ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Ξάνθη. Το μουσικό του ταξίδι με συνοδεία την ποντιακή λύρα ξεκίνησε από την ηλικία των 8 ετών. Έκτοτε έχει κάνει πολλές σημαντικές συνεργασίες με μουσικούς της παράδοσης, ασχολείται με την διδασκαλία της ποντιακής λύρας, ενώ παράλληλα είναι και χοράρχης σε διάφορους συλλόγους. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Αναστάσιος Πετρόπουλος».

(Πατήστε εδώ για να δείτε το βιογραφικό του)

Κάποιες ερωτήσεις για να σε γνωρίσουμε καλύτερα

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Θα ήθελα να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

            2.         Σε ποιά χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Έχω επισκεφθεί σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης γι’ αυτό θα ήθελα να ταξιδέψω στην Αμερική, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Επίσης,εύχομαι να μπορέσω να βρεθώ κάποια στιγμή στον Πόντο,να δω από κοντά την προγονική μου γη. Βέβαια,αν η πανδημία που μαστίζει τον κόσμο συνεχιστεί, τα ταξίδια αυτά θα παραμείνουν επιθυμία.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Δυστυχώς, είναι πολλά τα κακώς κείμενα στην χώρα μας. Θεωρώ πως πολλά από αυτά πηγάζουν από την έλλειψη παιδείας, κριτικής σκέψης και υπευθυνότητας. Αν μπορούσα, θα άλλαζα τον κακό εαυτό μας.

            4.         Ποια είναι τα τρία πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

Κάθε μέρα ξεκινά με τον μικρό μου γιό, την ενημέρωση για τα νέα και ένα καλό πρωινό.

            5.         Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα  που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Πριν κοιμηθώ συνήθως σκέφτομαι αγαπημένα πρόσωπα, κάνω έναν απολογισμό της ημέρας που πέρασε και σκέφτομαι το πρόγραμμα της επόμενης.

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η πρώτη μου επαφή με τη λύρα ήταν σε ηλικία 8 χρονών και οι πρώτες μου δειλές εμφανίσεις έγιναν στην ηλικία των 14 χρόνων, συνοδεύοντας χορευτικά τμήματα συλλόγων. Από το 2008 έχω σταθερές συνεργασίες με συλλόγους ως λυράρης, τραγουδιστής  αλλά και ως χοράρχης.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Έναυσμα για την ενασχόληση μου με την παράδοση αποτέλεσαν οι ποντιακές μου καταβολές και η παρακίνηση του πατέρα μου. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο μεγαλύτερος αδερφός μου που έπαιζε λύρα και μου έμαθε τους πρώτους σκοπούς. Στάθηκα τυχερός γιατί μεγάλωσα στους Τοξότες Ξάνθης, μέσα σε ένα ποντιακό περιβάλλον που ήταν κοντά στην παράδοση.

            8.         Ποιόν συνάδελφο σου σέβεσαι πάρα πολύ;

Δεν μπορώ να κατονομάσω μόνο έναν γιατί σέβομαι και εκτιμώ όλους τους συναδέλφους. Όλοι αγαπάμε την παράδοση και ο καθένας την υπηρετεί με τον τρόπο του.

            9.         Με ποιο πρότζεκτ έχεις καταπιαστεί αυτή την στιγμή;

            Αυτό τον καιρό ετοιμάζεται η νέα δισκογραφική δουλειά του Μπάμπη Ιωακειμίδη , στην οποία συμμετέχω ως λυράρης.

            10        Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενό σου;

            Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για μελλοντικά σχέδια, ευελπιστώ να συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό που τόσο αγαπώ, την λύρα.Θα ήθελα να εξελιχθώ ως λυράρης και ως δάσκαλος, να διευρύνω τις συνεργασίες μου και να βελτιώνομαι διαρκώς.

            10+1   Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόλησή του με την παράδοση;

            Η συμβουλή μου θα ήταν συμπυκνωμένη σε τρεις λέξεις: ήθος, επιμονή και υπομονή. Ο χώρος της παράδοσης είναι ιδιαίτερος και έχουμε υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε, αντιμετωπίζοντας τον πάντα με ήθος, επιμονή στην καλύτερη γνώση του και υπομονή στις αντιξοότητες.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Αναστάσιο Πετρόπουλο  που μας παραχώρησε την συνέντευξη. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί. Να τονίσουμε επίσης ότι Αναστάσιος Πετρόπουλος ανταποκρίθηκε επίσης στο κάλεσα της σελίδας μας για την συμμετοχή του επόμενου κύκλου δράσεων «Ποιο είναι…..», που αφορά την παρουσίαση των μουσικών οργάνων. Για να το δείτε πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *