ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων συνεχίζεται με έναν νέο άνθρωπο που κατάγεται από την Λευκάδα. Δραστηριοποιείται έντονα στο νησί του και πιστεύουμε ότι θα πετύχει. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο «Ποιος είναι ο Γεράσιμος Λογοθέτης».

(Για να δείτε το βιογραφικό του πατήστε εδώ)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Να μάθω αργαλειό! Είναι μια τέχνη που θαυμάζω και   έχω καημό να την μάθω, όπως επίσης να μάθω να ράβω τα φορέματα της λευκαδιτικης φορεσιάς. Με τα υπόλοιπα κομμάτια της φορεσιάς τα καταφέρνω, το φόρεμα όμως θέλει μαεστρία!

2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

Θα ήθελα να ταξιδέψω στην Μεγάλη Ελλάδα. Να γνωρίσω κάθε τόπο όπου έζησε η ελληνική ψυχή και ο πολιτισμός, όπως για παράδειγμα στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στη  Μ. Ασία.

3. Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

Θα άλλαζα τον ίδιο τον Έλληνα, θυμίζοντας του τι σημαίνουν οι λέξεις σεβασμός, αγάπη, αλληλεγγύη. Θα αναζωπύρωνα στην ψυχή του το πάθος για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις του – αξίες που τείνουν να χαθούν- και να του γίνουν τρόπος ζωής, όχι απλά μια εθιμοτυπική αναπαράσταση.

 Κάτι λίγο πιο lifestyle

4. Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

Το πρωί αφού ξυπνήσω θα πάρω πρωινό, ακολουθεί το γυμναστήριο για να ξυπνήσει το σώμα και ύστερα ο καφές για να ξυπνήσει το μυαλό!

5. Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

Πριν κοιμηθώ, αν δεν παρακολουθήσω τηλεόραση, θα περιηγηθώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η θα με πάρει ο ύπνος διαβάζοντας κάποιο βιβλίο.

 Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

6. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

Σε ηλικία 6 ετών, στον σύλλογο του χωριού μου. Παρόλο που ένα ποσοστό της νεολαίας, όταν δεν υπάρχει η ώθηση απ τους γονείς να ασχοληθούν με κάποιο σύλλογο, στην εφηβεία σταματάνε, εμένα κάτι μ έτρωγε να μην τ’ αφήσω. Έτσι σε ηλικία 22 χρόνων, όντας φοιτητής, ξεκίνησα να ασχολούμαι και ενεργά με την διδασκαλία του παραδοσιακού χορού. Έκτοτε δεν σταμάτησα να παρακολουθώ σεμινάρια και λαϊκά δρώμενα ανά την Ελλάδα, γιατί η γνώση δεν σταματάει ποτέ κι είναι πολλά αυτά που επιδαψιλεύει ο λαϊκός μας πολιτισμός.

7. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

Η ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και οι ρίζες μας. Το έχω πει πολλάκις, ζω σε λάθος εποχή. Θα θελα να ζω τότε, που η ζωή των ανθρώπων ήταν απλή, φτωχή, αλλά χωρίς να λείπει η αγάπη και η ανάγκη για χορό και τραγούδι. Μέσα απ το τραγούδι ο κόσμος ζούσε, αγαπούσε, πονούσε… Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων ήταν πλαισιωμένος από ήθη και έθιμα απ την γέννηση του ως τον θάνατο. Αυτή η λαχτάρα και η “νοσταλγία” για μια εποχή που δεν κατάφερα να ζήσω, τα βιώνω έστω και σ ένα μικρό βαθμό μέσα στην παράδοση μας.

8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Όλους τους συναδέλφους μου τους σέβομαι. Δεν θ αναφερθώ ονομαστικά γιατί δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιον. Διαβάζοντας το θα καταλάβουν εκείνοι. Ο καθένας έχει βάλει το λιθαράκι του στην παράδοση με τον δικό του κόπο, την δική του ψυχή, τις δικές του θυσίες. Είχα πολλούς δασκάλους – συναδέλφους από τους οποίους εμπνεύστηκα και τους έχω ως παράδειγμα προς μίμηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πέρασαν απ την ζωή μου συνάδελφοι που “πάτησαν” πάνω στην παράδοση με υφέρποντα κρετινισμό και φιλαργυρία.

9. Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

Αυτή την στιγμή προσπαθώ να συντονίσω τα μέλη των συλλογών όπου είμαι υπεύθυνος, ώστε να βγει ένα δισκογραφικό υλικό στο πλαίσιο της έρευνας και καταγραφής λευκαδίτικων τραγουδιών.

10. Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

Τα σχέδια μου είναι να περάσω το πάθος μου και το μεράκι μου για την παράδοση στους χορευτές μου και δη στα μικρά παιδιά. Θα θελα κάποιο παιδί να ναι η συνέχεια μου και να με ξεπεράσει! Τότε θα πω: ναι! Το κέρδισα το παιχνίδι και υπάρχει ελπίδα ότι η παράδοση μας δεν θα χαθεί ποτέ.

10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

Να πάρει λάδι και να το ρίξει στην φλόγα που καίει μέσα του να την κάνει πυρκαγιά! Είναι αρίφνητος ο πλούτος της ελληνικής παράδοσης. Τα βήματα μέσα σε μια αίθουσα χορού είναι το τελευταίο μπροστά σε αυτά που αναμφήριστα σου προσφέρει η ελληνική παράδοση. Πιάνεσαι χέρι με χέρι και μοιράζεσαι την ψυχή σου σ έναν κύκλο. Στον κύκλο της ζωής κατ’ επέκταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *