΙΑΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που όμως αγαπά την παράδοση και πιστεύουμε ότι θα κάνει πολλά πράγματα ακόμα. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΣΙΑΣ”.

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Πάντα υπάρχει κάτι που θες να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα. Πιστεύω ότι είναι κάνονας, ότι μόλις καταφέρεις κάτι που ήθελες χρόνια γεννιέται αμέσως κάτι άλλο. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε σαν μουσικοί, χοροδιδάσκαλοι, καλλιτέχνες κ.λ.π.. Κάνεις δεν είναι τέλειος και γι’ αυτό πρέπει να παλεύουμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Ένας πράγμα που δεν έχω καταφέρει ακόμα και θέλω στο μέλλον να κάνω είναι η αναγνώριση του λαούτου απο το κράτος (με ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών, αναγνωρισμένα πτυχία, κ.λ.π.), καθώς τα περισσότερα όργανα της παραδοσιακής μας μουσικής δεν έχουν αναγνωρισμένο κύκλο σπουδών.

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Αν και έχω ήδη επισκεφθεί τα χωριά της κάτω Ιταλίας, θα ήθελα να ξαναπάω στη χώρα και συγκεκριμένα στη Φλωρεντία. Όνειρο μου να δώ τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών όπως αυτά του Μιχαήλ Άγγελου, την Capela Sixtina, τον Δαυίδ, την Πιετά αλλά κυρίως την εκκλησία του Αγίου Πέτρου με τον εντυπωσιακό της τρούλο.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην Ελλάδα αυτό θα ήταν το πώς αντιμετωπίζει τους νέους ανθρώπους. Προφανώς υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι στηρίζουν το «νέο αίμα», αλλά η πλειοψηφία, δυστυχώς, τείνει να περιθωριοποιεί τα νέα παιδιά. Αξίζει να σημειώσω ότι και οι νέοι οφείλουν να σέβονται τους παλαιούς και να μαθαίνουν απο αυτούς, ειδικότερα στον χώρο της παράδοσης που δραστηριοποιούμαστε. Δώστε ευκαιρίες στα νέα παιδία και μην τους κόβεται τα φτερά.

 Κάτι λίγο πιο lifestyle

4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Σίγουρα πίνω καφέ, παίζω λίγη μουσική για να πάει καλά η ημέρα και μετά βλέπω τα μηνύματα μου.

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Θα φανώ γραφικός αλλά είναι η αλήθεια. Παίζω κάποιο κομμάτι που να μπορεί να γαληνέψει την ψυχή μου. Γενικότερα πάντα υπάρχει ένα όργανο διαθέσιμο στο σπίτι σε κάποια βάση, είτε αυτό είναι κιθάρα, λαούτο, κ.λ.π. έτοιμο για χρήση.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Η ενεργή μου ενασχόληση με την παράδοση άρχισε όταν ήμουν 4 ετών. Έχω χορέψει σε πολλούς συλλόγους έκτοτε. Επαγγελματικά άρχισα να ασχολούμαι σε ηλικία 18 ετών όταν άφησα τον χώρο της κλασικής μουσικής για να ασχοληθώ με την παράδοση. Ξεκίνησα να παίζω λαούτο και μετά απο κάποια χρόνια ανέλαβα και το πρώτο μου χορευτικό.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Η παράδοση για εμένα μπορώ να πω ότι ήταν μονόδρομος. Αρχικά η ώθηση υπήρχε απο την οικογένεια καθώς όλοι ασχολούμαστε λίγο έως πολύ με την παράδοση. Μετέπειτα, αφού άρχισα να ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική, κατάλαβα ότι ό,τι «έχτιζα» αυτά τα χρόνια πήγαζε βαθιά μέσα μου. Η παράδοση είναι και πρέπει να παραμείνει μια ενασχόληση για αυτούς που είναι επαγγελματίες με την καρδιά και το πάθος ερασιτέχνη.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Δεν μπορώ να διαλέξω έναν οπότε θα αναφέρω επιγραμματικά μερικούς. Ο πρώτος που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Παναγιώτης Σδούκος, με τον οποίο συνεργάστηκα για πρώτη φορά πριν περίπου ένα χρόνο και ήταν ο πρώτος που μου έδωσε ένα βήμα, μια ευκαιρία να προχωρήσω λίγο παραπέρα. Τον Παναγιώτη τον σέβομαι όχι μόνο για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει έως τώρα, αλλά και για τον χαρακτήρα του ο οποίος σπανίζει στον χώρο μας. Ο δεύτερος είναι ο Θανάσης Λάκκας, τον οποίο γνώρισα μέσω του Παναγιώτη. Με τον Θανάση ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε μέσα στην καραντίνα και αυτό που θαυμάζω σε αυτόν είναι η αγάπη και ο ζήλος για αυτό που κάνει. Δίνεται με όλη την ψυχή του σε ό,τι κάνει και δεν σταματά μέχρι να τελειοποιηθεί. Ο τρίτος είναι ο δάσκαλος μου στο λαούτο, ο Γιώργος Χαλδούπης, ο οποίος ήταν αυτός ο οποίος με εμπιστευθηκε πριν απο όλους. Με δίδαξε πέρα απο την τεχνική του οργάνου και την ηθολογία του καλού μουσικού. Πάντα δίπλα μου να με συμβουλεύει είναι ο φάρος ο οποίος με οδηγεί στον «σωστό» δρόμο. Τελευταίο θα ήθελα να αναφέρω τον γνωστό σε όλους μας Παναγιώτη Λάλεζα, ο οποίος εκτός από εξαιρετικός τραγουδιστής είναι και εξαιρετικός οργανοπαίχτης. Έχω την χαρά να τον θεωρώ δάσκαλο μου γιατί μου έδωσε και συνεχίζει να μου δίνει γνώσεις όχι μόνο πάνω στο λαούτο αλλά γενικά πάνω σε όλη τη φιλοσοφία της παράδοσης μας. Προσπαθεί να διατηρήσει ατόφια την παραδοση μας και για αυτό τον θαυμάζω. Αυτή η απάντηση θέλω να είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους μου έχουν δώσει απλόχερα γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα.

9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Τα πρότζεκ που τρέχουν αυτή τη στιγμή είναι πολλά. Αρχικά ετοιμάζουμε κάποια καινούργια βίντεο σε συνεργασία με το κανάλι UpStories, μαζί με τον Γαβριήλ Τότσικα και τον Χαράλαμπο Αλεξόπουλο. Επίσης προσπαθώ να φέρνω στο προσωπικό μου στούντιο όσο περισσότερους συναδέρφους μουσικούς μπορώ για το πρότζεκτ “Live Prova Sessions”, γενικά στο συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι όλοι ευπρόσδεκτοι γιατί έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων μουσικών. Επίσης συνεχίζω τις διασκευές σε παραδοσιακά κομμάτια με κύριο όργανο το λαούτο, ενώ πρόσφατα ξεκίνησα ένα νέο project με τίτλο “Classical Sessions” όπου προσπαθώ να διασκευάσω παραδοσιακά κομμάτια στην κλασική κιθάρα.

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Σίγουρα τα σχέδια μου ξεκινούν μετά τον κορονοϊο όσων αφορά τις live εμφανίσεις. Ελπίζω το καλοκαίρι να έχουμε απαλλαγεί ολοκληρωτικά απο αυτή την πανδημία και να επιστρέψουμε όλοι στην μουσική μας νόρμα. Μέχρι τότε πέρα απο την ενασχόληση μου με την Σχολή μου, θα ξεκινήσω μια καταγραφική έρευνα για την παράδοση των Αρβανιτών σε ένα χωρίο της Βοιωτίας, κοντά στα Οινόφυτα.

10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

Η παράδοση είναι αγάπη για τον διπλανό, είναι συνεργασία, είναι αλληλεπίδραση. Η συμβουλή μου σε όποιον ξεκινά τωρα είναι να παραμερίσει το «εγώ» του. Στην παράδοση συνήθως έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα ανθρώπων που αλληλεπιδρά και συνεργάζεται, συνεπώς ο εγωισμός δεν βοηθά κανέναν. Αγαπήστε αυτό που κάνετε, βρείτε νόημα πίσω απο κάθε βήμα που κάνετε, πίσω απο κάθε νότα που παίζεται, πάντα υπάρχει κάτι κρυμμ. Η παράδοση είναι η ρίζα και εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε χρέος να παραδώσουμε αυτή την ρίζα πιο δυνατή απο ότι την παραλάβαμε.

Εκ την ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Γιάννη Τουσια και του ευχόμαστε πολλές ακόμα επιτυχίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *