ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στη Γερμανία, κατάγεται από την Καβάλα, πολύ ενεργός στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής, σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του Ποιος είναι ο …… Απόστολος Βαλσαμάς.

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Έχω πολλές ιδέες στο νου μου ακόμη να υλοποιήσω, αν είμαστε γεροί πρώτα ο Θεός, που μου δίνουν τροφή για περισσότερη έρευνα και μελέτη και που θέλω να πιστεύω ότι θα ωφελήσουν συνανθρώπους μου και θα οδηγήσουν σε προσωπική εξέλιξη.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Θα ήθελα να γνωρίσω πρώτα κάθε γωνιά της Ελλάδας μας αν είναι δυνατόν. Όσον αφορά το εξωτερικό πάντα με ενδιέφερε να γνωρίζω νέους τόπους και πολιτισμούς χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση πάντως. Με ότι προκύψει θα ‘μαι ευχαριστημένος.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Στην Ελλάδα θα ήθελα να ενισχύσω την ιδέα της συλλογικότητας. Να γίνονται δράσεις και έργα με γνώμονα το κοινό καλό και την αγάπη και όχι για παράδειγμα μόνο την χρηματική απολαβή ή το κέρδος. Δόξα τω Θεώ ζούμε σε μια χώρα που δεν υστερεί σε τίποτα και μπορεί να μας συντηρήσει όλους με το παραπάνω ,υπό προϋποθέσεις βέβαια.

Κάτι λίγο πιο lifestyle

            4.         Ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς

            Να ευχαριστήσω τον Θεό που ξύπνησα και να ευχηθώ για την οικογένειά μου και για τον τόπο μου. Να πάω στο κολυμβητήριο για άσκηση και να πιώ ένα καφεδάκι με την γυναίκα μου ή ένα φίλο στην δουλειά.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Σχετικά με την παράδοση το τελευταίο πράγμα που κάνω πριν κοιμηθώ είναι να σκεφτώ κάποια ιδέα για μια όμορφη παράσταση ή να σχεδιάσω το τι θα πρέπει να μελετήσω την επόμενη μέρα ,με το καλό.

Σχετικά με την ενασχόληση σου με τα παραδοσιακά

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Πιστεύω πως ξεκίνησε από την στέγη Καππαδοκικών μελετών Νέας Καρβάλης όταν ήμουν ακόμη στο Γυμνάσιο. Το μεράκι και το μικρόβιο δεν έφυγε ποτέ παρά μόνο με ενθάρρυνε να γνωρίζω, να μελετώ, να συνεργάζομαι.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Είχα την τύχη να μεγαλώσω δίπλα σε έναν άνθρωπο που μ’ έκανε να αγαπήσω την μουσική και ιδιαίτερα την παράδοση. Τον παππού μου Εμμανουήλ Βαλσαμά ο οποίος έπαιζε βιολί στη Θάσο μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Θυμάμαι ότι εκείνα τα χρόνια μας είχε μοιράσει από ένα όργανο και στα εννιά του εγγόνια. Ίσως βέβαια έπαιζε ρόλο πως τότε οι μουσικοί δούλευαν πολύ στα πανηγύρια του νησιού , στις παραστάσεις και τα γλέντια.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Σέβομαι όσους συναδέλφους προσπαθούν φιλότιμα να προσφέρουν στην παράδοση και στον τόπο μας από το περίσσευμα της καρδιάς τους. Θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω τον Βαγγέλη Δημούδη και τον Χρήστο Τσιαμούλη αλλά πραγματικά και τόσους άλλους εξαίρετους συναδέρφους ερμηνευτές, μουσικούς, χοροδιδασκάλους κ.α.

            9.         Με ποια πρότζεκτ έχει πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Αν όλα πάνε καλά με το θέμα της υγείας που ταλαιπωρεί αυτό το διάστημα όλο τον κόσμο και την χώρα μας καθώς και τα θέματα της άμυνας στον Έβρο, θα ήθελα να ολοκληρώσω μια σειρά σεμιναρίων που αφορούν την παράδοση σε συνεργασία με γνωστούς και εξαίρετους συναδέλφους και να προλάβω τις διορίες με παραστάσεις που είχαν σχεδιαστεί.

            10.       Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Έχω πολλά στο νου μου, όπως σας ανέφερα πιο πάνω, αλλά γενικά θα ήθελα ηχογραφήσω κάποια πράγματα στο στούντιο, να κάνω κάποιες συνεργασίες που θα έχουν όμορφο αποτέλεσμα και όσο μπορώ, με απλότητα να μαθαίνω και να προσφέρω.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

-Να ξεκινήσει με αυτό που αγαπά περισσότερο.

-Να ρωτά και να σέβεται τους παλαιότερους του χώρου.

-Να προσφέρει με γνώμονα το περίσσευμα της καρδιάς του και όχι τον ανταγωνισμό και το χρήμα.

-Να μαθητεύσει κοντά σε ανθρώπους που είναι καλοί στο αντικείμενό τους και που έχουν ήθος.

-Με τον ίδιο τρόπο να επιλέγει τους συνεργάτες του.

-Να ενημερώνεται και να μαθαίνει διαρκώς.

-Να ακούει παλιές ηχογραφήσεις αλλά και νέες ιδέες.

-Να είναι δημιουργικός.

-Να συμμετέχει ενεργά ως μουσικός σε γλέντια.

-Να χορεύει όσο γίνεται περισσότερο σε πολιτιστικούς συλλόγους και παραδοσιακά γλέντια από κάθε μεριά της Ελλάδας.

-Να ενεργεί με απλότητα και με την βεβαίωση ότι δεν τα γνωρίζει όλα.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Απόστολο Βαλσαμά που μας παραχώρησε την συνέντευξη και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *