Ποιος είναι ο Χρήστος Μυλωνόπουλος

  • από

Φιλοξενούμε στην ενότητα των συνεντεύξεων του Παρατηρητή της Παράδοσης έναν νεαρό μουσικό, δεξιοτέχνη στο ακορντεόν που έχει ιδιαίτερη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική. Σας καλωσορίζουμε στο νέο κεφάλαιο μας «Ποιος είναι ο Χρήστος Μυλωνόπουλος».

Κάποιες ερωτήσεις για να σας γνωρίσουμε καλύτερα

            1.        Υπάρχει κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε και δεν το έχετε κάνει ακόμα;

            Αυτό που θα ήθελα να κάνω, θα ήταν ένα CD με παραδοσιακά κομμάτια της περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Βόρειας Θράκης καθώς επίσης και ένα CD με κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο και κάποιες δικές μου συνθέσεις οι οποίες ακόμα τις έχω στο συρτάρι δεν έχουν βγει πουθενά.

            2.        Σε ποια χώρα θα θέλατε να ταξιδέψετε;

            Θα ήθελα να ταξιδέψω πολύ, ειδικά στην Ισπανία καθώς και στην Αργεντινή γιατί μου αρέσει πάρα πολύ η μουσική τους παράδοση που είναι πάρα πολύ πλούσια με κομμάτια latin tango.

            3.        Αν μπορούσατε, τι θα αλλάζατε στην Ελλάδα;

            Αυτό που θα προσπαθούσα να αλλάξω στη χώρα μου είναι να μάθουμε να μη βάζουμε όλα τα πράγματα σε ένα τσουβάλι και να μην χαρακτηρίζουμε τον κάθε τραγουδιστή και μάλιστα λαϊκό τραγουδιστή αλλά και οποιοδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Πιστεύω ότι η λέξη καλλιτέχνης και μουσικός δεν είναι μία λέξη που μπορεί να την φέρουν όλοι. Εγώ παράδειγμα και τον εαυτό μου ακόμα δεν τον θεωρώ μουσικό. Θεωρώ τον εαυτό μου ένα παιδί που ασχολούμαι με την παραδοσιακή μουσική και παίζω ακορντεόν. Επίσης, αυτό που θα ήθελα να αλλάξω είναι η παιδεία του κόσμου. Το λέω αυτό, γιατί στο εξωτερικό γίνονται πολλές συναυλίες με επίκεντρο τους μουσικούς και τη μουσική,  γίνονται δηλαδή ορχηστρικές συναυλίες. Εδώ στην Ελλάδα το κοινό είναι πάρα πολύ ανώριμο για αυτό ώστε να πάει να ακούσει μία συναυλία μόνο με μουσική, μόνο με όργανα. Θα πρέπει να βγει ο τραγουδιστής μπροστά και να τραγουδήσει το σουξέ του.

            4.        Εκτός από την παράδοση με τι άλλο ασχολείστε; Έχετε κάποιο χόμπι ή κάνετε κάποιο άθλημα;

            Εκτός από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική το τελευταίο διάστημα όπως σας είπα ασχολούμαι πάρα πολύ και με την εθνική μουσική από το διεθνές ρεπερτόριο. Ήδη έχω αναφέρει κάποιους συνθέτες που μου αρέσουν πάρα πολύ και τους αγαπάω πολύ και τους θαυμάζω και έχω μελετήσει κομμάτια τους. Εκτός από τη μουσική στο παρελθόν είχα ασχοληθεί και με το θέατρο το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ, καθώς και με την τέχνη του ψηφιδωτού γιατί στο χωριό μου στην αρχαία Πέλλα, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, που υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που από εκεί ξεκίνησε την πορεία του ο Μέγας Αλέξανδρος, έχουν βρεθεί πάρα πολλά ψηφιδωτά τα οποία έχουν διακριθεί παγκοσμίως. Έχω φτιάξει πάρα πολλά αποσπάσματα από αυτά τα ψηφιδωτά. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η τέχνη και ασχολούμαι ακόμη και μέχρι και σήμερα

Σχετικά με την ενασχόληση σας με τα παραδοσιακά

            5.        Από πότε ξεκίνησε η ενεργή ενασχόληση σας με την παράδοση;

            Είχα την τύχη από πάρα πολύ μικρή ηλικία στο χωριό μου να υπάρξουν δύο πολιτιστικοί σύλλογοι ο Περιβαλλοντολογικός Όμιλος Αρχαία Πέλλα και ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Πέλλας η «Ανατολική Ρωμυλία». Εκτός από τους συλλόγους αυτούς υπήρχαν και πολλοί παραδοσιακοί μουσικοί στο χωριό μου, οι οποίοι με επηρέασαν πάρα πολύ και συνεχώς «παραφυλούσα» στα σπίτια τους για να τους ακούσω και να πάρω πράγματα από αυτούς. Επίσης, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, παρακολουθούσα συνέχεια τα ήθη και τα έθιμα του χωριού μου. Πήγαινα για  να παρακολουθήσω τους μουσικούς που έπαιζαν. να ακούω, να μαθαίνω και να ρωτάω. Ήταν για μένα κάτι έμφυτο, κάτι το οποίο υπήρχε μέσα μου από τότε που γεννήθηκα.

            6.        Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την παράδοση;

            Ο πλούσιος πολιτισμός που έχει αυτή η χώρα και τα τόσα χιλιάδες και πολύ ωραία τραγούδια τα οποία μιλάνε για τη ζωή, για τα βάσανα και για όλα τα κοινωνικά επίπεδα τα οποία είχε αυτή χώρα. Μου άρεσε πάρα πολύ ίσως γιατί έχω βιώματα όπως προανέφερα. Είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ σπουδαίους μουσικούς του χώρου αυτού όπως τον Γιώργο Ξανθούλη που παίζει ακορντεόν από το σκεπαστό Θεσσαλονίκης, τον Χρήστο Ζιτούδη από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, τον Δήμο Ναστούδη από τα Τρίκαλα Ημαθίας, καθώς και από την πιο νέα γενιά τον Γιώργο τον Δρηκούδη και τον Νίκο Μπόζογλου που είναι σπουδαίοι δεξιοτέχνες του ακορντεόν της πιο νέας γενιάς.

            7.        Ποια από τις συνεργασίες που έχετε κάνει θεωρείτε ότι είναι ξεχωριστή; Ποια θεωρείται ότι ήταν πολύ ιδιαίτερη;

            Μία από τις πιο σπουδαίες μου συνεργασίες ήταν τον Αύγουστο του 2017 που είχα την τιμή και τη χαρά να παίξω με την πολύ σπουδαία μουσικό και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια. Για μένα ήταν μεγάλη μου τιμή που έπαιξα με αυτήν τη γυναίκα που εκτός από σπουδαία μουσικός είναι και ένας υπέροχος άνθρωπος και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Η πιο ιδιαίτερη μου συνεργασία ήτανε με την σχολή παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας 1987 με την διεύθυνση του σπουδαίου και εξαιρετικού Γιώργου Δεληγιάννη.

            8.        Το ακορντεόν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο καθώς μπορεί να υποστηρίξει ένα μεγάλο ποσοστό των παραδοσιακών τραγουδιών της Ελλάδας και ταυτόχρονα υπάρχει και ένα τεράστιο διεθνές ρεπερτόριο. Ένας Κρητικός λυράρης ή ένας Θρακιώτης γκαιντατζής σε αντίθεση έχει πιο περιορισμένο ρεπερτόριο. Αυτό σας κούρασε πολύ στην μελέτη σας;

            Για εμένα το ακορντεόν είναι ένα όργανο συμπληρωμένο το οποίο μπορεί να σταθεί παντού μόνο του χωρίς τη συνοδεία άλλων μουσικών οργάνων. Εκτός από αυτό, είναι ένα όργανο το με οποίο μπορείς να παίξεις τα πάντα, δεν υπάρχει είδος μουσικής που να μην μπορείς να το παίξεις με το ακορντεόν και αυτό για μένα ήταν το εμβατήριο ώστε να μπορέσω να ξεκινήσω και να ασχοληθώ και με κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο. Μπορεί στην μελέτη αυτό να ήταν λίγο δύσκολο έως πολύ αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που μου έδινε χαρά ώστε να μπορέσω να συνεχίσω και να ασχοληθώ ακόμα περισσότερο

            9.        Με ποια πρότζεκτ έχετε πιαστεί την παρούσα στιγμή;

            Στην παρούσα στιγμή έχω ασχοληθεί με ένα project, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, με κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο καθώς και μία δικιά μου σύνθεση η οποία θα κυκλοφορήσει σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα.

            10.      Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον σχετικά με το αντικείμενο σας;

            Τα σχέδιά μου είναι να μπορέσω να ηχογραφήσω τα κομμάτια όπως προανέφερα που ανήκουνε στο διεθνές ρεπερτόριο, καθώς και κομμάτια ανέκδοτα από το χώρο της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Βόρειας Θράκης.

            11.      Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του Παρατηρητή της Παράδοσης (www.paratiritisparadosis.gr).

            Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλη την παράδοση μας όπως την παραλάβαμε από τους προγόνους μας και να τη διαδώσουμε στις νέες γενιές. Να υπάρχει αγάπη μεταξύ μας, σεβασμός, αλληλεγγύη και να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξανανταμώσουμε στα πανηγύρια, στις εκδηλώσεις, στις συναυλίες όλοι μαζί αγαπημένοι.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

Εκ της ομάδας συντακτών του Παρατηρητή της Παράδοσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Χρήστο Μυλωνόπουλο και να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στα μελλοντικά σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *