Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που ….. ότι και να πούμε είναι λίγο, βιρτουόζος του κλαρίνου, έχει κάνει σπουδές, έχει κάνει σημαντικές συνεργασίες, έχει διδάξει, έχει αναδείξει νεότερους μουσικούς, έχει κάνει καταγραφές, έχει κάνει ταξίδια έχει κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις, έχει γράψει βιβλία, έχει κάνει δισκογραφίες (αρχικά συμμετοχή, εν συνεχεία επιμέλεια και εν τέλει έχει εκδώσει) με πιο σημαντική το τελευταίο διπλό CD που κυκλοφόρησε με τίτλο «Γλέντια Θρακών». Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του Ποιος είναι ο …. Βαγγέλης Παπαναστασίου.
1. Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;
Πριν απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον στο πρόσωπο μου και καλή επιτυχία σε αυτή την νέα σας προσπάθεια.
Αν με ρωτούσες πριν ένα χρόνο θα σου έλεγα ότι όνειρο ζωής ήταν να συνεργαστώ δισκογραφικά με τους μουσικούς και τους τραγουδιστές του τόπου μου και να κάνουμε όλοι μαζί ένα 2πλο cd όπως ακριβώς γλεντάει ο Θρακιώτης σήμερα……πράγμα που έγινε με μεγάλη επιτυχία… τα καταφέραμε και ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες για μια ακόμη φορά για την αμέριστη συμπαράσταση το 2πλο CD ΓΛΕΝΤΙΑ ΘΡΑΚΩΝ κατάφερε να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα εγχείρημα που μέχρι στις μέρες μας πανελληνίως στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής είναι μοναδικό, και από μόνο του αποτελεί ένα πρωτόγνωρο πολιτιστικό μουσικό γεγονός.
Τα όνειρα όμως δεν τελειώνουν…….συνήθως μέχρι να κάνω την αρχή της υλοποίησης τους δεν τα μοιράζομαι.
2. Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;
Είμαι ένας άνθρωπος που η δουλειά, η τύχη και οι συγκυρίες μου επιτρέψανε να ταξιδέψω σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου και μάλιστα πολλές πολλές φορές Αμερική .Καναδά- Αυστραλία- Αφρική-Ευρώπη ….αλλά θέλω με την οικογένεια μου όταν μπορέσουμε να πάμε ΚΟΥΒΑ.
3 Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα μας σαν χώρα είναι μοναδική σε ανθρώπους σε φιλοξενία σε τοπία σε θάλασσα. Δεν θα άλλαζα κάτι …απλά να την αγαπάμε και να την σεβόμαστε περισσότερο και αυτό συνεπάγεται σε πολλά πλαίσια.
4. Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς
1. Ξυπνάω τις περισσότερες φορές νωρίς και πάω τα παιδία στο σχολείο.
2. Επειδή μου αρέσει όμως το πρόγραμμα στην ζωή μου , εδώ και χρόνια λειτουργώ σαν εργαζόμενος δηλαδή θα πάω στο γραφείο μου, που έχω στο σπίτι μου ένα μικρό στούντιο μουσικής θα πιω τον καφέ μου και με τα project που έχω θα ασχοληθώ είτε μελετώντας ένα μουσικό κομμάτι προσπαθώντας να το τελειοποιήσω για εμένα είτε μελετώντας κάτι για κάποια ηχογράφηση ….είτε γράφοντας παρτιτούρες μιας και γράφω τα τραγούδια σε νότες για να υπάρχουν για τους νεότερους που ασχολούνται πιο συστηματικά με κάποιο μουσικό όργανο.
3. Ακούω πάρα πολύ μουσική για να παίρνω ιδέες.
5. Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;
Θα σου πω κάτι πρωτότυπο …….χαχαχαχα ….ακούω μουσική!!!
6. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;
Αγροτική η οικογένεια μου με γονείς παππούδες και γιαγιάδες μερακλίδες, δημοτικό τραγούδι και χορός, πρώτη θέση στο σπιτικό μας. Από πολύ μικρή ηλικία με γοήτευε η μουσική, από την μια η μάνα, μου η κυρά Μαρία , πάντα είχε το ραδιόφωνο ανοιχτό και με τις δουλειές του σπιτιού την ακούγαμε να τραγουδάει και από την άλλη το τεράστιο ταλέντο του πατέρα μου στο σφύριγμα σε παραδοσιακές μελωδίες ,άρα όπως καταλαβαίνετε είχαμε και οργανοπαίχτη στο σπίτι, άλλος βασικός παράγοντας ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου που από μικρά παιδιά ακούγαμε και χορεύαμε τοπικά τραγούδια ,ο σημαντικότερος όμως για εμένα παράγοντας ήταν η ζωντανή ορχήστρα που ερχόταν εκείνα τα χρόνια κάθε σαββατοκύριακο στο χωριό για να διασκεδάσει τον κόσμο, αυτό λοιπόν μου άρεσε πολύ και ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για μένα. Πιστεύω όλο αυτό το κλήμα που σας ανάφερα πιο πριν με επηρέασε θετικά στο να ακούσω και να ασχοληθώ με την παραδοσιακή μουσική και να την αγαπήσω. Μελετώντας αργότερα και αλλά είδη μουσικής διαπίστωσα ότι η παραδοσιακή μουσική έχει ένα λαμπρότερο πεδίο μελέτης ως προς τα ηχοχρώματα και τους ρυθμούς που σε κάθε περιοχή διαφέρουν αλλά και πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αυτό για μένα ήταν και είναι μεγάλη πρόκληση
7. Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;
14 χρόνων άρχισα δειλά δειλά τα πρώτα μου καλλιτεχνικά βήματα παίζοντας σε γλέντια του χωριού μου αλλά και σε κοντινά χωριά. Αμέσως άρχισα να συνεργάζομαι με χοροδιδασκάλους του τόπου μου τον Δημήτρη Βραχιόλογλου και τον Γιώργο Ζιώγα που με βοήθησαν αλλά και τους βοήθησα παίζοντας κομμάτια των προγραμμάτων τους. Στα 19 πήγα στην Αθήνα για σπουδές ευρωπαϊκής μουσικής …..και παράλληλα έπιασα δουλεία στο θέατρο ΔΟΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ και τους χειμώνες στο ιστορικό μαγαζί ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ.
8. Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;
Δεν υπάρχει ένας καλλιτέχνης που σέβομαι περισσότερο η λιγότερο…σύμφωνα με το είδος που παίζει κάποιος ως προς τα ηχοχρώματα εκτιμάται αναλόγως…. Σέβομαι λοιπόν πολλούς συναδέρφους!!
9. Με ποιά πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;
Έχω την χαρά και την τιμή να έχω την μουσική επιμέλεια ενός δίσκου με τραγούδια έρευνας της δυτικοθρακιώτικης παράδοσης δυο αξιόλογων και μάχιμων τραγουδιστών του τόπου μου, του Νίκου Ζαπάρτα και της Λίτσας Ουλιανούδη μια σύμπραξη που θα συζητηθεί ευχάριστα. Και παράλληλα είμαι στα σκαριά του ένατου μουσικού βιβλίου μου με παρτιτούρες τραγουδιών της Μικρός Ασίας εκδόσεις ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ .
10. Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;
Για εμάς τους μουσικούς όσο πιο πολύ μπαίνουμε στα μονοπάτια της παραδοσιακής μουσικής το μεράκι γίνεται σεβασμός και η μελέτη μελωδία. Υγειά να έχουμε και τα σχέδια για το μέλλον είναι πολλά.
10+1 Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.
Πιστεύω πολύ στα νέα παιδιά γιατί είναι οι συνεχιστές. Υπάρχουν πλέον πολλοί τρόποι να μελετήσει κάποιος ένα παραδοσιακό όργανο είτε από τους δασκάλους που επιλέγουν είτε από διάφορα μουσικά βιβλία είτε από την πλούσια δισκογραφία που υπάρχει , η συνταγή είναι μια μεράκι, υπομονή, αγάπη ,μελέτη ,πίστη. αλλά προπάντων Σεβασμός στους παλαιοτέρους. Το σημαντικότερο όμως για εμένα είναι όλοι οι νέοι μουσικοί να σπουδάσουν το αντικείμενο πιο επιστημονικά, είτε στα πανεπιστήμια είτε στις μουσικές σχολές, να μάθουν θεωρία της μουσικής και μαζί με την πρακτική στα όργανα να έχουν περισσότερα εφόδια και σωστές βάσεις που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες ως προς την αναζήτηση από τους παλαιοτέρους μουσικούς, αλλά και δικιά τους προσωπικής ερμηνείας.
Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Βαγγέλη Παπαναστασίου που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργαστούμε με έναν τόσο μεγάλο μουσικό του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού. Του ευχόμαστε σύντομα να εκδώσει το επόμενο βιβλίο του, να αναδείξει τον πλούτο της Θρακιώτικης αλλά και όλης της Ελληνικής παράδοσης εν γένει και πολλές ακόμα επιτυχίες τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Επίσης του ευχόμαστε υπομονή και επιμονή στο σημαντικό έργο του.
Ο Βαγγέλης Παπαναστασίου είναι ένας πανάξιος μουσικός, ένας υπέροχος και σεμνός Άνθρωπος, και αξίζει κάθε επαίνου, Τιμής, αναγνώρισης και βράβευσης!!! Είμαστε πολύ περήφανοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη λαμπρή εξέλιξή του και του ευχόμαστε να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος με την υπέροχη οικογένειά του!! Έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον τόπο, στη Μουσική και στην Ελληνική Παράδοση!! Τον ευχαριστούμε από καρδιάς!!!
Κύριε Πασχάλη ευχάριστω πολύ για τα υπέροχα λόγια σας …..εύχομαι πρώτα από όλα υγεία αλλά και δύναμη και συνέχεια στο λαογραφικό σας έργο.