ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ

  • από

Ο κύκλος συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης συνεχίζεται, αυτή τη φορά με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε στην Κοζάνη, κατάγεται όμως όπως τον Πόντο. Έχει αφιερωθεί στο παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι. Σας καλωσορίζουμε σε ένα ακόμα κεφάλαιο του «Ποιος είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης».

            1.         Υπάρχει κάτι που θέλεις να κάνεις και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

            Αυτό που δεν κατάφερα ακόμα και δύσκολα θα το καταφέρω είναι να γίνω καλύτερος άνθρωπος και οι πράξεις μου να ευαρεστούν τον Δημιουργό. Αυτό που επιποθώ είναι νουθετώντας τα παιδιά μου και την σύζυγό μου να τους βοηθήσω να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα της παρούσας ζωής και να επεκτείνουν ακόμη περισσότερο αυτήν την αντιληπτικότητά τους, ώστε κατακτώντας ανώτερες πνευματικές βαθμίδες να νιώσουν την εν Χριστώ ευτυχία.

            2.         Σε ποια χώρα θα ήθελες να ταξιδέψεις;

            Δεν έχω τέτοια επιθυμία. Προτιμώ την ησυχία. Τον αυτοπεριορισμό και την αυτοαπομόνωση. Εξάλλου μέσω της ενασχόλησής μου με το τραγούδι ήμουν ευλογημένος ώστε να ταξιδέψω σε πάρα πολλές χώρες, σε όλες σχεδόν τις ηπείρους. Κομίζοντας αυτά τα ταξίδια ως εμπειρίες ζωής εκτιμώ πλέον πως όσα περισσότερα βλέπεις, τόσες περισσότερες επιθυμίες σου δημιουργούνται. Οι επιθυμίες δημιουργούν ανάγκη, οι ανάγκες άγχος και το άγχος απιστία.

            3.         Αν μπορούσες, τι θα άλλαζες στην Ελλάδα;

            Αναγνωρίζοντας την μηδαμινότητά μου ξέρω πως στο μόνο που μπορώ να επέμβω είναι το να βελτιώσω τις πράξεις μου και το ατομικό μου πρόγραμμα. Κι αυτό, πάντοτε διαχειριζόμενος με ταπείνωση και υπομονή τις δοκιμασίες του Παντεπόπτη.

            4.         Ποιά είναι τα τρία πρώτα πράγματα που κάνεις όταν ξυπνάς;

            Προσευχή, πίνω τον καφέ μου και κάνω γυμναστική.

            5.         Ποιό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν κοιμηθείς;

            Προσευχή.

            6.         Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σου με την παράδοση;

            Η τριβή με τα ποντιακά άρχισε απ’ την παιδική μου ηλικία. Υπήρχε μια έντονη αγάπη ενός ακατέργαστου και ασμίλευτου πρωτολειακού υλικού. Η έκπληξη και οι δονήσεις που μου προκαλούσε η αναζήτηση και η σταδιακή ψηλάφηση του υλικού αυτού ήταν εκστασιακές.

            7.         Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με την παράδοση;

            Νομίζω το πρόγραμμα που μου τάχθηκε να επεξεργαστώ και ο ρόλος ενός σεναρίου που έμελλε να διαδραματίσω. Η ιερή συγκίνηση που δημιουργούσε μέσα μου η ενασχόλησή μου με την παράδοση ερχόταν σε πλήρη ταύτιση και συγχρονισμό με τον εσώτερο ψυχισμό μου, γεγονός που μου δίνει την αίσθηση πως εξαρχής ήμουν προορισμένος να την υπηρετώ.

            8.         Ποιόν συνάδελφό σου σέβεσαι πάρα πολύ;

            Σέβομαι και αγαπώ όλους όσοι ασχολήθηκαν με την ποντιακή μουσική παράδοση υπό την έννοια ότι και αυτοί όπως κι εγώ έγιναν κοινωνοί αυτής της «ανίατης ασθένειας», που λέγεται αγάπη της ποντιακής μουσικής ή για να κάνουμε μία πιο εύθυμη αναλογία με τα σημερινά δεδομένα ήρθαν σε επαφή με αυτόν τον κορονοϊό της παράδοσης που κολλάει όποιον έρθει σε επαφή μ’ αυτόν. Δεν διαχωρίζω τους συναδέλφους μου με αξιολογικά κριτήρια του ποιος είναι καλύτερος ή υποδέεστερος.

            9.         Με ποιά πρότζεκτ έχεις πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Προς το παρόν είμαι έγκλειστος. Ας τελειώσει αυτή η δοκιμασία και θα επανεξετάσω και θα επαναϊεραρχήσω όλα τα ανοιχτά project, τα οποία αφορούν τόσο την μουσική όσο και το θέατρο που σχετικά όψιμα έχει εισέλθει στην ζωή και στις καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες.

            10.       Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σου;

            Μετά από αυτό που ζούμε θαρρώ πως απαγορεύονται τα σχέδια.

            11.       Τι θα συμβούλευες κάποιον που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση του με την παράδοση.

            Να μην είναι ανυπόμονοι, να μην υψηλοφρονούν και να επιδιώκουν να εξυπηρετούν την μουσική και όχι τους εαυτούς τους.

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξη Παρχαρίδη που μας παραχώρησε την συνέντευξη, πιστεύουμε ότι οι φίλοι της σελίδας μας θα εκτιμήσουν την συνέντευξη αυτή. Του ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει, υπομονή, επιμονή και καλή δύναμη στο τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *